Annonce

Annonce

Svar: Mælkemængde og udfasning


26. maj 2020

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære N

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Når man ammer, så ved man jo aldrig helt, hvor meget barnet egentlig får - og derfor er du nødt til at stole på din fornemmelse og de signaler, din datter sender. Det passer rigtig fint med de 4 amninger nu, og som du har læst, så passer det ofte med 3 amninger i 8-9 måneders alderen. Ved siden af dette skal din datter tilbydes vand af kop og mme i grød og mos, som du også giver hende :)

Så længe hun dier ved brystet, har lyst til at die hos dig, og du fornemmer, at brystet gør hende rolig og glad - så får hun fint med mælk hos dig. Derudover så skal du vurdere hendes væskeindtag ved at se på hendes bleer. Hun skal have blød afføring og fine vandladninger. Hendes urin skal være klar, det vil sige, at hun ikke må have gul og koncentreret urin, og urinen må ikke lugte.

Din datter lyder til at trives rigtig godt, hun tager fint imod brystet og styrer selv hvor meget hun har lyst til at die. Hun har fint gang i maven, ofte afføring 3 gange om dagen, og hun tisser umiddelbart fint. Hun er glad, har masser af energi og lyder derfor ikke til at mangle noget - og dagsplanen ser fin og alderssvarende ud :)

Når hun bliver 8-9 måneder, så vil det ofte være amningen tidlig morgen, som trappes ud. Det vil sige den amning, som lige nu ligger omkring kl 04/05. I første omgang kan du forsøge at afkorte denne amning. Det gør du ved at tilbyde hende brystet på dette tidspunkt, men når hun har diet lidt, så lirker du brystet ud af munden på hende. Det skal du sandsynligvis gøre et par gange, og samtidig skal du så sætte lidt beroligende hænder, en putteklud eller lignende i stedet - og på sigt vil det være rigtig fint, at du netop erstatter brystet med disse ting. Gradvist vænnes hun til på denne måde ikke at behøve brystet tidlig morgen mere...

Derudover vil det i 8-9 måneders alderen ofte være en god idé at introducere en godnatgrød om aftenen. Grøden kan med fordel lægges efter et bad, så I om aftenen får en rytme, hvor I spiser aftensmad sammen, hun kommer i bad, frotteres godt med håndklædet og derefter tilbydes en godnatgrød. I 8-9 måneders alderen vil hun ofte have en stor motorisk uro og badet vil hjælpe hende med at finde bedre ro, når hun skal sove - og når hun samtidig tilbydes en godnatgrød, så er det også med til at give ro samtidig med, at det sikrer, at hun ikke vågner om natten, fordi hun reelt er sulten. Du skal stadig amme hende aften og sen aften - og før middagsluren :)

Mit forslag til en dagsplan i 8-9 måneders alderen ser derfor således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, ...


Annonce

... frisk frugt og frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg osv. som nu og suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas, som passer til hendes alder...

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: ½ bolle med lidt smør, ost, frisk frugt, frugtmos og vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet mere og mere familiemaden, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad i stykker, som hun kan sidde med i hånden eller spise som små bitte hapsere og også stadig moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme efter behov, får lidt babymassage... gøres klar til natten.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Tilbydes en godnatgrød ca. 19.30, mme eller vand af kop. Får derefter børstet tænder, hvis hun har fået tænder :)

Ammes og puttes til natten ca. kl 20.

Sen aften eller først på natten 23-01: ammes rigtig godt og sover videre til næste morgen, hvor dagen så starter med morgengrød.

Som du kan se, så ligner denne rytme den nuværende dagsplan, største forskel er at hun formiddag og eftermiddag tilbydes brødhapsere og frugt i stedet for grød - og i stedet gives grød som godnatgrød. Det vil være rigtig godt, hvis hun "kun" får grød 2 gange dagligt (morgen og som godnatgrød), og resten af hendes måltider er grøntsager, kød, fisk, frugt, brød... på den måde sikres hun størst mulige variation af fødevarer :)

Derudover får hun som sagt stadig de tre amninger - før middagslur, aften og sen aften (eller først på natten) - og så skal hun naturligt have vand af kop. Vand er den bedste tørstslukker, og det er vigtigt, at hun tilbydes vand til alle måltider og også får vand som tørstslukker imellem måltiderne. Især nu, hvor det bliver varmere i vejret, og hvor hun motorisk begynder at bevæge sig mere omkring kan hun godt have behov for lidt ekstra vand til at slukke tørsten :) Igen skal du holde øje med hendes bleer, og viser hun behov for en ekstra amning en gang imellem stadigvæk, er det naturligvis også helt okay :)

Det er helt naturligt for hendes alder, at hun stadig kan vågne i løbet af natten, det kan både være for at få en ekstra amning, men det kan også være natlig uro, som opstår på grund af udvikling både motorisk og mentalt. Nogle gange vil brystet være det eneste som kan trøste, og andre gange vil det være rigtig fint, at du beroliger og hjælper med stillingskift og kærtegn :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Markedets største udvalg af Navnesutter

Hos Navnesutten finder du markedets største udvalg af Navnesutter fra de største brands i Europa og USA. Fælles for alle sutter med navn er, at de er helt fri for sundhedsskadelige kemikalier, og dermed kan du roligt tilbyde din guldklump sutter fra Navnesutten.

Slut med forbyttede ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. oktober 2020 | Amning | 7 mdr.

Vuggestue og amning

Hej Helen. Jeg skriver igen og tusind tak for dine tidliger svar. Det gav...

Læs hele brevet og Helens svar


7. oktober 2020 | Amning | 8 mdr.

Amning, dagpleje, væske og søvn

Kære Helen. Jeg indleder lige med en beskrivelse af vores rytme. De...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2020 | Amning | 2 mdr.

Hårde områder og manglende mælk efter brystbetændelse

Hej Helen Vi har været igennem et lidt kompliceret ammeforløb indtil nu,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. september 2020 | Amning | 21 mdr.

Natammestop og gråd

Kære Helen Vi herhjemme, er på 3. dagen ved at forsøge at stoppe godnat- og...

Læs hele brevet og Helens svar


21. september 2020 | Amning | 6 mdr.

Ikke mælk nok men baby afviser flaske

Kære Helen. Først og fremmest tak for dit svar på mit sidste brev om søvn og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Laktulose

Laktulose er et middel som bruges ved hård mave. Hvis du oplever at dit barn ikke kan komme af med sin afføring og måske virker smertefopint i forbindelse hermed, så kan læge eller sundhedsplejersken anbefale dig at du giver dit barn laktulose.

Laktulos virker ved at blødgøre tarmindholdet ved blandt andet at trække væske ind i tarmen. Dette giver en mere lind afføring. Midlet optages ikke i blodbanen fra maven eller tarmene, det udskilles med afføringen.

Det er...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce