Annonce

Annonce

Svar: Mormor og farmor er ude i kulden


26. april 2012

Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Bedsteforældre.

Hej med dig

Hvor er det synd for din mor og nu også farmor ... for de vil jo så gerne jeres dreng og holder naturligt rigtig meget af ham. Og jeg er helt sikker på, at det nok skal blive godt igen.

Hvad der præcist har udløst hans reaktion er svært at sige. Der er ikke noget i vejen for at mormor har sagt at han skal have vasket hænder og har holdt fast i det. Naturligvis skal hun også kunne have sådanne regler, når hun passer ham. Det er helt naturligt, at han også overfor hende så bryder sammen og reagerer meget voldsomt. Børn i den alder reagerer naturligt med fortvivlelsesanfald over det der i vores øjne kan virke som bagateller og det handler ikke om at mormor har gjort noget forkert, men om at hans hjerne stadig er meget umoden og at forbindelserne mellem hjernens forskellige dele ikke altid fungere optimalt.

Din mor er naturligt blivet forskrækket og overrasket over at se ham have så voldsom en reaktion og har naturligt været lidt rådvild omkring, hvordan hun skulle reagere. Det lyder dog som om at hun har reageret rigtig fint. Hun har været hos ham, har vist ham at hun sagtens kunne rumme ham og hans voldsomme reaktion, hun har ikke afvist ham og ikke sendt ham væk, men har været til stede og efterhånden som han er faldet til ro, så er han kravlet op til hende og hun har kunne holde om ham og givet ham knus. Det lyder rigtig fint.

Han har sandsynligvis godt kunne mærke hende usikkerhed i situationen og det er en reaktion, der kan være spændende for ham at undersøge nærmere. Det er nyt for ham at fornemme, at han ved at afvise nogen, får en ...


Annonce

... reaktion. Og samtidig med dette, så oplever ham måske også selv afvisning i institutionen i hverdagen. Han oplever måske at de andre børn siger "jeg vil ikke lege med dig!" og bedstemødrene er hos jer derfor oplagte emner at udforske og lære noget omkring dette på.

Det er rigtig vigtigt at både mormor og farmor viser ham igen og igen at de rigtig gerne vil ham. Det kan være ved at invitere ham hen i sofaen "kom herhen, så læser vi en bog sammen" eller lignende.


De bedste (bedste)forældre
LÆS OGSÅ HELEN OG SIGRIDS BOG: "De bedste (bedste)forældre"

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 9. okt.: Samtalerum/Børn og opdragelse, Høje Taastrup Provsti

Tirsdag 12. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Tirsdag 19. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Det er rigtig fint at du bakker op om at mormor skal være der og at hun er din mor osv. så han hører at han ikke kan "spille jer ud mod hinanden", men samtidig kan det også være rigtig godt at mormor viser ham at hun ikke trækker sig, når han f.eks. siger "mormor skal gå hjem", men i stedet gør det modsatte "hvad siger du din lille bølle, jeg går ikke hjem, jeg kiiiiilder dig" eller lignende og tager fat i ham, kilder ham, lader som om at hun er en stor krokodille der spiser ham eller lignende. Så han mærker at hans afvisning ikke virker, eller faktisk virker modsat. Og så de to naturligt igen har tæt fysisk kontakt og har det sjovt sammen. På den måde kan situationen brydes.

Og når han siger til enten mormor eller farmor "jeg kan ikke lide hende", så er det vigtigt at holde fast i at de stadig godt kan lide ham og at de viser det og siger det "jeg kan godt lide dig!", ligesom du, bedstefædrene osv. kan give mormor/farmor et stort knus og sige "jeg kan godt lide dig", så han hører at han er alene om den udmelding han giver.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om bedsteforÆldre:

6. marts 2019 | Bedsteforældre | 8 mdr.

Overgang til pasning hos svigerforældre

Kære Helen Til maj starter jeg på arbejde, når vores datter er 10,5 måneder....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltid

Børn har brug for at få 2-3 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost, agurkestænger, knækbrød
- A38 med rugbrødsdrys

Børn mellem 1-3 år bør have serveret letmælk at...

Læs mere i Babylex

Tommelfinger

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten øver det sig i at sutte på finger. Derfor er det ikke unaturligt at små børn ofte ses ligge og sutte på deres finger.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed.

Det er dog stadig vigtigt at barnet får den opmærksomhed og tryghed som det har behov for og ikke kun...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce