Annonce

Annonce

Svar: Usund kost hos mormor


21. juli 2010

Alder:
3 år, 11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Bedsteforældre.

Kære mor til tre

Jeg synes det lyder super dejligt, at din mor er sammen med dine børn fast en dag om ugen. Det lyder super hyggeligt og rigtigt givende for begge parter, at de kan være sammen, lære hinanden godt at kende, hygge sig sammen.

På den måde er dine børn i sig selv "forkælede". Bare det at være sammen med mormor så tit er i sig selv forkælelse i dag - det er bestemt ikke alle forundt og derfor behøver din mor ikke give børnene slik, kager og kakao.

Dine børn er superglade for deres mormor, meget mere end hun sikkert tror og hun behøver ikke give dem usunde fødevarer, for at de skal synes det er dejligt og rart at være sammen med hende - det er misforstået. Det er rigtig vigtigt at du taler med din mor om at det at hun kan hente dem og er sammen med dem, spiller spil, tager i zoo, på legepladsen eller hvad de nu kan finde på - måske bare er derhjemme og slapper er - er super godt og fantastisk i sig selv og en god måde at "forkæle" dem på.

Det er skidt for dem ernæringsmæssigt, hvis de får usunde fødevarer hver gang de er sammen med mormor og det er på sigt også problematisk i forhold til, hvad du kan gøre for børnene derhjemme. Det er helt fint at børn har en ugentlig slikdag, at de f.eks. får slik eller andet usundt i afmålt mængde fredag aften, hvor de ser Disney Sjov. Det sikrer for det første at de ikke får for meget, som hvis det er frit tilgængeligt hele ugen, men det giver også forventningens glæde, noget at se frem til. Og det kan mange børn faktisk godt have glæde af i dag, hvor vi jo stort set kan få det vi ønsker os ...

Man kan naturligvis sige, at børnene jo så kan se frem til den ugentlige slikdag hos mormor - men hvis slikdagen altid er der, så har du faktisk ikke rigtig mulighed for at gøre det samme derhjemme. Det bliver i hvert fald svært at holde øje med hvor meget usundt børnene egentlig når at få, og som du selv er inde på, så bliver det faktisk hurtigt for meget, i forhold til de officielle anbefalinger.

For så er der jo også is, chokoladeboller og saftevand i børnehaven en dag, fordi en har fødselsdag eller også skal man til familiefest, ud til nogle venner osv. Der er altid masser af anledninger til at spise usundt og det er også naturligt at vi spiser de søde og mere usunde ting disse dage - men netop derfor skal man faktisk også tænke sig om i hverdagen. Og de sunde vaner starter jo, når børnene er små ...

Men det er svært, det er utrolig svært, for netop når vi spiser sammen, så hygger vi os også og det er jo sikkert også det din mor vil sige - "Jamen det er jo så hyggeligt" - og det er det - ingen ...


Annonce

... tvivl om det. Og der skal naturligvis også være plads til lidt hjemmebagte boller og kakao hos mormor en gang imellem, ligesom der skal være plads til pandekager med is hjemme hos jer. Men altså ikke hver gang. Og hygge kan også skabes ved at lave en frugtskål med forskelligt blandet frisk frugt og så måske lidt vanilleyoghurt hældt på.

Du fortæller at du selv har et forkvaklet forhold til vægt og kost - hvor stammer det fra? Fik du selv en masse usund mad da du var barn, var du overvægtig da du var mindre, blev du drillet? Da det er din mor der 'forkæler børnene med usunde fødevarer' og du selv har det svært med kost og vægt, så er der måske en sammenhæng her ... Hvis det er sådan, at du på grund af overvægt som barn er blevet ekstra fokuseret på at holde vægten og være slank nu, så skulle du måske tage en snak med din mor omkring disse ting. Hvordan du har haft det, hvad det har gjort ved dig og hvorfor det er så vigtigt for dig, at dine børn som udgangspunkt spiser sundt.

Det kunne godt lyde som om at I er nødt til at sætte jer og tale lidt omkring disse ting. Det er jo et eller andet sted fair nok, at din mor siger "man skal ikke love noget, man ikke kan holde" - det er jo ærlig snak - men modsat, har man masser af frisk frugt på bordet i stedet for kiks i skabet, så er det jo også forholdsvis let at give børnene noget mere lødigt. Så det er også et spørgsmål om hvad der er tilgængeligt, for man kan ikke give dem usunde fødevarer, hvis ikke de er der.


De bedste (bedste)forældre
LÆS OGSÅ HELEN OG SIGRIDS BOG: "De bedste (bedste)forældre"

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Igen, naturligvis skal børnene have lov til at få lidt mere usundt hos mormor, det er okay at der er forskel på at være der og være hjemme. Måske kan du også selv huske hvordan det var som barn, at være hjemme hos dine bedste forældre og være med til at bage chokoladekagen, slikke røreskålen osv. Det er da super skønt! Men man skal huske på, at det der var skønt i denne situation jo også var at man netop sad på køkkenbordet, at man var med til at bage, hele situationen var det hyggelige og nogle gange var det boller der blev bagt og ikke chokolade kage - og det er altså stadig noget andet end at stikke børnene en kiks. Det kræver naturligvis lidt ekstra overskud, men det er faktisk 100 gange mere hyggeligt at bage med børnene og grovboller, som de selv har været med til at trille og lægge på pladen bringer altså ligeså stor lykke.

Den 26. august udkommer min næste bog, som faktisk kommer til at handle om de to generationer, - forældre og bedreforældre og nogle af de problematikker man står i. Blandt andet også det du her beskriver 'forkælelse' :)

Fortsat held og lykke og rigtig god weekend og sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om bedsteforÆldre:

6. november 2017 | Bedsteforældre | 4 mdr.

Tilknytning til bedsteforældre

Kære Helen, Nu hvor vi bor så langt væk fra mine forældre og at min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


11. marts 2018 | Bedsteforældre | 18 mdr.

Foretrækker Mormor

Kære Helen Jeg oplever at min datter foretrækker sin mormor i fuldstændig...

Læs hele brevet og Helens svar


14. februar 2018 | Bedsteforældre | 4 mdr.

Lære bedsteforældre at kende

Kære Helen. Jeg er mor til en dejlig datter på 4 måneder. Hun er generelt en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udstyr

Tænk fremad når du skal vælge, hvad du køber til dit barn. Et barn får brug for rigtig mange ting og meget er ofte dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

Autostol, kravlegår og andre babyting kan lejes flere steder og til meget fornuftige priser.

Senge, høje stole, autostole, og andre større anskaffelser bør være mærket DVN (Dansk Varefakta Nævn) eller DS (Dansk Standard). Det er...

Læs mere i Babylex

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen,- disse sammentrækninger kalder man efterveer. Efterveer er ofte værst for flergangsfødende og når barnet bliver ammet. Under amningen produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annoncer

Annonce