Annonce

Annonce

Svar: Ondt i maven - nyfødt


2. februar 2020

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og stort tillykke med den lille pige :)

Det er vigtigt, at I får jeres datter tjekket grundigt igennem af jeres læge. Det er vigtigt at finde ud af, om hun græder og er ked af det, fordi hun har ondt i maven, eller om noget andet kan være forklaringen...

Du skriver, at hun har hård mave. Betyder det, at hendes afføring er hård, fast, knoldet - trods det at hun får laktulose dagligt? Hvis det er tilfældet, så synes jeg, at I skal prøve at drøfte problematikken med lægen igen. Hun skal ikke have knoldet og hård afføring.

Mange spædbørn har ondt i maven. Når de spiser, så kommer der naturligt en masse luft ned i mave- og tarmsystemet og derfor er det vigtigt, at I hjælper hende med at bøvse godt af, når hun har spist. Det er også rigtig godt, at I forsøger med lidt pauser undervejs i måltidet, ligesom det er rigtig fint, at I forsøger med en "kolikflaske" netop for at se om det kan minimere hendes luftindtag.

Det vil være rigtig godt, at I forsøger at holde hende lidt oprejst, når hun skal spise, så hun ikke ligger for meget ned. Jo mere opretsiddende flaskestillilng, jo bedre vil det være for hendes luftindtag :)

Det er også rigtig godt, hvis I kan give hende lidt mavemassage. Kom lidt badeolie på fingrene og masser med to fingre omkring navlen i små cirkler - i urets retning. Pres ganske lidt med dine hænder og bevæg en gang imellem dine hænder ned over hendes venstre side af navlen ned mod låret, for at hjælpe luft igennem mave og tarm.

Hjælp hende også med at cykle med benene, stræk og buk hendes ben og hjælp hende med at presse lidt, så I på den måde hjælper hendes tarmbevægelser lidt igang. Gør kun noget som hun tydeligt nyder og som du kan se hjælper hende til at slappe lidt af.

Et lunt bad kan også få hende til at slappe lidt af i maven og tarmene og kan derfor være med til at give lidt ro og sætte gang i maven. Giv hende mælk før I bader hende, så hun har noget at forbrænde af og giv så også en flaske, når hun kommer op af badet, så hun med det samme hjælpes til at finde ro og ikke ligger og græder, bliver for ked af det og derfor spænder ekstra i kroppen.

Det vil også være en god idé at introducere hende for en sut. Det at sutte sætter også gang i mave- og tarmbevægelser og kan hjælpe både mælk og luft videre i systemet. Samtidig med at det kan virke beroligende at sutte og igen få hende til at slappe lidt af og bedre finde ro i kroppen.

Det kan være en god idé at lægge hende på maven hos jer. Hun må gerne ligge på maven på jeres brystkasse, når I er vågne og kan holde øje med hende. Hun må også gerne ligge på maven på jeres underarm, når I bærer hende rundt. Det kan være en god og afslappende stilling for hende og samtidig giver jeres arm/krop varme til hendes mave.

Lidt kogt vand ...


Annonce

... kan nogle gange også give ro i maven. Det er dog vigtigt, at hun ikke får ret meget - måske bare 5-10 ml givet på en ske eller en engangssprøjte.

Det er rigtig godt, at I har forsøgt med forskellige typer erstatning og nogle gange kan det godt være nødvendigt at prøve med lidt forskelligt før man finder ud af, hvad barnet trives bedst med og bedst kan lide... NAN laves af Nestle og Allomin laves af Semper. Begge firmaer laver erstatning som skulle virke mod forstoppelse og hjælpe børn med maveproblemer, kolik og lignende. Den gule Allomin (Allomin Syrnet Sensipro 1) indeholder mælkesyrebakterier, som har en positiv effekt på maveproblemer. Tilsvarende har Nestle NAn Sensilac 1, som også indeholder mælkesyrebakterier.

Det er vigtigt, at I er opmærksomme på, at når I blander erstatingen - altså blander pulver og vand, så må vandet ikke være mere end max 40 grader varmt. Hvis vandet er for varmt, så ødelægges mælkesyrebakterierne, og så har jeres datter ingen effekt af disse. Det kan være en del af forklaringen på, hvorfor erstatningen ikke virker.

En anden grund kan naturligt være, at jeres datter reagerer på f.eks. mælkeproteinerne, som I også selv har tænkt. Derfor kan det være et forsøg værd at prøve med en speciel erstatning som f.eks. Althera eller Nutramigen, der købes på apoteket. Disse erstatninger er dog meget dyre, og hvis jeres datter ikke har mælkeallergi, så er der ikke umiddelbart grund til at bruge penge på disse erstatninger. Samtidig har hun fra fødslen fået helt almindelig erstatning, hvilket jeg tolker som ingen problemer med allergi i familien. En mulighed er derfor, at I forsøger med NAN H.A som har delvist hydrolycerede proteiner. Nogle har lettere ved at bearbejde og optage denne erstatning...


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


NAN H.A. indeholder ikke mælkesyrebakterier, så hvis I gerne vil give jeres datter dette, så kan I enten give det som dråber ved siden af - f.eks. Semper dråber eller I kan købe D-vitamindråber som også indeholder mælkesyrebakterier f.eks. Lactocare.

Med hensyn til D-vitamin så skal I være opmærksomme på, at der netop er kommet nye retningslinjer: Spædbørn, som indtager 800 ml eller mere dagligt af modermælkserstatning med 1.3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml eller mere, skal ikke have D-vitamintilskud.

Tjek emballagen på den erstatning I giver hende og hvad indholdet af D-vitamin er. Jeg ved ikke, hvor meget jeres datter vejer, og hvad hendes behov lige nu er - men drikker hun mindre end 800 ml i døgnet, så skal hun have D-vitamin, og i den periode, hvor hun så drikker 800 ml eller mere, kan I undvære D-vitamin, og når hun så igen ikke længere indtager 800 ml i døgnet (fordi hun spiser skemad), så skal hun have D-vitamin tilskud igen.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og glæder mig til at følge jeres familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

23. oktober 2020 | Diverse | 10 mdr.

Start i vuggestue - 10 mdr.

Hej Helen. Tak for din brevkasse. Altid godt med dine tanker. Jeg har...

Læs hele brevet og Helens svar


18. oktober 2020 | Diverse | 13 mdr.

Opstart i vuggestue - 13 mdr.

Kære Helen, Jeg synes, vi nu igen har brug for dine gode råd. L. er 13...

Læs hele brevet og Helens svar


16. oktober 2020 | Diverse | 2 år, 10 mdr.

Dagpleje vs børnehave

Hej Helen. Dette er første gang jeg skriver til dig, så dette opslag bliver...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2020 | Diverse | 3 mdr.

Hård mave ved overgang til MME

Hej Helen Efter de seneste ammeudfordringer, som jeg skrev om sidst, er vi...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2020 | Diverse | 7 mdr.

Tandfrembrud, afviser flaske

Kære Helen Så har jeg brug for dine gode råd igen :-) Min søn på 7,5...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden.

Temperaturen kan stige pludseligt, og når temepraturen stiger for hurtigt kan temperaturreglueringscenteret i hjernen ikke følge med og kramperne opstår.

Når barnet har krampe vil det evt. udstøde et lille skrig, rulle med øjnene, spænde i hele kroppen, blive stiv som en flitsbue og/eller ryste i arme og ben.

Har man set et epileptisk anfald, så ligner det dette og det kan virke...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce