Annonce

Annonce

Svar: Kan vi reintroducere sutten?


15. juli 2017

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Først - jeg tror ikke, at det skader jeres søn, hvis du lige nu prioriterer at amme ham lidt ekstra. Han spiser mange måltider dagen igennem, og I forsøger at tilbyde ham varieret kost. I er på rejse i Asien, og der er rigtig mange indtryk og stimuli, som han skal forholde sig til, det er sandsynligvis også varmt, så hans væskebehov er ganske givet større end det ville være hjemme, han er i separationsfasen og har naturligt behov for ekstra tryghed og nærhed, han har masser af sul på kroppen og lyder ikke til at mangle noget - og så er det også begrænset, hvor meget I skal kæmpe, I skal trods alt også nyde at I holder ferie sammen :) Så skader ham - det tror jeg ikke.

MEN det vil naturligvis være rigtig godt, hvis du kan forsøge at holde en nogenlunde rytme, det vil sige med nogenlunde faste spise- og sovetider. Det vil hjælpe ham til at spise mere og fornemme behov for maden, når det netop er spisetid... Ligesom det vil hjælpe hans indre ur til at få en fornemmelse for, hvornår det er tid til at lege og hvornår det er tid til at sove...

Det vil også være rigtig godt, hvis du kan forsøge at få ham til at spise så varieret en kost som muligt, introducere ham for mange forskellige fødevarer osv. Jo mere du kan vænne ham til at spise rigtig mad nu, jo mere forebygger du kræsenhed fremover. Man taler om, at der er forskellige vinduer for, hvornår vi bedst lærer forskellige ting. På visse tidspunkter i vores liv, står vinduerne åbne og det betyder, at vi her lærer bedst, men i takt med at vinduerne lukker mere og mere i, så bliver det sværere at lære... Og i forhold til mad, så siger man at vinduet især står åbent i 7-8 måneders alderen. I denne alder vil de fleste børn have en naturlig lyst til at undesøge ved at komme ting i munden, og derfor smager de ofte på mad i denne alder. De har i denne alder også en naturlig lyst til at bruge deres kæber, de vil gerne tygge, lave tyggebevægelser osv. og det gør det også lettere at servere grovere mad og mad med mere bid i denne alder.

Og i takt med at barnet bliver ældre, så lukkes vinduet mere og mere i, og det bliver derfor sværere at få barnet til at acceptere ny mad, nye smag, ny konsistens osv. Derfor er det vigtigt, at du med den alder han har nu, sørger for hele tiden at udfordre ham smagsmæssigt og også giver ham mulighed for at spise selv. Han skal have mad i stykker - små hapsere, som han kan spise med fingrene, større stykker, som han kan holde i hånden og gnave af og han skal også stadig have mos og grød. Han kan ...


Annonce

... begynde at lære at spise med gaffel osv. og selvom du nu ammer ham og han får en del mælk hos dig, og selvom I er ude at rejse, så vil det være rigtig godt, hvis du stadig er bevidst om at få stimuleret hans "spise- og madvaner" :)

Og så til det, som du egentlig spørger om - sutten.. Jeg tænker, at du godt kan prøve at introducere den igen. Du kan forsøge at erstatte brystet med sutten, så han får den som afslutning på en amning. Du kan også forsøge at give ham den i løbet af dagen, hvor han måske kikker på verden og er optaget af ting I ser, og derfor måske vil acceptere den bedre, fordi han får den, uden at han er ked af det eller sulten...

I kan også prøve, om han selv vil tage den i munden - give ham den i hånden og se om han så selv begynder at vende og dreje den, for at undersøge den med munden og måske igen finde ud af, at den kan bruges til at sutte på... Han har en alder nu, hvor han naturligt blive mere og mere bevidst og viser mere og mere egen vilje, og nogle gange kan det netop hjælpe, hvis det er ham selv, der får mulighed for at styre behovet.

Det kan også være en idé at koble sutten på en sutteklud, trække en stofble igennem suttens ring, så han sammen med en putteklud har en sut, som så måske vil komme i munden hen af vejen...


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Om sutten vil redde jeres nætter - det er svært at svare helt entydigt på. Det kan godt være, at du ved at tilbyde sutten 1-2 gange om natten kan strække tiden mellem amningerne, så han drikker mindre mælk og derfor vil spise mere om dagen og dermed også begynde at søge brystet mindre om natten.. på den måde kan tingene jo hænge sammen.

Men det er naturligvis uhensigtmæssigt, hvis han begynder at få sutten mange gange hver nat, hvis han vænnes til at få den i munden en gang i timen - så får I problemer med vanebetinget afbrudt søvn, og han kan i princippet blive lige så uhensigtmæssigt afhængig af sutten, som af brystet. Du skal derfor forsøge at finde balancen mellem at tilbyde ham sutten, uden at gøre ham uhensigtsmæssigt afhængig af sutten...

Kan han drikke vand af en kildevandsflaske eller drypfri kop, så kan vandet både sikre ham ekstra væske og nogle af amningerne erstattes af vand i stedet - og måske vil han synes, at det er dejligt at få sutten sammen med lidt vand, så han får vand at drikke og derefter direkte sutten i munden... Bare en tanke :)

Og hvis han ikke vil acceptere sutten igen, så må det så være sådan. Der sker dog ikke umiddelbart noget ved, at I forsøger :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - og fortsat god rejse til hele familien :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

24. oktober 2017 | Diverse | 16 mdr.

Stadig ked af det i dagpleje og øreproblemer

Kære Helen Jeg skrev til dig for godt halvanden måned siden fordi min lille...

Læs hele brevet og Helens svar


21. april 2018 | Diverse | 2 år

Ny institution

Hej Helen Jeg skriver til dig fordi jeg er i tvivl om hvordan jeg skal gribe...

Læs hele brevet og Helens svar


7. april 2018 | Diverse | 16 mdr.

Ørerens

Hej Helen, Hvilken måde er mest skånsom at rense øre på efter dræn? Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2018 | Diverse | 19 mdr.

Amning, morglad og lille ny på vej

Kæreste Helen, Så er det blevet tid til at spørge dig til råds igen. Du har...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2018 | Diverse | 2 mdr.

Fortsatte maveproblemer

Kære Helen. Jeg skrev for en måneds tid siden ang. lillebrors forstoppelse,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver kun syge hvis de spiser mad med toksin, hvor sporerne er inaktive og uden betydning. Hos spædbørn...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annoncer

Annonce