Annonce

Annonce

Svar: 3 mdr og problemer med amning - del 2


5. december 2021

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Camilla

Tak for dit brev, det er rigtig fint, at du skriver tilbage - og jeg vil naturligvis meget gerne forsøge at uddybe mit svar :)

Jeg tænker ikke, at du skal være bekymret, hvis du ammer 6-7 gange i døgnet. Det er sandsynligvis tilstrækkeligt til at dække din drengs behov for mælk - og timer tælles fra en amning starter og til næste begynder :) Du fortalte i dit forrige brev, at han ofte afviste brystet, når du tilbød det med 1.5-2 timers mellemrum, og det tænker jeg, at du skal se som udtryk for, at han ikke har behov for så hyppige amninger.

Det gør ikke noget, at han dier kortvarigt. Du har fortalt, at din mælk ofte sprøjter, når han slipper før tid, og at det kan løbe så hurtigt, at han næsten kløjs i det - og hvis man har en hurtig og effektiv nedløbsrefleks, som det lyder som om, at du har, og han samtidig har et godt vakuum og dier effektivt, så kan han sagtens "tømme" et bryst og få hvad han har behov for på få minutter. Det er blandt andet derfor, at man skal passe meget på med at sætte tid på en amning, fordi det kan variere meget, hvor hurtigt børn spiser:)

Når det er sagt, så sker der dog ikke noget ved, at du efter 5-7 minutter, hjælper ham med at bøvse af, skifter hans ble eller lignende og derefter så prøver at lægge ham til i en ny ammestilling for at se om han måske så vil spise lidt mere af samme bryst. Det skal blot være et tilbud, afviser han, så må du gå ud fra, at han har fået, hvad han har behov for :)

Med hensyn til at amme ham før lur, så har du fuldstændig ret i, at dette netop har betydning for længden af hans lure. Hvis han altid spiser, når han vågner, så vil han ikke kunne sove ret længe, før han vågner og har brug for mælk igen. Hvis han derimod fyldes godt op med mælk før en lur, så er der større sandsynlighed for, at han vil sove et længere søvnstræk, før han atter ...


Annonce

... er sulten.

Hvis han har sovet kortvarigt, så prøv om du kan strække tiden lidt, før du lægger ham til brystet, så du på den måde forlænger tiden mellem amningerne gradvist. Har han været vågen i længere tid, så kan du også med fordel tilbyde ham andet bryst, før han puttes, så han på den måde har fået lidt ekstra før putning - og igen så bedre kan undvære brystet lidt, når han vågner op, og så du på den måde igen kan strække tiden lidt, før du atter ammer ham. Det er ikke et spørgsmål om, at du skal holde ham vågen i meget lang tid, men derimod et spørgsmål om gradvist at forsøge at trække tiden lidt, så han spiser tættere og tættere på sit puttetidspunkt og på den måde kommer væk fra at skulle spise med det samme han vågner. Nogle gange vil det godt kunne lade sig gøre, andre gange ikke, og så er det naturligvis helt okay - hvis han tydeligt er sulten, skal du naturligt give ham mælk.

Tiden vil naturligt også arbejde for jer. De fleste børn er 3-4 måneder, før de begynder at trives med en 3-lure-om-dagen-rytme, så det er helt okay, at I først er ved at skulle skabe en sådan rytme nu. Han bliver stille og roligt ældre, vil være mere vågen og aktiv i sine vågne perioder, vil bruge sig selv mere og mere motorisk og mentalt. Hans søvn vil også ændre sig og alt sammen vil det være med til at gøre at rytmen gradvist ændrer sig, ligesom behovet for brystet også kan ændre sig stille og roligt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Når han i 4-6 måneders alderen skal begynde med skemad, vil det netop være rigtig smart, at han rytme er sådan, at han tilbydes lidt skemad og vand af kop, når han vågner - og så får brystet, før han skal sove. Så på den måde vil det tidspunkt også være med til at arbejde lidt for jer og for den rytme, som du ønsker:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen:)

Fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Leg – en vigtig del af dit barns udvikling

Lige fra fødslen er legen en vigtig del af barnets liv. Især de første år er vigtige for det lille barns udvikling. Det er hér barnets forskellige sanser, motoriske færdigheder samt sociale evner udvikles aller stærkest. Som forældre er det at lege med sit barn både berigende for dig, men i ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

18. april 2022 | Amning | 0 mdr.

Amning - 16 dage gammel

Hej Helen Jeg har en søn der er 16 dage gammel. Jeg fuldammer ham, og har et...

Læs hele brevet og Helens svar


15. marts 2022 | Amning | 2 år, 4 mdr.

Ammestop -2 årig

Kære Helen Mange tak for svaret i på min tidligere henvendelse vedrørende...

Læs hele brevet og Helens svar


10. marts 2022 | Amning | 14 mdr.

Ammestop er nu en realitet

Hej Helen Jeg har skrevet til dig et par gange før, da jeg ønskede at stoppe...

Læs hele brevet og Helens svar


23. februar 2022 | Amning | 0 mdr.

Fortrydelse af ammestop pille

Kære Helen. Jeg er i stor tvivl, om jeg har taget det rigtige valg. Min søn...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2022 | Amning | 8 mdr.

Plan til ammestop

Hej Helen Jeg starter i job igen om en måned. Min søn på snart 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce