Annonce

Annonce

Svar: Amme strategi


28. august 2022

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Ditte

Stort tillykke med den lille pige og velkommen til :)

Det lyder som om, at du har godt med mælk, og det lyder også som om, at både amning og søvn fungerer ret godt hos jer - det er super dejligt!

I 2 måneders alderen sover børn faktisk meget forskelligt. Nogle børn sover få men meget lange lure, andre børn sover flere korte lure og derfor også flere lure dagligt. Og dagene kan også sagtens variere, så der er ikke nødvendigvis samme søvnmønster fra dag til dag. Derfor kan det være rigtig svært, at lave en fast rytme omkring søvnen - det bliver lidt lettere i 3-4 måneders alderen, hvor de fleste børn vil trives rigtig godt med en 3-lure-om-dagen-rytme - men det er nok lidt for tidligt for jer lige nu:)

Det man kan, med den alder jeres datter har, er at skabe lidt genkendelighed og dermed tryghed. Det vil sige, at når hun skal puttes, så vil det være rigtig godt, at I forsøger at gøre nogenlunde de samme ting, for det vil forberede hende på, at det netop er sovetid og dermed hjælpe hende med til at koble fra, finde roen og falde i søvn. Og de genkendelige ting er ofte alt det, du allerede gør: skifte bleen, give hende mælk og netop putte hende, når hun er godt mæt, lægge hende fra dig stille og roligt med bestemte kærtegn, måske berolige med en sut, putte hende i liften, trille lidt, måske tænde for en musikuro eller lignende... så det samme sker mere eller mindre hver gang.

Og ja - det er rigtig godt, hvis hun bliver ammet, som en fast del af sit putteritual. For jo mere mæt hun er, jo større sandsynlighed er der for, at hun kan sove et længere søvnstræk, og det at blive ammet og være i din favn udskiller hormonet oxytocin, som naturligt gør hende rolig og hjælper hende med at falde i søvn.

Hvis hun sover nogle lange lure, og det lyder det som om, at hun ofte gør - så vil hun sandsynligvis have behov for to amninger mellem hver lur. Har hun sovet et par timer, så vil hun være sulten/tørstig, når hun vågner og skal derfor lægges til brystet på dette tidspunkt. Herefter kan I så lege, tumle, hygge, pludre osv. og når det så er tid til at sove igen, så lægger du hende til brystet igen og putter hende så derefter.

Hvis hun er sulten, når hun vågner af en lur, så vil rytmen ofte være sådan, at hun ammes fra det ene bryst, når hun ...


Annonce

... vågner og fra modsatte bryst, før hun puttes igen. Og når hun så vågner, så tilbyder du hende det bryst, hvor hun stoppede sidst - så hun spiser godt i bund fra den side, og derefter kan hun så tilbydes modsatte side. Der er naturligt også børn, som kun spiser fra et bryst mellem hver lur, men du fortæller, at hun allerede spiser fra begge sider, og det må hun meget gerne.

Brystet er altid et tilbud, og hvis hun tager imod og spiser, så må du gå ud fra, at hun har behov. Hun kan også variere sit behov, så nogle gange vil hun spise i længere tid, fordi hun på den måde får et fuldt måltid, andre gange vil hun spise i kortere tid, fordi hun på den måde får den vandholdige mælk, som slukker tørsten - og så var hun tørstig og ikke sulten. Den fleksibilitet skal være der.

Hun har også en alder nu, hvor hun er blevet ældre og fysisk større - og hun kan naturligt have behov for at få sat mælkeproduktionen lidt op. Derfor er det vigtigt, at du følger hendes behov og lægger hende til, når hun viser behov for det - og også lader hende tømme begge bryster, hvis der er behov for det - fordi du på den måde sikrer, at din mælk reguleres efter hendes behov. Det kan altså godt være sådan lige nu, men det kan ændre sig igen, så hun atter spiser anderledes, og det er helt okay og helt normalt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Hvis hun sover en kort lur, så vil hun ikke på samme måde have behov for mælk, når hun vågner, hvis hun er ammet lige før, hun blev lagt til at sove - så på den måde skal der også være lidt fleksibilitet. Rytmen med mælk før putning er dog god at holde fast i:)

Hvis det viser sig, at du overproducerer og hun får alt for meget mælk hos dig og for meget maveuro og andre problemer, så kan det være nødvendigt at ændre lidt på ammerytmen. Generelt bør hun spise hver 3-4 time, så hun får 6-8 måltider i døgnet og derudover også gerne en trøste-tørstetår ind imellem. Timer tælles fra en amning starter og til næste amning begynder, så hvis hun f.eks. er ammet kl. 12, så bør hun ammes igen omkring kl 15, senest kl 16... det lyder dog ikke som om, at det er nødvendigt at tælle timer hos jer, hun lyder til at kunne justere sit behov rigtig fint selv :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

13. oktober 2023 | Amning | 21 mdr.

Stoppe med amning

Kære Helen, Jeg har netop meldt mig ind, fordi jeg har svært ved at finde...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2023 | Amning | 1 mdr.

Maveproblemer om natten

Kære Helen. Jeg håber, at du kan hjælpe mig med nogle spørgsmål om vores...

Læs hele brevet og Helens svar


25. august 2023 | Amning | 6 mdr.

Introduktion af drømmeflaske - hurtig afvænning fra bryst

Kære Helen. Kæmpe stor tak for dit udførlige og empatiske svar og dine gode...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2023 | Amning | 6 mdr.

Hurtig afvænning fra bryst

Kære Helen Jeg er pt ved at køre min datter på seks en halv måned ind i...

Læs hele brevet og Helens svar


21. august 2023 | Amning | 1 mdr.

Skal jeg vække for at amme om natten?

Hej Helen. Jeg har et spørgsmål omkring min lille pige, som nu er 4 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce