Annonce

Annonce

Svar: Ændret adfærd


27. februar 2017

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder umiddelbart for mig som om, at din dreng måske kunne have ondt i ørerne. Det er helt normalt for hans alder og det kunne være en idé at få en læge, evt. en øre-næse-halslæge til at kikke på ham. Det kræver ikke særlig henvisning. Hvis han har været forkølet, så kan forkølelsen godt have "sat sig på ørerne"...

Det kan godt være en voldsom oplevelse at være i svømmehallen. Der er rigtig mange forkellige lyde, som ofte bliver forstærket af det store rum. Lydene kan virke voldsomme, måske har der været mange højtråbende børn, grædende babyer, store vandplask og lignende - og hvis han så tilmed har haft ondt i ørerne, så har lydende måske virke ekstra voldsomme for ham og derfor er han blevet så ked af det. Lyset kan også være meget skarpt, lyset reflekteres i vandet osv. og hvis han ikke er helt frisk, kan det også være med til at gøre, at han pludselig reagerer med gråd og utrøstelighed...

Det at han efterfølgende har haft svært ved at sove, kan også skyldes øreproblemer eller anden sygdom. Det samme hans generelle pyldren, utilfredshed, det at han ryster med hovedet, slår ud med armene osv....

Så min først indskydelse vil altså være, at der nok er tale om sygdom. Hvis dette ikke er tilfældet, så kan det også sagtens handle om den store udvikling, som han går igennem lige nu og forklaringen kan godt findes i, at han bliver mere og mere bevidst.

Han skelner tydeligt mellem om han er hjemme eller ude, han kan reagerer på, hvis bedsteforældre eller andre kikker for meget på ham. Han begynder også at fornemme afstande f.eks. afstanden mellem dig og ham og mellem ham og andre. Han fornemmer også afstanden mellem ting, forsøger at række ud og få fat i ting, som han ser, flytte sig efter det, som han får øje på. Måske kan han få fat i en knap på en uro, trykke på den og få den til at spille.. Han kan motorisk mere nu og følger mentalt rigtig godt med, han øver sine lyde og kan nogle gange forskrække sig selv, - fordi han laver høje eller brummende lyde og derfor begynde at græde over lyde som han selv laver...

Der kan således også være tale om en fase, som I lige nu skal igennem. Og hvis det er tilfældet, er det rigtig godt, at du er der, forsøger at hjælpe ham, guide ham, underholde ham lidt - og også lader ham prøve ...


Annonce

... lidt på egen hånd.

Det er rigtig fint, hvis du kan holde nogenlunde fast i jeres nuværende dagsplan med de to lure dagligt og 3 måltider. Derudover vil det være rigtig godt med mellemmåltider med den alder han har nu og 4 flasker. Det vil være rigtig godt, at han ikke tilbydes mere end 2 grødmåltider i døgnet, resten bør være grøntsagsmos, kød, fisk, frugt, bær. Sammensætningen af mad og hvordan dagsplanen fungerer har naturligt også noget at sige i forhold til hans humør og overskud. Derfor vil jeg lige sende dig en plan for, hvordan jeg tænker, at det kan se ud nu:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur - og uden flaske

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, hjemmelavet eller mos fra glas. Vand af kop og suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignede i hånden, som han kan gumle på selv.

Flaske og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren har været.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris... Mad der smager af noget og mad med mere og mere bid. Suppleres med kogte grøntsagsbuketter i hånden, som han selv kan gumle på. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20 - tidspunktet afhænger af, hvor lang middagsluren er og hvad tid han står op fra den.

Sen aften 23-24: Flaske, det der også kaldes et drømmemåltid. Sover herefter til næste morgen tidlig.

Du skriver, at han normalt sover 19-06 uden mad... Og jeg tænker, at det er et meget langt søvnstræk at tage, når man kun er 7 måneder gammel. Jeg tænker også, at det naturligt er svært for ham både at indtage skemad nok og mælk nok, hvis han kun kan gøre det på de 13 timer der ligger mellem kl 06 og kl 19...

En del af den uro du mærker kan derfor også skyldes, at han har behov for at få sit indtag af mad og mælk fordelt mere over døgnet, netop for at få fuld mæthed, bedre dagssøvn, stabilt blodsukker og dermed stabilt humør... :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

24. oktober 2017 | Diverse | 16 mdr.

Stadig ked af det i dagpleje og øreproblemer

Kære Helen Jeg skrev til dig for godt halvanden måned siden fordi min lille...

Læs hele brevet og Helens svar


21. april 2018 | Diverse | 2 år

Ny institution

Hej Helen Jeg skriver til dig fordi jeg er i tvivl om hvordan jeg skal gribe...

Læs hele brevet og Helens svar


7. april 2018 | Diverse | 16 mdr.

Ørerens

Hej Helen, Hvilken måde er mest skånsom at rense øre på efter dræn? Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2018 | Diverse | 19 mdr.

Amning, morglad og lille ny på vej

Kæreste Helen, Så er det blevet tid til at spørge dig til råds igen. Du har...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2018 | Diverse | 2 mdr.

Fortsatte maveproblemer

Kære Helen. Jeg skrev for en måneds tid siden ang. lillebrors forstoppelse,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annoncer

Annonce