Annonce

Annonce

Svar: Overnatning uden far og mor


23. marts 2015

Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Bedsteforældre.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det korte svar på dit spørgsmål er: "Når jer dreng selv beder om det." I princippet skal han ikke sove ude, eller være på ferie hos andre, bedsteforældre eller lignende, før han selv giver udtryk for, at han har lyst til det. Men når det så er sagt, så kan I naturligvis sagtens lade ham passe, før han selv giver udtryk for at ville dette :)

I mange familier kommer det helt af sig selv, fordi mor og far skal i byen, er inviteret til fest uden børn, og hvor det derfor vil være naturligt at f.eks. bedsteforældre passer den aften/nat. Du fortæller at I normalt ikke går særlig meget ud, men nyder at være hjemme, hygge jer som familie - og det er naturligvis helt okay. Men du skriver også, at det mest er dig, som ikke rigtig har lyst… Det lyder derfor mellem linjerne som om, at far er begyndt at efterspørge lidt alenetid sammen med dig, og det kunne derfor lyde som om, at du måske skal prioritere dette…

Jeres dreng er 3 år gammel, og han kan sagtens blive passet af sine bedsteforældre en aften/nat. Det kan nogle gange være en fordel, at bedsteforældrene kommer og er hos jer, så han passes i jeres hjem, sover i egen seng osv. Og når han så vågner om morgenen, så er I hjemme igen. Det vil være tryghedsgivende for mange børn (og forældre) at gøre det på denne måde i begyndelsen.

Bedsteforældrene må dog også gerne passe ham hos sig, så han overnatter der. Du skriver, at de er meget tætte, og det er super godt - og vigtigt! Her skal I og de naturligvis være forberedt på, at han stadig godt kan blive rigtigt ked af det om aftenen og gerne ville hjem. Hvordan man i den situation skal reagere afhænger helt af situationen. Nogle gange vil det være bedst at køre ham hjem til jer eller ringe efter jer - men bor I meget langt fra hinanden, bliver dette naturligvis sværere, og her vil det så være nødvendigt, at ...


Annonce

... bedsteforældrene kan rumme hans savn, gråd og frustrationer, indtil I så ses igen næste dag… Og hvis man fornemmer at kunne havne i denne situation, så skal man måske overveje, at de netop passer hos jer til at starte med, indtil det er forsøgt et par gange, og alle er trygge ved situationen:)

Det kan være en god idé at læse bøger om at sove hos hinanden. Der findes billedebøger om emnet, som du evt. kan låne på biblioteket. Jeg har fundet et par titler, som du kan kikke nærmere på: "Marie sover hos Henrik" - om Marie, der skal sove hos bedsteforældrenes ven Henrik, fordi de skal i byen. "Må jeg sove hos dig?" - en fotografisk billedbog om Anna, der skal sove hos sin ven Thor. "Sove sammen" - om Anders, der skal sove hos sin allerbedste ven Frederik, men som får hjemve om aftenen. "Plet sover hos Sten" - om hundehvalpen Plet, der skal sove hos sin ven aben Sten, men så glemmer Plet sin sovebamse derhjemme…

Nogle gange kan det også være en god idé at lade to børn sove sammen - hvis jeres dreng f.eks. har en rigtig god legekammerat eller I har en fætter eller kusine i familien, hvor de to plejer at hygge sig rigtig meget - måske en, som er lidt ældre og derfor har prøvet at sove ude før - så kan det være en god idé at lade dem sove sammen. Evt. først hjemme hos jer, eller sammen hos bedsteforældre og derefter kan jeres dreng så prøve at sove hos bedsteforældrene alene eller sove hjemme hos en kammerat.


De bedste (bedste)forældre
LÆS OGSÅ HELEN OG SIGRIDS BOG: "De bedste (bedste)forældre"

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det er helt okay at tage det i små trin, og som du skriver "skubbe ham blidt". Der er ingen idé i at tvinge ham til at sove ude, hvis han ikke viser sig parat. At presse ham, hvis han ikke har lyst og bliver ked af det, kommer der ikke noget godt ud af:)

Det var lidt forskellige tanker i forhold til at børn ofte på et tidspunkt skal kunne sove ude, overnatte hos andre. Håber du kan bruge disse tanker lidt videre:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om bedsteforÆldre:

6. november 2017 | Bedsteforældre | 4 mdr.

Tilknytning til bedsteforældre

Kære Helen, Nu hvor vi bor så langt væk fra mine forældre og at min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


11. marts 2018 | Bedsteforældre | 18 mdr.

Foretrækker Mormor

Kære Helen Jeg oplever at min datter foretrækker sin mormor i fuldstændig...

Læs hele brevet og Helens svar


14. februar 2018 | Bedsteforældre | 4 mdr.

Lære bedsteforældre at kende

Kære Helen. Jeg er mor til en dejlig datter på 4 måneder. Hun er generelt en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annoncer

Annonce