Annonce

Annonce

Svar: Spist feta i Grækenland, skal jeg være bekymret?


7. oktober 2013

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære bekymrede førstegangs mor

Tak for dit brev og velkommen til - og stort tillykke med at du venter dit første barn:) Det lyder som om at du har det godt og som om at graviditeten skrider stille og roligt frem :)

Min umiddelbare tanke er, at du skal prøve at tage det stille og roligt g at der ikke umiddelbart er grund til bekymring. Fødevarestyrelsen skriver: "Hvis du er syg af listeria, kan du få meget variende symptomer - fra diarré og en mild influenzalignende infektion til blodforgiftning og/eller meningitis. Bakterien kan også fremkalde abort eller give sygdom hos fostre og nyfødte. Man kan blive syg få dage efter eller op til to måneder efter, at man er blevet smittet." Citat Fødevarestyrelsens leksikon.

Da det er fire måneder siden du var på ferie og spise fetaost, og da du ikke har haft nogen symptomer, hverken hos dig selv eller dit barn, så vil sandsynligheden for at du er smittet være meget lille.

Listeria monocytogenes findes overalt i miljøet og derfor også i de fleste rå madvarer. Vi spiser alle sammen bakterien en gang imellem uden at blive syge af det. Listeria bakterien vokser ved køleskabstemperatur og er især et problem med færdigvarer, der ikke er tilstrækkeligt varmebehandlet. Det ...


Annonce

... gælder f.eks. bløde oste, især de som er fremstillet af upasteuriseret mælk. Bakterien kan også forekomme i kød, kødprodukter og grøntsager. Bakterien formere sig ved køleskabstemperatur, men dræbes ved opvarmning. Smitte med listeria er sjældent.

Hvis du bliver smittet som gravid, så vil sygdomforløbet ofte være mildt og du vil normalt få symptomer som feber, kulderystelser og ondt i maven. Og ja - man kan godt smitte sit ufødte barn uden selv at blive syg...MEN, når det er sagt, så er sandsynligheden for smitte lille og jeg synes ikke du skal gå rundt og være nervøs. Det ved jeg godt er lettere sagt end gjort...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Derfor synes jeg også at du skal drøfte det med din læge. Lægen vil højst sandsynligt kunne berolige dig, og vil også kunne tale med dig om, hvorvidt det er nødvendigt at henvise dig videre, tage blodprøver eller andet.

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt på vej og at du ikke bliver yderligere bekymret, for det skønner jeg ikke, at der er grund til. Når jeg siger at du bør tale med lægen, så er det for at "gå med livrem og seler" og lægen ved naturligt meget mere om dette emne end jeg gør som sundhedsplejerske :)

Knus herfra og fortsat held og lykke - glæder mig til at følge dig i tiden frem:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

23. oktober 2017 | Graviditet | 15 mdr.

Negativ graviditetstest, men manglende mens

Hej Helen Jeg ved ikke om du kan komme med et bud på nedenstående spørgsmål,...

Læs hele brevet og Helens svar


31. januar 2018 | Graviditet | 0 mdr.

Pletblødning måske graviditet? Eller?

Hej Helen. Jeg er ny herinde. Lidt om problemet: Jeg fik men mens. 31...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Undertøj

Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det er en stor fordel så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.

I vinterhalvåret kan det være en fordel at vælge undertøj af uld, da det varmer mere. Vær opmærksom på hvilken type uldundertøj du vælger. Noget uld kradser, hvor andet er meget mere blødt og behageligt.

Læs mere i Babylex

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak igen for dine altid gode råd!! Herhjemme er du "Hende net-fidusen med de gode råd", som min mand kalder dig med stor veneration - hehe ;)

Hilsen familien fra Frederiksberg


Annoncer

Annonce