Annonce

Annonce

Svar: Børnehavestart og ny barnepige


11. december 2018

Kategori:
Alder:
2 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Anne

Tak for dit brev og meget fine spørgsmål - jeg kan godt forstå, at du er i tvivl, for det er en speciel situation, som I står i, og der er naturligt stor forskel på den kultur, man har i Kina og vælger der - og det man ville vælge i Danmark.

Min umiddelbare tanke, som jeg læste mig igennem dit brev var - "kan man mon ikke lave en form for kompromis, hvor Alma både får glæden ved børnehaven og samtidig fordelene ved, at I har en barnepige" - og derfor blev jeg rigtig glad for at læse, at du skriver, at en ny barnepige vil have mulighed for at give Alma kortere dage en gang imellem, give hende natur, udeliv og bevægelse osv. Det lyder som om, at det vil være muligt at give hende det bedste fra de to verdener - institutionen, når hun har overskuddet til det, er glad og trives med det - og kortere dage, tid med barnepigen derhjemme, ture i parken osv. når I fornemmer, at hun har brug for det... :)

Og så til dine egentlige spørgsmål:

Ad 1) I mange institutioner - også i Danmark - er der flest kvindelige pædagoger. Jeg forstår til fulde dine tanker omkring vigtigheden af, at der også er mænd til stede i børns hverdag - men det er jo ikke noget, du umiddelbart kan ændre på, og jeg giver dig helt ret i, at det vigtigste må være, at der bliver taget godt hånd om børnene, og at de får den opmærksomhed, nærhed, anerkendelse osv. som de har behov for.

Ad 2) Det kan godt være, at hun vil have svært ved at skulle sidde ned i 2x20 minutter hver dag og koncentrere sig om "undervisning", men måske vil hun bare spejle sig i de andre børn, og det de gør - og så naturligt følge denne regel og rytme... Og hvis ikke, så kan hun jo blive hentet tidligere en gang imellem, så hun ikke behøver sidde der hver dag - hvis det er for at lære engelsk, så lærer hun jo også dette derhjemme :)

Ad 3) Jeg har egentlig den holdning, at man er nødt til at følge de retningslinjer for kost, som gælder i det pågældende land, hvor man bor. Der kan være grunde til forskellige anbefalinger, som man ved mere om lokalt - og som naturligt adskiller sig fra det, man normalt anbefaler i Danmark.

Jeg forstår dog godt din bekymring omkring et stort indtag af ris - og hvis hun tilbydes ris dagligt i institutionen, kan I forsøge at minimere indtaget af ris derhjemme om aftenen og i weekenden... Men når man bor i Kina, så er det naturligt svært at undgå ris.

Ad 4) Det ville være dejligt, hvis du kunne cykle med hende eller trille en tur med klapvognen, især når der er tale om 2.5 km... men det lyder ikke som om, at det er en mulighed. Derfor lyder det som om, at du (eller barnepigen) er nødt til at tage bussen - også selvom det vil tage ½ time hver vej. Du/I må så forsøge at gøre turen spændende og lærerig... og nogle gange kan hun måske også hentes så tidligt, at hun kan sove en del af sin lur på vej hjem, hvis hun er hentet i klapvogn eller barnevogn...

Du har naturligvis ret i, at du ikke ved, hvad der ...


Annonce

... foregår, når du ikke er hjemme, og at du i princippet ikke ved, hvad barnepigen laver med jeres datter. Men du må gå ud fra, at når hun trives, udvikler sig så fint som hun gør og generelt er en glad pige, som viser tillid og virker glad og tryg ved sin barnepige - så har de to det godt sammen og barnepigen tager sig af hende :) I princippet ved du jo heller ikke, hvad der sker i institutionen, når du ikke er der... her må du også stole på din fornemmelse og aflæse din datters reaktioner og signaler omkring stedet :)

Når og hvis hun starter i børnehaven, så synes jeg, det lyder som en rigtig god idé, hvis hun kan starte med korte dage og blive hentet før middagsluren, så hun til at begynde med "kun" deltager i "frist baby class". Og det vil være rigtig godt, hvis hun kan blive afleveret af nuværende barnepige, som hun kender og er tryg ved - og som taler kinesisk, fordi det naturligt også kan være med til at bygge ekstra bro til stedet. I forældre kan naturligt også aflevere hende :)

Det vil også være en god idé, hvis hun kan få en lille ting med hjemmefra. Det kan være et fotoalbum af jer, familien, barnepigen, hunden... så hun kan kikke på billederne og blive mindet om, at I stadig er der og pædagogerne kan tale med hende om jer og at I kommer igen...

