Annonce

Annonce

Svar: Nedtrapning af amning og dagplejestart


19. august 2019

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære L.

Tak for dit brev og spørgsmål :)

De fleste børn vil, når de er 8-9 måneder gamle, trives med 3 amninger i døgnet, og disse kan ligge før middagslur, aften og sen aften eller evt. aften, sen aften og tidlig morgen. I 10-12 måneders alderen trappes ofte ned til 2 amninger som så f.eks. kan ligge aften og sen aften.

Når du begynder arbejde 1. oktober og jeres dreng skal i dagpleje her, så vil han være ca 9 måneder gammel, og det betyder, at han vil have behov for 3 amninger (eller mælkemåltider) men ret kort tid efter, vil han kunne nøjes med to... Jeg tænker derfor, at du 1 uges tid før du starter og han begynder i dagpleje kan begynde at tilbyde lidt mme af en kop før middagsluren, fordi dagsplejer så vil kunne bibeholde denne rutine og så vil du i en periode kunne amme ham aften og sen aften - og derudover måske en ekstra amning alt efter, hvad han viser behov for. Når han er kørt ind i dagplejen og han bliver 10 måneder, så vil det være fint netop at amme aften og sen aften og på den måde kan det godt hænge sammen med at du starter på arbejde :)

Det lyder som om, at jeres dreng er kommet i separationsfasen - den dækker især over alderen 8-10 måneder, men kan sagtens komme i 7 månedersalderen og også vare længere end 10 måneder. Den hænger ofte sammen med motorisk udvikling og at jeres dreng er begyndt at kravle og bevæge sig mere ud i verden på egen hånd.. og den er netop kendetegnet ved, at han om natten lægger sig op i kravlestilling og ligger og rokker frustreret frem og tilbage, nogle gange skubber han sig måske op i sengegavlen og banker hovedet ind her.. andre gange ligger han og virrer med hovedet fra side til side, mens han smågræder, klynker frustreret.

Jeres dreng vil reagere tydeligt på, hvis han ikke kan se jer. Hvis du f.eks. går i køkkenet eller på toilettet og lader ham være alene i stuen, så kan han blive rigtigt ked af det. Og det samme sker om aftenen, når I putter ham og hvis I forsøger at gå - han bliver oprigtigt ked af det, når han ikke kan se jer. Han har brug for at kunne se jer, for at føle sig tryg - og ofte også brug for at kunne mærke jer, brug for jeres favn, for at kunne finde ro.

Han har rigtig svært ved at slippe dagen og alle oplevelserne og det er rigtig svært for ham at koble fra både motorisk og mentalt, når han skal sove. Derfor har han svært ved at overgive sig til søvnen og når han endelig sover, så er det som sagt ofte med stor uro, nogle gange mange lyde.. han kan både græde, grine og pludre imens han sover, fordi han drømmer rigtig meget og alt hvad han oplever skal bearbejdes og det bliver det netop i drømme.

Det er vigtigt, at I give ham den nærhed som han viser behov for, så han føler sig tryg og så han hjælpes til at koble fra og finde ro både fysisk ...


Annonce

... og mentalt. MEN det er samtidig vigtigt, at du ikke får skruet amningerne ekstra op. Det er vigtigt, at du forsøger at give ro og tryghed med din favn, kærtegn, nærhed osv. men uden at han skal have brystet hver gang...

Du fortæller, at han om aftenen tumler rundt, tydeligt har svært ved at finde ro og at du forsøger med vand, sang, hånd på maven osv. uden at det hjælper - og til sidst så går du "af afmagt til metoden at amme ham og så falder han til ro og du kan lægge ham"...

Det er helt naturligt, at han har brug for amningen om aftenen for at finde ro og også for at få sit behov for mælk tilstrækkeligt dækket. Amning skal naturligt indgå som en fast del af hans putteritual. Derfor vil det være rigtig godt, at du sætter dig og ammer ham ved siden af hans seng og når han er helt rolig og parat, så flytter du ham over i sengen og hjælper ham så ind i søvnen med dine hænder, kærtegn osv. Han skal ikke falde i søvn med brystet i munden men lige nå at registrere, at han lægges i sin seng, men det er helt okay, at du putter ham fra dig, når han er døsig og parat til at sove og ikke når han er alt for vågen og ender med så at blive ked af det :)

Jeg ved fra et af dine tidligere breve, at I tidligere har praktiseret at amme i stuen og derefter gå i soveværelset. Det tænker jeg, at I skal lave om nu. Det skift der er mellem stuen og det at komme i seng vækker ham for meget og det forstærker samtidig hans følelse af separation. Derfor er det bedre, at du sætter dig og ammer ham der, hvor han skal sove.

Jeg anbefaler normalt først aftenbad og godnatgrød fra 8 måneders alderen, men det kan godt være, at i kan have glæde af dette allerede nu. Det kan forsøges og ellers må du vente et par uger, før du forsøger igen. Det betyder, at en aftenrytme kunne se således ud:

Aften 18: Familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad i stykker, mad med mere og mere bid, og også stadig moset mad, mad i hånden som han selv kan sidde og gumle på og mad, som I giver ham. Vand af kop.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage og lignende.

Tilbydes en godnatgrød ca. 19.30, vand af kop. Og får derefter børstet tænder.

Ammes og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Drømmeamning og sover uden mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød...

Jeg tænker at badet vil hjælpe ham til større fysisk ro - men det kræver at det ligger ca en time før han puttes, og at det netop afsluttes med lidt babymassage osv. Derudover kan godnatgrøden hjælpe og give lidt ekstra mæthed, så du på den måde sikrer dig, at han ikke vågner og søger brystet fordi han er reelt sulten :)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

10. august 2020 | Amning | 5 mdr.

Fra bryst til flaske - 5 mdr.

Hej Helen Min søn på 5 mdr har fået to fine tænder men det har desværre...

Læs hele brevet og Helens svar


10. august 2020 | Amning | 0 mdr.

Sulten uafbrudt

Hej Helen Jeg har en søn, som er halvanden uge gammel, født 41+2, vejede...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2020 | Amning | 1 mdr.

Vægt og tungebånd

Kære Helen Så er lillebror kommet til verden og han er så skøn! Mit...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2020 | Amning | 0 mdr.

Nyfødt og amning

Kære Helen Jeg har en nyfødt dreng på 8 dage, han sover naturligt meget og...

Læs hele brevet og Helens svar


6. juli 2020 | Amning | 9 mdr.

Amning 9 måneder

Hej Helen Min datter er nu blevet lidt over 9 måneder, og vi har nu prøvet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex

Portions størrelse

Det er meget forskelligt hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget og andre mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Et barn som får mælk har behov for ca 1/6 af sin vægt i døgnet. Det vil sige at et barn som vejer 3600g vil have behov for ca 600ml mælk på det døgn. I takt med at barnet vokser og vægten øges, så øges indtaget af mælk også.

Når børn begynder med skemad, så vil der i første omgang...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så er det mig igen…..Tusind tak for dit svar og mange brugbare råd til min søns dagsrytme og nattesøvn. Vi vil straks gå i gang!

Kari, mor til dreng på 6 måneder


Annonce