Annonce

Annonce

Svar: Hård mave - dreng på 6 mdr.


4. august 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mie

Det er vigtigt med den alder din dreng har nu, at du begynder at tilbyde ham de grovere og mere fiberholdige grødtyper, som havregrød, øllebrød og flerkornsgrød. Derudover vil det være rigtig godt, hvis du kunne variere hans tilbud om frugtmos og også begynde at tilbyde ham frisk frugt i hånden, f.eks. appelsinbåde, stykker af melon, blomme, fersken eller lignende blød frugt som han kan sidde og sutte lidt på og gnaske i.

Derudover er det vigtigt at du nu også varierer hans tilbud af grøntsager, så han får flere fiberholdige og grovere, mere smagfulde grøntsager. Rodfrugtsmos er f.eks. ofte et hit. Derudover må du meget gerne begynde med lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen.

Udover at regulere hans mave via kosten, så er det vigtigt at han fortsat tilbydes ekstra væske (vand af kop) og at du fortsat også ammer ham 5-6 gange dagligt. Derudover er det vigtigt at du hjælper ham med at blive rørt og bruge sig selv motorisk - cykle med hans ben, hjælpe ham med at trille rundt og rundt - mave-ryge-mave-ryg og han må meget gerne også støttes i at begynde at krybe lidt.

Hvis ovenstående ikke er nok til at holde maven igang, så må du give ham laktulose og her må han gerne få 1ml pr kg han vejer og det er ofte en fordel at give ham det fordel på to gange dagligt. Det vil sige at hvis han vejer f.eks. 8 kg, så kan du give ham 4 ml morgen og 4 ml aften.

Det er vigtigt at hans mave fungerer, da det spiller ind på hans indtag af mad og drikke og dermed på hele hans trivsel. har han maveproblemer har han heller ikke overskud til at være glad, og energi til at udvikle og bruge sig selv og dagen bliver hurtigt fyldt med pjevseri og gråd ...

Han må meget gerne få 1 dl grød eller mos 3 gange dagligt og som sagt også gerne noget at sidde med i hånden ind imellem. Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover ...


Annonce

... lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Frugtmos, evt. frisk frugt i hånden at sidde med selv og sutte på, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes grovere grøntsager, rodfrugtmos osv. hjemmelavet eller mos fra glas. Tilbydes agurkestænger, ristede rugbrødsbjælker og lignende i hånden at gnaske i selv. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur 13.30-14

Eftermiddag 16-16.30: Ammes, tilbydes igen lidt frisk frugt i hånden, appelsinbåde og lignende blød frugt, evt. lidt frugtmos, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, han må gerne få lidt sovs på sin mos, indmaden af en frikadelle moset ned i sin grøntsagsmos osv. Tilbydes igen agurkestænger, brødskorpe eller lignende at sidde med selv. Vand af kop.

Puttes til natten med en flaske vælling som nu

Sen aften 23-24: Ammes

Hvis du oplever at han lige nu har lidt vægring mod skeen, så start med at tilbyde ham en agurkeskive eller lignende i hånden og når han har gnasket lidt på den og du er klar med grød og mos, så tilbyder du ham skemaden. At få lidt at sidde med selv kan således være en god optakt til at skulle spise.

Mit råd til dig er altså at du nu øger din dreng lidt i indtag af mad og samtidig ændrer på hans indtag, så han får mere variation og mere fiberholdig kost, der er godt til at holde hans mave igang. Derudover er væskeindtag, motion osv også vigtigt og er dette ikke nok, så må du give ham laktulose.

Du giver indtryk af at du ikke vil øge ham i madindtag fordi du tænker at det vil stoppe hans mave yderligere - jeg tænker at netop variationen er vigtig, og at du derfor skal give større variation og ikke tænke så meget på mængden ...

Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så er det mig igen…..Tusind tak for dit svar og mange brugbare råd til min søns dagsrytme og nattesøvn. Vi vil straks gå i gang!

Kari, mor til dreng på 6 måneder


Annoncer

Annonce