En bamse, putteklud eller lignende, som hun måske altid bruger, når hun skal sove, vil også være rigtig god. Det er vigtigt med et bindeled mellem hjemmet og institutionens verden :)


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis I oplever, at hun bliver meget ked af det, når I skal sige farvel i døren, så kan I prøve at tale med dem om, hvorvidt I en periode kan få lov til at gå med hende ind.. men det er ikke sikkert, at det er noget problem. Det vil dog være rigtig godt, hvis I kan gå ind og hente hende og har mulighed for at tilbringe lidt tid sammen med hende, når hun hentes, fordi det er med til at give jer lidt indtryk af stedet, de voksne og hvordan hun og de andre børn trives. Det er rigtig vigtigt, at I føler jer velkomne og kan tage del i institutionens hverdag og har en god mavefornemmelse omkring stedet - og den fornemmelse kan I kun have, hvis I er der...

Tidligere undersøgelser har vist, at børn mere end 2 måneder efter indkøring stadig har forhøjede stresshormoner i kroppen - og at det dermed tager rigtig lang tid, før barnet har vænnet sig til den nye hverdag, som det naturligt er, når man starter i institution. Derfor skal I være forberedt på, at det godt kan tage tid. Det er dog ikke meningen, at hun skal græde og være afvisende gennem 4 uger - hvis det sker, så er det nok ikke det rette for hende og I bør finde en anden løsning. Nogle gange kan det dog også være sådan, at det går rigtig godt de første 3 uger og man tænker "var det bare det?" og så kommer der pludselig en reaktion. Det skal der naturligvis også være plads til :)

Jeg håber, at du/I kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig god jul til jeres lille familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Norly & Friends skaber søvndyssende, sød musik

De fleste forældre kan nikke genkendende til, at sengetid kan føles som alt andet end en hyggelig stund mellem barn og forældre, og snarere som en frustrerende kamp, der ingen ende vil tage. Hos Norly & Friends tror vi på, at det trygge putteritual og musik kan gøre en kæmpe forskel, og derfor har ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

19. december 2019 | Diverse | 12 mdr.

Flaske, søvn, sprog, tilknytning, røre ansigt

Kære Helen. Vores datter er nu blevet 1 år gammel, og jeg har igen lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


10. december 2019 | Diverse | 17 mdr.

Vuggestuens rutiner

Kære Helen Jeg skriver til dig, da min datter startede i vuggestue for to...

Læs hele brevet og Helens svar


2. december 2019 | Diverse | 2 år, 1 mdr.

Begyndt at savle igen

Hej Helen Min søn, der lige er fyldt 2 år for en måned siden, er inden for...

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2019 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Ulykkelig ved aflevering i vuggestue og mediepåvirkning

Kære Helen, Min dreng (2,5 år) har aldrig været glad for at blive afleveret...

Læs hele brevet og Helens svar


19. oktober 2019 | Diverse | 2 år, 4 mdr.

2 år og vuggestuestart

Hej Helen. Min søn på nu 2 år og 4 måneder startede i vuggestue tilbage i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex

Fontanellen

Den bløde plet, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Der findes flere fontaneller og det skyldes at barnets kranieknogler ikke er vokset helt sammen, når det bliver født. Det at knoglerne er bevægelige har betydning under fødslen, hvor hovedet naturligt udsættes for et stort tryk. Samtidig sikrer bevægeligheden også at der er plads til at barnets hjerne kan vokse. Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce