Svar: Gravid uge 8 - og tørst
Hej med dig
Tak for dit brev og hvor dejligt at høre fra dig igen - det lyder som om, at graviditeten skrider stille og roligt frem, så dejligt!
Graviditetsbetinget sukkersyge opstår ofte i sidste halvdel af graviditeten, fordi kroppen her har brug for mere insulin, og det kan nogle kvinder ikke producere, hvorfor sukkersygen opstår. Det opstår hos 2-3% af de gravide, og det forsvinder ofte igen umiddelbart efter fødslen.
Nogle kvinder er i riskogruppe, og her anbefales det, at man får lavet det, der kaldes en glukosebelastningsundersøgelse eller Oral Glucose Tolerance Test (OGTT). Man er i risikogruppe hvis:
- man i løbet af graviditeten finder sukker i urinen
- hvis man i tidligere graviditeter har haft graviditetsbetinget sukkersyge
- hvis man har født et meget stort barn (mere end 4500 gram)
- hvis man har sukkersyge i nærmeste familie (forældre, søskende, egne børn eller bedsteforældre - både type 1 og 2)
- hvis man er overvægtig (BMI mere end 27)
- hvis man er gravid med tvillinger
- hvis man har polycystisk ovariesyndrom (PCOS)
Man kan nedsætte risikoen for at udvikle graviditetsbetinget sukkersyge, hvis man dyrker daglig motion og spiser sundt og varieret.
Det er din læge og jordmoder, som beslutter, hvornår I graviditeten man vil lave glycosebelastningsundersøgelse, og om denne skal laves mere end en gang. Dette vurderes ud fra antallet af risikofaktorer.
Hvis flere risikofaktorer gør sig gældende, så laver man ofte glucosebelastningstest i graviditetsuge 18-20 og igen i ...
... graviditetsuge 28-30, ellers laver man blot en enkelt test i uge 28-30.
Testen går ud på, at du møder ind fastende, herefter skal du drikke en sukkeropløsning, og efter 2 timer vil man måle dit blodsukker i en blodprøve. Hvis dit blodsukker er for højt (90 mol/l eller derover), så har du graviditetsbetinget sukkersyge. I de fleste tilfælde vil behandlingen være sund kost, motion, og at man undgår stress, men nogle gange vil det være nødvendigt at behandle med insulin.
At være tørstig og have tissetrang hele tiden kan naturligt godt være et tegn på sukkersyge, ligesom mange også får hovedpine og generelt føler sig utilpasse. Men, det kan også blot være en graviditetsgene, som kan skyldes hormonændringer. Samtidig vil du i første trimester øge dit blodvolumen, hvilket gør, at dine nyrer producerer ekstra væske, som ender i blæren. Måske har du også kastet op - alt sammen kan det være med til at skabe lidt ubalance i din væskebalance og dermed gøre, at du har brug for at drikke mere.
Det er godt, at du drikker vand, og du må, så vidt jeg ved, gerne drikke 2.5-3 liter vand i døgnet, men drikker du meget mere end dette, så vil jeg anbefale dig, at du drøfter det med din læge. Selvom dit væskebehov kan være sat op, fordi du er gravid, så er der grænser for, hvor store mængder vand, du bør indtage - så drøft det med din læge (eller jordemoder, når du kommer længere hen i graviditeten:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat - og jeg glæder mig til fortsat at følge med på sidelinjen:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Woodland Wonders er inspirerende mad til din baby
De økologiske grødblandinger fra Woodland Wonders er for dig, der ønsker at tilbyde din baby økologiske produkter af høj kvalitet med minimalt forarbejdede råvarer, og som samtidig er nemme at tilberede. Kun det bedste er godt nok til din baby. Derfor består grødblandingerne fra Woodland Wonders ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:
29. juni 2022 | Graviditet | 0 mdr.
Kære Helen, Jeg har igår fået taget blodprøver, som skal bruges i...
25. juni 2022 | Graviditet | 0 mdr.
Blandede følelser over barn nr 2
Hej Helen Jeg skriver til dig i håbet om at kunne få lidt råd til min...
25. maj 2022 | Graviditet | 0 mdr.
Hej Helen, Jeg er en lille smule rundtosset. Det tog os små 2 år at blive...
23. april 2022 | Graviditet | 2 år, 3 mdr.
Hej Helen, Min mand og jeg har vores skønne dreng William, som er 2 år og 3...
2. marts 2022 | Graviditet | 0 mdr.
Hej Helen. Kan man have æggeløsning, selvom æggeløsningtesten viser...
Viden om børn:
Kravlegård - køb af kravlegård
Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.
En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.
I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.