Annonce

Annonce

Svar: Hård afføring


14. november 2018

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor til lille J

Tak for dit brev og velkommen til :)

Modermælkserstatning er sværere at fordøje end modermælk og derfor vil børn, der får flaske, ofte have mere tendens til forstoppelse, end børn der ammes :) Det er normalt helt okay, at afføring virker lidt mere fast og dermed mindre vandet, når barnet tilbydes erstatning, men jeres datter må ikke have hård mave. Hendes afføring må ikke være knoldet, og hun må ikke have ondt eller tydeligt svært ved at komme af med afføringen. I vil naturligt kunne se, når hun presser, og I vil ikke være i tvivl om, at hun skal af med sin afføring, når det er tid, men afføringen bør ikke være hård og må ikke gøre ondt :)

Forstoppelse vil påvirke hendes appetit og kan på sigt medføre, at hendes indtag af mælk bliver nedsat, så hun ikke spiser det, som hun har behov for. Samtidig fortæller du, at hun gylper en del, og det vil være relevant, at I taler med lægen om, hvorvidt dette skyldes hendes forstoppelsesproblemer, eller om det skyldes refluks... Umiddelbart lyder det som om, at I eller lægen mener, at hun har refluks, og at det er derfor I giver hende johannesbrødkernemel i flasken.... og det kan også sagtens tænkes, men det kan også være tegn på, at der er "stop i maven", så i takt med at I får sagt gang i hendes mave, så vil hendes gylpen måske også blive mindre.

Nogle gange kan det være nødvendigt at give hende et klysma i endetarmen. Det vil løsne den prop af afføring, som sidder der og være med til at skabe passage, så mave-tarmsystemet igen fungerer. Dette skal gøres i samarbejde med jeres læge. Når man er sikker på, at der er passage, så er det vigtigt at holde maven igang - og her kan det være en god idé at give f.eks. laktulose, som jeres læge har anbefalet.

Laktulose virker ved at blødgøre afføringen, så hun kan komme af med den - og det påvirker ikke hendes tarmbevægelser. Derfor kan hun godt tåle at få laktulose i længere tid og derfor er det godt, at I følger lægens anbefaling her. I takt med at hun bliver ældre, så bliver hendes mavesystem også gradvist mere modent og i takt med at hun begynder med skemad osv. vil der naturligt også ske ændringer - så på den måde arbejder tiden også for jer. Lige nu er det dog vigtigt, at der holdes gang i maven, fordi hun ellers vil have ondt, og det vil gå ud over hendes trivsel :)

Når I giver jeres datter laktulose, så bør I ikke komme det i flasken, for det klistrer meget og vil kunne sætte sig fast på indersiden af flasken - og derfor får hun ikke glæde af det og I kan ikke vide, om hun reelt har fået det. Hvis hun ikke tømmer sin flaske helt, så kan der også være noget tilbage, som hun ikke får :) Laktulse skal derfor gives direkte i munden f.eks på en ske eller med en engangssprøjte, de kan købes på apoteket. Det smager af ...


Annonce

... sukker, så hun vil godt kunne lide det :)

Det kan også være en idé at forsøge med forskellige type erstatninger for at se, om der er noget hun har lettere ved at optage end andet. Du fortæller, at I giver NAN Sensilac 1 og det er en fin erstatning. Den anbefales normalt til børn med koliksymptomer, men indeholder også FOS og GOS, som kan gøre afføringen blødere, og så er den beriget med mælkesyrebakterier. Nestle laver også NAN H.A. 1, som har delvist hydrolycerede proteiner - og nogle børn har glæde af dette i forhold til at forebygge forstoppelse. Det kan også være et forsøg værd, hvis I gerne vil fortsætte med NAN :)

En tredje mulighed er at forsøge med Allomin. Det kan være Allomin Syrnet 1 eller Allomin Syrnet SensiPro 1. Begge disse erstatninger er gode til børn med tendens til forstoppelse. De indeholder mælkesyrebakterier og også citronsyre, som ændrer strukturerne i proteinet og sænker pH-værdien i tarmen, hvilket kan lette barnets afføring...

Du kan godt variere mellem to forskellige typer modermælkserstatning, hvis du finder ud af at jeres datters mave vil trives bedst med dette. Nogle børn trives f.eks. godt hvis de får hveranden - altså f.eks. skifter mellem NAN sensilac og NAN H.A. eller skifter mellem almindelig allomin og så en syrnet allomin. Eller du kan give 2 flasker af en slag og 4 flasker af en anden slags... Alt efter hvordan du fornemmer, at hendes mave vil fungere bedst.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg kan ikke udelukke at brugen af Johoannesbrødkernemel kan gøre tendens til forstoppelse værre... Og hvis hun har refluks, så findes der en erstatning Enfamil AR, som er udviklet specielt til børn med refluks. Den virker ved at være tynd i flasken og bliver først tyk i maven. Den er udgået fra det danske marked, men kan blandt andet bestilles hjem fra England. De hjælper dog ikke på forstoppelse - men på gylp - og umiddelbart lyder det for mig som om, at det er forstoppelsen I skal forsøge at behandle først, fordi det måske også vil have positiv effekt på hendes gylpen...:)

Det er rigtig godt, hvis I kan cykle med hendes ben - I kan evt. synge "hjulene på bussen" imens. I kan også hjælpe hende med at presse benene op og strække benene igen. ligesom mavemassage er en god idé - I kan tage lidt olie på fingrene og massere i små cirkler rundt omkring navlen i urets retning :)

Et bad kan også være med til at slappe hende af i maven, ligesom hun kan have glæde af at ligge på maven, når hun ligger hos jer, og I er vågne. Hun kan ligge på maven på jeres brystkasse eller hen over jeres lår, eller I kan bære hende i armene, hvor hun ligger med maven på jeres underarm. Hvis I har en ammepude, kan hun også ligge på maven hen over den....

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Bobby bøgerne giver mulighed for nye sproglige oplevelser!

Velkommen til Bobbys hverdag. I Bobby bøgerne følger vi Bobbys dag i vuggestuen, mens I sammen udforsker sproget. De seks bøger i BOBBY serien gør det let og hyggeligt at lege med sproget sammen med dit 1-3 årige barn.

Hvad er særligt ved Bobby bøgerne?

Læsning af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

29. september 2020 | Diverse | 7 mdr.

Tandfrembrud, afviser flaske

Kære Helen Så har jeg brug for dine gode råd igen :-) Min søn på 7,5...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2020 | Diverse | 15 mdr.

Vuggestuestart - 15 mdr.

Hej Helen. Så har vi brug for dit råd igen:) Denne gang om et ret følsomt...

Læs hele brevet og Helens svar


25. september 2020 | Diverse | 3 mdr.

Tænder - 3 mdr.

Kære Helen, Jeg skriver til dig, idet jeg tror, at min datter på 15 uger er...

Læs hele brevet og Helens svar


15. september 2020 | Diverse | 18 mdr.

Dagpleje eller Vuggestue - 18 mdr.

Hej Helen Det er faktisk fair nok, hvis du ikke føler du kan give entydigt...

Læs hele brevet og Helens svar


28. august 2020 | Diverse | 1 mdr.

Gylp og uro

Hej Helen Først og fremmest tusind tak for dine gode råd ang. vores store...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i at barnet ofte gylper efter et måltid og det er helt normalt. Ofte er det når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op. Hvis dit barn får flaske, kan du måske ændre lidt på flaskesuttens hul. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så barnet sidder mere lodret, når det får mad.

Du skal være...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce