Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til madplan og datter i dagpleje


9. juli 2018

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Caroline og familie

Tak for dit brev :)

Dagsplanen som du sender ser umiddelbart rigtig fin og alderssvarende ud - jeg anbefaler dog normalt 2 flasker i 10-12 måneders alderen... Man kan naturligvis diskutere om dette er nødvendigt. Jeres datter kan godt nøjes med en enkelt flaske og stadig få sit behov dækket, hvis der også tilføres mme i grød og mos mv., men jeg tænker faktisk, at netop flasken kunne hjælpe både jeres datter, dagplejer og jer - og jeg vil derfor foreslå jer, at I indfører en lille flaske før hun puttes til sin middagslur. Det vil give dagplejer mulighed for at give hende lidt trøst og hjælpe hende til ro, før hun skal sove...

Nogle børn har i denne alder også stor glæde af at få en godnatgrød som en fast del af deres putteritual. Det kan være en lidt grovere grød som havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød. Den gives efter et bad og en aftenrytme kan se således ud:

Aften 18: Familiemad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnagrød ca. 19.15-19.30 og får derefter børstet tænder

Flaske og puttes til natten ca. kl 19.30-20...

Der gives altså flaske før hun skal sove - MEN, hvis det hos jer fungerer rigtig godt at putte hende uden flaske, så må I gerne bibeholde denne rytme og i stedet så give hende flaske sen aften som nu - I skal ikke ændre noget, som fungerer :)

Det er vigtigt, at dagplejen er et sted, som I har tillid til og er trygge ved. Jeres datter kan mærke, hvis I ikke er trygge ved stedet, og det vil hun reagere på. Det kan også være en god idé, at I starter med at være i dagplejen sammen med hende, så hun netop kan spejle sig i jer, se at I er glade for stedet, glade for dagplejer og de andre børn og på den måde føle sig tryg ved selv at være der. Så i stedet for at I afleverer hende og kommer tilbage igen efter ½ time, så er det bedre, at I lige nu bruger et par timer sammen med hende på stedet - prøv at tale med dagplejer om dette :)

Når I efter et par dage afleverer hende i dagplejen, så kan det være en god idé, at I afleverer hende i favnen på dagplejer. På den måde signalerer I "nu går jeg og dagplejer passer på dig", og så vinker dagplejer farvel sammen med jeres datter, og hun ser, at I går. Og her skal dagplejer så trøste hende og hjælpe hende videre med dagen.

I skal passe på ikke at gøre tiden i dagplejen for kort. At være der ½ time er ikke særligt længe, og det vil være rigtig godt, hvis hun f.eks. kan begynde at spise i dagplejen og på den måde oplever, at der sker noget, og at det er hyggeligt at være der. Gerne sammen med jer de næste par dage. Ligesom hun skal opleve, at dagplejer skifter hendes ble, at hun kan lege lidt med de andre børn osv. og stille og roligt også oplever at sove der...

Jeres datter kender ikke klokken og kan ikke forholde sig til tid. Hun vil opleve tid i forhold ...


Annonce

... til, hvad der sker i løbet af dagen. Og hvis hun oplever, at I går og kommer hurtigt tilbage, så kan hun godt sidde og vente på jer, kikke efter om døren går op, vente på at I skal komme ind... Har hun derimod lært, at hun skal spise der, sove der osv. før I kommer, så vil hun godt kunne have lettere ved at finde roen i at være der...

En indkøringsplan på i alt 6-9 hverdage kan se således ud:

De første 2-3 dage er en af jer forældre med i dagplejen hele tiden. I skal signalere ro, tale med de andre børn og med dagplejer - og med jeres rolige adfærd vise jeres datter, at her er hyggeligt og rart at være.

De næste 2-3 dage øver I jer i at vinke farvel og gå kortvarigt. Her skal hun øve at spise alene med de andre børn, og hun skal prøve, at dagplejer f.eks. skifter hendes ble...

De næste 2-3 dage træner I længere tids fravær. Her skal hun altså være længe nok i dagplejen til at hun prøver at lege, spise og blive puttet sammen med de andre børn - og at dagplejer tager hende op fra en lur... hvorefter I så kommer og henter hende.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Hovedbiblioteket Esbjerg

Torsdag 1. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Torsdag 15. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Skjern Bibliotek

Se flere foredrag med Helen ...


Og så starter hverdagen...

Det er naturligt svært at starte i dagpleje med den alder jeres datter har - hun kravler rundt og oplever verden større - og hun er i separationsfasen, hvilket betyder, at hun lige nu har rigtig meget brug for at se jer, for at vide at I ikke forsvinder. Hun bliver rigtigt ked af det, når I går - også derhjemme. Hvis I går på toilettet eller går ud i køkkenet og lader hende være alene i stuen, kan hun græde utrøsteligt, og når hun ser jer igen, så bliver hun oprigtigt glad. Det er helt normalt for hendes alder, og det handler om, at hun ikke ved, hvor I er, når hun ikke kan se jer. Hun forstår ikke, at I kan være på den anden side af væggen - når I forsvinder, så tror hun, at I er forsvundet...

Og det er svært at blive afleveret i dagpleje, som vil være en helt ny verden for hende. Der er rigtig mange nye indtryk at forholde sig til, og samtidig er det svært, når mor og far forsvinder. Derfor er det vigtigt, at dagplejer er sød og giver jeres datter den nærhed og tryghed, som hun viser behov for. Der skal være plads til, at hun lige nu sidder lidt mere på skødet og får lidt ekstra kram... Hun skal stille og roligt opleve, at når mor og far går, så tager dagplejer sig af hende. Hun skal opleve, at når de primære omsorgspersoner ikke er til stede, så er dagplejer en sekundær omsorgsperson. Det vil sige en person, som hun stadig kan søge trøst og ro hos, at der er en anden voksen som godt kan bruges :)

Det tager naturligt lidt tid at opbygge denne tillid, men det er stadig vigtigt at hun mærker, at dagplejer er der for hende, og at I er trygge ved dagplejer :)

Jeg vil anbefale jer meget at læse min bog "Ha en god dag, skat", som jeg har skrevet sammen med Erik Sigsgaard, der er børneforsker. Den handler om hvordan vi giver vores børn en god hverdag i dagpleje, vuggestue og børnehave :)

Håber at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Lun sutteflaske til sikker temperatur på sekunder

Nu er det slut med at vække hele huset om natten mens baby græder og du igen og igen forsøger at ramme den rigtige temperatur til sutteflasken. Med det nye milkymeter™ kan du måle temperaturen i mælken mens du varmer sutteflasken i mikrobølgeovnen. På den måde er du sikker på at få den samme ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

14. september 2018 | Diverse | 2 år, 7 mdr.

Søvn og udvikling - 2 år, 7 mdr.

Hej Helen Jeg har en del spørgsmål, der egentligt omhandler udvikling...

Læs hele brevet og Helens svar


14. september 2018 | Diverse | 5 mdr.

Klynkende og grædende baby

Kære Helen, Det er mit første brev til dig og jeg håber meget, at du kan...

Læs hele brevet og Helens svar


27. august 2018 | Diverse | 4 år, 1 mdr.

Barsel og tid med den store

Hej Helen Jeg har fire arbejdsdage, inden jeg går på barsel. Jeg har termin...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2018 | Diverse | 4 mdr.

Vedr. vægt

Hej Helen Jeg kan forstå, at børns vægt kan stige mindre eller stagnere fra...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2018 | Diverse | 4 mdr.

Vedr. skævt hoved

Hej Helen Jeg har en søn på snart 4 måneder. Vi har fået at vide, at hans...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring imens det ligger inde i maven. Når fødslen er forbi og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det sker enkelte gange at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves og den må fjernes af en læge. Hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen er født, så tjekker...

Læs mere i Babylex

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annoncer

Annonce