Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til madplan og datter i dagpleje


9. juli 2018

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Caroline og familie

Tak for dit brev :)

Dagsplanen som du sender ser umiddelbart rigtig fin og alderssvarende ud - jeg anbefaler dog normalt 2 flasker i 10-12 måneders alderen... Man kan naturligvis diskutere om dette er nødvendigt. Jeres datter kan godt nøjes med en enkelt flaske og stadig få sit behov dækket, hvis der også tilføres mme i grød og mos mv., men jeg tænker faktisk, at netop flasken kunne hjælpe både jeres datter, dagplejer og jer - og jeg vil derfor foreslå jer, at I indfører en lille flaske før hun puttes til sin middagslur. Det vil give dagplejer mulighed for at give hende lidt trøst og hjælpe hende til ro, før hun skal sove...

Nogle børn har i denne alder også stor glæde af at få en godnatgrød som en fast del af deres putteritual. Det kan være en lidt grovere grød som havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød. Den gives efter et bad og en aftenrytme kan se således ud:

Aften 18: Familiemad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnagrød ca. 19.15-19.30 og får derefter børstet tænder

Flaske og puttes til natten ca. kl 19.30-20...

Der gives altså flaske før hun skal sove - MEN, hvis det hos jer fungerer rigtig godt at putte hende uden flaske, så må I gerne bibeholde denne rytme og i stedet så give hende flaske sen aften som nu - I skal ikke ændre noget, som fungerer :)

Det er vigtigt, at dagplejen er et sted, som I har tillid til og er trygge ved. Jeres datter kan mærke, hvis I ikke er trygge ved stedet, og det vil hun reagere på. Det kan også være en god idé, at I starter med at være i dagplejen sammen med hende, så hun netop kan spejle sig i jer, se at I er glade for stedet, glade for dagplejer og de andre børn og på den måde føle sig tryg ved selv at være der. Så i stedet for at I afleverer hende og kommer tilbage igen efter ½ time, så er det bedre, at I lige nu bruger et par timer sammen med hende på stedet - prøv at tale med dagplejer om dette :)

Når I efter et par dage afleverer hende i dagplejen, så kan det være en god idé, at I afleverer hende i favnen på dagplejer. På den måde signalerer I "nu går jeg og dagplejer passer på dig", og så vinker dagplejer farvel sammen med jeres datter, og hun ser, at I går. Og her skal dagplejer så trøste hende og hjælpe hende videre med dagen.

I skal passe på ikke at gøre tiden i dagplejen for kort. At være der ½ time er ikke særligt længe, og det vil være rigtig godt, hvis hun f.eks. kan begynde at spise i dagplejen og på den måde oplever, at der sker noget, og at det er hyggeligt at være der. Gerne sammen med jer de næste par dage. Ligesom hun skal opleve, at dagplejer skifter hendes ble, at hun kan lege lidt med de andre børn osv. og stille og roligt også oplever at sove der...

Jeres datter kender ikke klokken og kan ikke forholde sig til tid. Hun vil opleve tid i forhold ...


Annonce

... til, hvad der sker i løbet af dagen. Og hvis hun oplever, at I går og kommer hurtigt tilbage, så kan hun godt sidde og vente på jer, kikke efter om døren går op, vente på at I skal komme ind... Har hun derimod lært, at hun skal spise der, sove der osv. før I kommer, så vil hun godt kunne have lettere ved at finde roen i at være der...

En indkøringsplan på i alt 6-9 hverdage kan se således ud:

De første 2-3 dage er en af jer forældre med i dagplejen hele tiden. I skal signalere ro, tale med de andre børn og med dagplejer - og med jeres rolige adfærd vise jeres datter, at her er hyggeligt og rart at være.

De næste 2-3 dage øver I jer i at vinke farvel og gå kortvarigt. Her skal hun øve at spise alene med de andre børn, og hun skal prøve, at dagplejer f.eks. skifter hendes ble...

De næste 2-3 dage træner I længere tids fravær. Her skal hun altså være længe nok i dagplejen til at hun prøver at lege, spise og blive puttet sammen med de andre børn - og at dagplejer tager hende op fra en lur... hvorefter I så kommer og henter hende.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Hovedbiblioteket Esbjerg

Torsdag 1. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Torsdag 15. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Skjern Bibliotek

Se flere foredrag med Helen ...


Og så starter hverdagen...

Det er naturligt svært at starte i dagpleje med den alder jeres datter har - hun kravler rundt og oplever verden større - og hun er i separationsfasen, hvilket betyder, at hun lige nu har rigtig meget brug for at se jer, for at vide at I ikke forsvinder. Hun bliver rigtigt ked af det, når I går - også derhjemme. Hvis I går på toilettet eller går ud i køkkenet og lader hende være alene i stuen, kan hun græde utrøsteligt, og når hun ser jer igen, så bliver hun oprigtigt glad. Det er helt normalt for hendes alder, og det handler om, at hun ikke ved, hvor I er, når hun ikke kan se jer. Hun forstår ikke, at I kan være på den anden side af væggen - når I forsvinder, så tror hun, at I er forsvundet...

Og det er svært at blive afleveret i dagpleje, som vil være en helt ny verden for hende. Der er rigtig mange nye indtryk at forholde sig til, og samtidig er det svært, når mor og far forsvinder. Derfor er det vigtigt, at dagplejer er sød og giver jeres datter den nærhed og tryghed, som hun viser behov for. Der skal være plads til, at hun lige nu sidder lidt mere på skødet og får lidt ekstra kram... Hun skal stille og roligt opleve, at når mor og far går, så tager dagplejer sig af hende. Hun skal opleve, at når de primære omsorgspersoner ikke er til stede, så er dagplejer en sekundær omsorgsperson. Det vil sige en person, som hun stadig kan søge trøst og ro hos, at der er en anden voksen som godt kan bruges :)

Det tager naturligt lidt tid at opbygge denne tillid, men det er stadig vigtigt at hun mærker, at dagplejer er der for hende, og at I er trygge ved dagplejer :)

Jeg vil anbefale jer meget at læse min bog "Ha en god dag, skat", som jeg har skrevet sammen med Erik Sigsgaard, der er børneforsker. Den handler om hvordan vi giver vores børn en god hverdag i dagpleje, vuggestue og børnehave :)

Håber at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

12. juli 2018 | Diverse | 2 år, 2 mdr.

Flytte institution

Hej Helen Tak for dig og for jeg lige nu har muligheden for at skrive til...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2018 | Diverse | 7 mdr.

Aloe vera og børn

Kære Helen. Min søn på 7 ½ måned, har meget tørre kinder. Har været hos...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juni 2018 | Diverse | 13 mdr.

Hvordan ved jeg om mit barn trives i vuggestuen

Hej Helen Mange tak for dit gode råd mht. vores drengs søvn, det har givet...

Læs hele brevet og Helens svar


20. maj 2018 | Diverse | 2 år, 5 mdr.

Hjælp til at afhjælpe omvæltninger

Kære Helen, Tak for en skøn og enormt informativ brevkasse og for dine...

Læs hele brevet og Helens svar


12. maj 2018 | Diverse | 3 år

Have to børn hjemme på barsel

Kære Helen, Tak for dit svar angående vores store pige og flytning. Det gav...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Gråd

Når det lille barn græder, så fortæller barnet jer, at det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser vil I lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan I skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af, hvorfor barnet græder...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 189,95

Du sparer: 60,00

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annoncer

Annonce