Annonce

Annonce

Svar: 10 måneder - hård mave og laktulose


19. juni 2017

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære L

Tak for dit brev :)

Der er ingen tvivl om at jeres dreng har problemer med hård mave, når hans afføring er som "hjorte-lorte" og det kan sagtens spille ind på hans søvnproblemer. I det hele taget spiller hård mave ind på hans trivsel, påvirker hans appetit og hans overskud generelt, så det er en rigtig god idé, hvis I kan forsøge at få sat lidt gang i maven :)

I første omgang, vil det være rigtig godt, at I giver ham så varieret en kost som muligt dagen igennem. Det er vigtigt med variation i maden, så maven fungere optimalt. Det vil være rigtig godt, at han får de lidt grovere grødtyper som havregrød, øllebrød, flerkornsgrød, mysligrød. Det vil være rigtig godt, at I stadig giver ham grøntsagsmos og ikke kun mad i stykker. Han må også meget gerne få f.eks. kål. Det vil være rigtig godt, at han nu får mad, som smager af noget, får forskellige milde krydderier og mad, der tager udgangspunkt i jeres mad. Det vil være fint, at I giver ham lidt sovs af forskellig slags, fordi det også er med til at "smøre". Det er som lægen har sagt, rigtig godt med f.eks. sveskemos, det kan også godt være andre former for frugtmos og frugt generelt er vigtigt. Han må f.eks. også gerne få en gammeldagsfrugtgrød med lidt mme. Det kan være f.eks. sveskegrød, abrikosgrød, jordbærgrød eller lignende. Og så skal han drikke masser af vand, som I også selv er inde på.

Og hvis det ikke er tilstrækkeligt til at holde maven igang naturligt, så vil det være godt at prøve med laktulose. Og faktisk lyder det som om, at I nok skal forsøge dette nu - jeg har indtryk af fra jeres tidligere breve, at han spiser varieret og det lyder som om, at hans indtag af mad ikke har ...


Annonce

... været tilstrækkeligt til at hjælpe hans mave igang...

Laktulose virker ved at gøre afføringen blød, så han bedre kan komme af med det. Det virker ikke ved at påvirke tarmbevægelserne og giver derfor ikke en "doven tarm", som anden form for afføringsmiddel kan gøre. Det smager og klistrer af sukker, så mange børn kan rigtig godt lide det :)


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Han må få 1 ml laktulose pr. kg han vejer, og det er en god idé at give ham det fordelt to gange dagligt. Det betyder, at hvis han f.eks. vejer 10 kg, så må han få 10 ml dagligt, og I kan så med fordel give ham 5 ml morgen og 5 ml aften. Det kan være en god idé at starte med lidt mindre, end I tænker han må få, så han f.eks. starter med 3 ml morgen og 3 ml aften og alt efter, hvordan det så virker, så kan I give ham lidt mindre eller lidt mere. Hans afføring skal blive blød og let for ham at komme af med, men han må ikke få så meget, at han får tynd mave. Derfor skal I prøve at justere mængden ind, så afføringen har en passende konsistens for ham. Han skal have det direkte i munden, ikke blandet op med vand eller andet. Det kan gives med engangsprøjte, på en ske eller drikkes af et lille medicinbæger...

Og ja - det kan godt være nødvendigt at give ham det over længere tid (læs uger), men i takt med at afføringen så bliver blødere og lettere for ham at komme af med, så vil han måske også begynde at spise anderledes. Han bliver også ældre og bedre til at tygge, kan spise mere og mere familiemad osv., og det vil alt sammen påvirke hans mave- tarmfunktion, og så kan I hen af vejen prøve at skrue lidt ned i mængde og se om han så gradvist kan undvære laktulosen.

I kan købe laktulose i håndkøb og uden recept :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

24. oktober 2017 | Diverse | 16 mdr.

Stadig ked af det i dagpleje og øreproblemer

Kære Helen Jeg skrev til dig for godt halvanden måned siden fordi min lille...

Læs hele brevet og Helens svar


21. april 2018 | Diverse | 2 år

Ny institution

Hej Helen Jeg skriver til dig fordi jeg er i tvivl om hvordan jeg skal gribe...

Læs hele brevet og Helens svar


7. april 2018 | Diverse | 16 mdr.

Ørerens

Hej Helen, Hvilken måde er mest skånsom at rense øre på efter dræn? Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2018 | Diverse | 19 mdr.

Amning, morglad og lille ny på vej

Kæreste Helen, Så er det blevet tid til at spørge dig til råds igen. Du har...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2018 | Diverse | 2 mdr.

Fortsatte maveproblemer

Kære Helen. Jeg skrev for en måneds tid siden ang. lillebrors forstoppelse,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tøj - Grundudstyr

Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.

Sundhedsstyrelsen har lavet følgende liste vedr. grundudstyr:

6-8 undertrøjer i bomuld eller blød tynd uld
10-12 par underbukser
6-8 sparkedragter eller natdragter
2 varme trøjer med langt ærme
3-4 bluser
1 hue
1...

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse hvis maden gemmes eller ved genopvarmning og de kan medvirke til dannelse af nitrit.

'Grønt drys' på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog gerne anvendes i varme retter, hvis de koger grundigt med.

Spædbørn og småbørn må godt få 'grønt drys' på kold mad,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annoncer

Annonce