Annonce

Annonce

Svar: Pasning? Vuggestue eller dagpleje


5. maj 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Jeg vil starte med at anbefale dig min bog "Ha en god dag, skat", som jeg har skrevet sammen med Erik Sigsgaard, der er børneforsker.

I den guider vi dig igennem, hvordan du vælger det rette dagtilbud, hvordan I vænner jeres dreng til dagpleje eller vuggestue, hvordan I følger ham ind i den nye verden på en god måde og henter ham igen, vi beskriver også, hvad en god dag for jeres dreng skal indeholde og meget meget mere. Den vil give dig svar på alle dine spørgsmål og give meget mere info, end jeg kan forklare her i brevkassen...

Men.. generelt vil jeg sige, at der jo findes super gode dagplejere og super gode vuggestuer - og der findes desværre også det modsatte. Og det er ofte sådan, at det der passer til den ene familie, passer ikke nødvendigvis til den anden. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan få lov til at besøge nogle forskellige steder og danne dig dit eget indtryk af, hvordan det er der.

Du skal prøve at se stedet med din drengs øjne. Forestille dig, at han sidder der - hvordan vil han have det? Hvordan er stemningen? Er der rart? Bliver der talt til børnene i en rar tone? Virker det hyggeligt? Er der plads til at sidde på skødet og få et knus? Er der smil og nærhed eller bliver der råbt til børnene? Føler du dig velkommen? Hvordan bliver du taget imod? Er det et sted, hvor du ville have lyst til at være i mange timer?

Du skal også lægge mærke til de fysiske rammer. Er der plads til at lege? Kan man være både inde og ude. Må det rode lidt, så legetøjet nogle gange får lov til at ligge fremme, så man kan lege færdig? Har jeres dreng allergi, astma eller lignende, så han vil have særlig glæde af store åbne lyse rengøringsvenlige lokaler? Har han større glæde af at være i mindre og mere hjemlige og hyggelige omgivelser?

Tal med dagplejer eller vuggestuepersonalet om, hvordan en dag forløber. Hvad laver de? Hvordan foregår måltiderne? Hvordan foregår det, når børnene skal sove? Prøv at få en fornemmelse af børnesynet, menneskesynet. Hvordan håndterer de konflikter mellem børnene? Hvordan får du besked om, hvad der er sket i løbet af en dag? Hvordan oplever du kommunikationen mellem dig og dagplejer/pædagog?

En af de store forskelle på dagpleje og vuggestue er, at i en dagpleje er børnene en del af dagplejers hjem. Og det vil være helt naturligt, at børnene deltager i en del af hverdagen, og at dagplejers familie (ægtefælle og børn) også vil være i hjemmet på ydertidspunkterne f.eks. tidlig morgen eller om eftermiddagen.

De fleste dagplejere tager i legestue et par gange om ugen, hvor de mødes ...


Annonce

... med andre dagplejere og børn. Det giver mulighed for at lave forskellige aktiviteter og samtidig lærer dagplejere og børn hinanden at kende, hvilket er en fordel, for hvis dagplejer er syg en dag, skal på kursus eller noget andet, så skal barnet i gæstedagpleje - og det vil så ofte være hos en dagplejer, som barnet kender fra legestuen.

Der vil være tilknyttet en pædagogisk konsulent til dagplejen, som dagplejer og også forældre kan kontakte, hvis der opstår tvivl eller bekymringer omkring et barn.

Nogle dagplejere er uddannet til at tage sig særligt at børn der f.eks. er født for tidligt, har allergi eller lignende - og ofte vil man f.eks. anbefale for tidligt fødte børn at starte i dagpleje. Det giver dem en anden ro og risikoen for infektion er mindre, fordi færre børn er samlet i dagpleje. En dagplejer tager sig ofte af 4 børn og kan så nogle gange have et 5. gæstebarn. Et barn med særlige behov kan godt tælle ekstra, så dagplejer har f.eks. 3 børn.

I en vuggestue vil man ofte opdele i stuer, hver med ca. 12 børn og 3 voksne. Det kan dog variere, så nogle steder har man mindre stuer og andre steder større stuer. En eller flere af de voksne vil ofte være uddannet pædagoger, hvilket betyder, at de har en stor teoretisk viden omkring børn.

Når flere er uddannet pædagoger, så giver det naturligt en anden form for fagligt miljø. Det betyder, at man ofte drøfter forskellige pædagogiske tiltag, drøfter værdigrundlag osv. ligesom man også har mulighed for at drøfte bekymringer omkring enkelte børn på en anden måde i dagligdagen, end man har i dagplejen.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


I en vuggestue vil barnet altid møde ind samme sted - selvom personalet er syge, har ferie, er på kursus eller lignende. Og det kan naturligt give en vis ro. Men en større gruppe børn og voksne giver naturligt også mere uro og jo flere børn, der er samlet, jo større risiko for infektioner og dermed sygedage...

Der findes også integrerede institutioner, hvor vuggestue og børnehave er i samme bygning. Der findes alternative tilbud - flerbørnsdagpleje, privat dagpleje, 2 års børnehaver, Rudolf Steiner vuggestuer, skovbørnehaver osv. Det kan være en god idé at undersøge de forskellige muligheder, hvor I bor :)

Og når alt dette er sagt, så er man også altid underlagt pladsanvisningens regler og venteliste - så selvom I har skrevet jer op til et tilbud, så er det ikke sikkert, at I får dette tilbud med det samme. Derfor kan det også være en god idé at tale med pladsanvisningen om, hvordan I skal forholde jer her.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

24. oktober 2017 | Diverse | 16 mdr.

Stadig ked af det i dagpleje og øreproblemer

Kære Helen Jeg skrev til dig for godt halvanden måned siden fordi min lille...

Læs hele brevet og Helens svar


21. april 2018 | Diverse | 2 år

Ny institution

Hej Helen Jeg skriver til dig fordi jeg er i tvivl om hvordan jeg skal gribe...

Læs hele brevet og Helens svar


7. april 2018 | Diverse | 16 mdr.

Ørerens

Hej Helen, Hvilken måde er mest skånsom at rense øre på efter dræn? Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2018 | Diverse | 19 mdr.

Amning, morglad og lille ny på vej

Kæreste Helen, Så er det blevet tid til at spørge dig til råds igen. Du har...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2018 | Diverse | 2 mdr.

Fortsatte maveproblemer

Kære Helen. Jeg skrev for en måneds tid siden ang. lillebrors forstoppelse,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annoncer

Annonce