Annonce

Annonce

Svar: Pludselig svært ved vuggestuen


2. februar 2017

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille pige og alle de tanker du har gjort dig. Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)

Jeg tænker, at der nok er flere ting, som spiller ind. Det ene er, at det jo nu er gået op for jeres datter at institutionslivet er kommet for at blive. Det er ikke kun sjov og leg, det er også hårdt, der er meget modstand i hverdagen, modstand fra andre børn som skubber, tager legetøjet fra en, springer over i køen, ikke gider lege... Og det er naturligt svært at håndtere.

Jeres datter har også en alder nu, hvor mange børn faktisk protestere lidt over at skulle afleveres, ligesom de ofte også protesterer, når de bliver hentet. Man taler om, at børn har et dobbeltsocialiseringsrum ...

Barnet protesterer over at skulle af sted, det er hyggeligt og trygt at være hjemme, det er dejligt at være hos mor og det er bestemt ikke rart at blive afleveret i favnen på en anden. Når det sker til en trygt og kendt person, så går det naturligvis bedre, så ved barnet bedre hvad der skal ske og glæder sig og føler sig tryg. Og her kan du måske godt prøve at tale lidt med pædagogerne om, hvorvidt det er muligt, at jeres datter i en periode ikke afleveres til mere end to forskellige...

Fordi det er svært at skifte mellem hjemme og ude eller skifte mellem forældre og en anden der passer, så græder børn ofte når de bliver afleveret, men ikke ret lang tid efter, er de ofte glade igen, glade for at være der, være sammen med de andre børn, den anden voksne osv.

Oftest så sker det så igen, når barnet hentes - der kommer en ny protest, nu var det jo lige så hyggeligt, hvorfor skal man så hjem, hvorfor skal det slutte nu. Det er her at barnets dobbelt-socialiseringsrum mødes og konflikten opstår. Det er svært at skifte situation, det er svært at finde ud af hvad man skal, - både når man bliver hentet, og når man bliver afleveret. Det er svært at skifte verden...

Det bedste I kan gøre er at forsøge at sætte lidt ord på de følelser, som du fornemmer, at hun har. Det er vigtigt, at hun hører, at du forstår hende. Når hun føler sig forstået og mødt, så vil hun naturligt falde bedre til ro. Du må godt bekræfte følelsen af at savne dig og f.eks. sige "savner du mor, når du er i vuggestue?", "Jaahh!", "Jeg savner også dig skat. Jeg skynder mig at hente dig. Jeg kommer, når du har spist frugt" eller lignende, så hun hører, at det er okay og helt legalt at savne dig, men samtidig beroliges og betrygges i, at du kommer igen :)

At pædagogerne mærker en forandring hos hende tænker jeg må udløse lidt ændringer i institutionen.. Hun skal ikke gå og være ked af det, pylret hele dagen. Hun skal hjælpes til struktur og overblik og jeg tænker, at det meget skiftende personale forvirrer hende rigtig meget lige nu. Hun reagerer på den øgede uro... Jo mere ens hverdagen kan være, jo bedre vil det være for hende.

Det er rigtig dejligt, at I kan flekse jeres arbejdstid og måske kunne det være en idé at aflevere hende lidt tidligere i en periode. Der kan være mere tid til at tage imod hende, hvis hun møder ind i institutionen som en af de første - ligesom det kan være lettere at blive en del af de andre børns leg, hvis hun allerede er der, når de andre møder ind. Det kan være svært at komme med i en leg eller aktivitet, hvis man møder ind senere og de andre allerede er godt igang... så det kan også være en overvejelse værd.

Så ved jeg også fra et af dine tidligere breve, at du er gravid - og det er rigtig dejligt :) Men jeres datter mærker naturligt også denne ændring. Måske bærer du ...


Annonce

... hende ikke på samme måde mere, men kræver lidt mere selvhjulpenhed. Hun skal gå selv og ikke bæres rundt... Pladsen på dit skød er også mindre. Hun kan ikke på samme måde putte sig ind til dig, som hun har kunnet tidligere.. Måske skubber du hende nogle gange lidt fra dig "gå hen til far, far kan hjælpe dig" - ikke fordi du ikke vil hende, men fordi dit overskud måske ikke er så stort, eller fordi du ønsker, at far skal mere på banen nu, fordi du ved, at om lidt kommer der en lille ny, som du er nødt til også at tage dig af...

Og det mærker hun. Hun er stadig så lille, at hun ikke forstår, hvad det betyder. Hun har måske hørt, at mor har en baby i maven og hørt at babyen kommer - men hvad det indebærer ved hun ikke, hun mærker bare, at der sker ændringer - og det gør hende utryg. Hvis hun føler sig "skubbet væk", kan det faktisk godt gøre, at hun begynder at klynge sig mere til dig, så hendes behov for mor bliver ekstra stort.. ligesom hvis du måske ikke har det så godt i graviditeten, har smerter, kvalme, ligger meget ned og ikke kan ting, som du ellers har kunne - så kan hun reagerer på dette ved at ville være i nærheden af dig, for at følge med i hvad der sker. Det kan være utrygt for hende at være væk fra dig, fordi hun ikke forstår, hvad det er...

Hun lyder til på mange måder at være en kvik pige, der her kun 23 måneder gammel faktisk taler ret godt og sætter ord på mange ting. Og det er rigtig godt og rigtig dejligt. Men du/I skal naturligvis være opmærksomme på, at I ikke kommer til at forvente for meget af hende, når hun ikke er ældre end hun er. Hun er jo stadig en lille pige, og det skal hun have lov til at være. I skal naturligvis møde hende, som hun er, men vær opmærksomme på ikke at stille for store krav til hende lige nu :)


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Hovedbiblioteket Esbjerg

Torsdag 1. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Torsdag 15. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Skjern Bibliotek

Se flere foredrag med Helen ...


Og så dit spørgsmål omkring, hvorvidt man kan sige f.eks. "så nu skal du ikke græde mere, nu skal vi hygge os i stedet og lege...." - det kan man godt nogle gange, men det afhænger helt af, hvordan det foregår, hvordan det bliver sagt. For det er, som du selv er inde på, rigtig vigtigt, at hun har en følelse af at hendes følelser er okay. Det er naturligvis okay at savne sin mor, det er okay, at man kan blive ked af det, frustreret eller vred, det er okay at være træt og mangle overskud - og hun må ikke have en følelse af at være forkert eller at skulle stoppe med at være den hun er. Derfor er det vigtigt, at det bliver sagt på en måde, hvor hun stadig anerkendes, men hvor I så forsøger at hjælpe hende lidt videre.

Det er vigtigt at udelukke sygdom. Det er vigtigt at afklare, at hun ikke piver, fordi hun har ondt, ligesom det er vigtigt, at hun tilbydes mange små måltider og ikke piver, fordi hun har lavt blodsukker, at hun faktisk er sulten eller piver, fordi hun er træt og har brug for en lur. Man skal også sikre sig, at hun ikke piver, fordi hun keder sig eller føler sig overset, ligesom man skal sikre sig, at hun ikke piver som reaktion på for meget uro i hverdagen... Man skal aldrig reagerer med et "hold så op med det piveri". Det lyder dog heller ikke til at være tilfældet hos jer, og det er helt okay, at du og pædagogerne forsøger at aflede hende, hjælpe hende ud af en svær situation - hvis hun f.eks. piver, fordi hun tænker på dig, og at du er gået fra hende, så kan det være fint at huske hende på alt det dejlige, som også sker i institutionen og huske hende på, at du nok skal komme igen... så man, som du selv skriver "hjælper hende ud af en rille", hjælper hende videre :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

12. juli 2018 | Diverse | 2 år, 2 mdr.

Flytte institution

Hej Helen Tak for dig og for jeg lige nu har muligheden for at skrive til...

Læs hele brevet og Helens svar


11. juli 2018 | Diverse | 10 mdr.

Hjælp til madplan og datter i dagpleje

Kære Helen Vores skønne datter Sonja er nu 10 mdr. og hun udvikler sig...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2018 | Diverse | 7 mdr.

Aloe vera og børn

Kære Helen. Min søn på 7 ½ måned, har meget tørre kinder. Har været hos...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juni 2018 | Diverse | 13 mdr.

Hvordan ved jeg om mit barn trives i vuggestuen

Hej Helen Mange tak for dit gode råd mht. vores drengs søvn, det har givet...

Læs hele brevet og Helens svar


20. maj 2018 | Diverse | 2 år, 5 mdr.

Hjælp til at afhjælpe omvæltninger

Kære Helen, Tak for en skøn og enormt informativ brevkasse og for dine...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 189,95

Du sparer: 60,00

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annoncer

Annonce