Annonce

Annonce

Svar: Ammestop - 2 mdr.


17. november 2018

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som den helt rigtige beslutning for jer at gå over til flaske, og der er mange fordele ved dette :) Du ved for det første præcist, hvor meget mælk lillesøster drikker, hvilket i sig selv kan give lidt ro, fordi hun taber sig og du er nødt til at sikre hendes behov, så hun vokser og trives, som hun skal. Derudover kan far også give hende flaske, hvilket giver dig lidt mulighed for at være der for storesøster, som jo har vist stort behov for mor i den nye situation - så din beslutning lyder til at være god for hele familien :)

Når man stopper med at amme hurtigt, så er der altid en risiko for brystbetændelse. Det kan man ofte undgå ved at trappe gradvist ned, men det er jo ikke altid, at det kan lade sig gøre...

Når man taler om brystbetændelse, så taler man ofte om den form for betændelse der opstår på grund af bakterier. Det vil sige, at der vil være sår eller revner i brystvorten, hvorved der kan trænge bakterier ind i brystet. Behandlingen vil være varme, massage, bad, lægge til hyppigt eller malke ud - og man behandler også med antibiotika, som er nødvendigt for at slå bakterierne ihjel.

Man kan dog også få det, man kan kalde for inflammatorisk brystbetændelse, mælkestase eller tilstoppede mælkegange. Det kan feks. skyldes, at en mælkegang er klemt af, og derved sker der en ophobning af mælk, som står og presser inde i brystet, uden at komme ud. Det kan også skyldes, at mælkekirtlerne er blevet så overfyldte, at der trænger mælk ud i det omkringliggende væk, og brystvævet bliver derfor irriteret. Det kan være voldsomt ubehageligt og kan sagtens give smerter.. Og ofte vil du også kunne se, at dit bryst bliver varmt, hårdt og rødt...

Det lyder til at være sidstenævnte, som er dit problem. I og med at din datter ikke kommer til brystet, så bliver dit bryst ikke tømt, og så står mælken inde i brystet og presser på for at komme ud.

Det er derfor vigtigt, at du forsøger at tømme dit bryst. Enten ved at du ...


Annonce

... lægger din datter til brystet og får hende til at die så længe som muligt på hver side, eller ved at du malker ud - enten via håndudmalkning eller med en brystpumpe.

Jeg kan ikke ud af dit brev helt tyde, hvor slemt det er, og hvor aktivt du behøver gå til værks. Jeg vil anbefale dig, at du går i bad, og bruger bruserens varme stråler til at løsne op i brystet, og løber der mælk ud, så lad det løbe. Du kan også med fordel sætte dig med en varmepude på brysterne, for at få løsnet brysterne lidt op, så mælken kan flyde ud.. og så skal du enten lægge din datter til brystet, eller malke ud med hånden eller en brystpumpe, så brystet bliver tømt. Du må meget gerne massere dine bryster imens, for på den måde at hjælpe mælken ud.

Det er vigtigt, at dine bryster tømmes godt, og det er samtidig vigtigt, at du gradvist strækker tiden mellem amninger/udmalkning. Jo længere tid der går imellem, jo mere vil din mælkeproduktion naturligt nedsættes.

Du skriver, at "det hjælper at lægge hende til - men problemet er, at mælken jo løber til efterfølgende" - og det vil mælken naturligt gøre det næste stykke tid, men det er derfor, at du skal fjerne en amning af gangen og dermed forlænge tiden mellem amningerne gradvist :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 21. feb.: Sådan får du dit barn til at sove, Hadsund/Mariager Apotek

Torsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Fredensborg Bibliotek

Tirsdag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også vigtigt, at du ikke "stimulerer brystet unødigt", fordi jo mere du rør ved brystet, stimulerer brystvorten osv. jo mere mælk vil du producere. Det er derfor din sundhedsplejerske har anbefalet dig at tage en lidt stram BH på...

Du må gerne tage lidt smertestillende som f.eks. Pamol/Panodil eller Ibuprofen/Ipren i et par dage.

Hvis din tilstand ikke forbedres eller bliver værre inden for 12-24 timer, så bør du kontakte lægen, fordi du så kan have behov for antibiotisk behandling. Som jeg læser dit brev, så lyder det dog som om, at du ved amning/udmalkning, varme, massage osv. godt kan få trappet gradvist ned...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og læs også meget gerne min bog "Helens bog om Amning & Flaske" :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

18. februar 2019 | Amning | 14 mdr.

Projekt stop natamning

Hej Helen, Jeg skriver fordi vi for 1,5 uge gik i gang med projekt ‘stop...

Læs hele brevet og Helens svar


2. februar 2019 | Amning | 7 mdr.

Amning og nedskæring

Hej Helen, Vi har en dejlig dreng på 7.5 måned. Jeg har købt dine bøger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. februar 2019 | Amning | 7 mdr.

Skære ned på natamning

Kære Helen Nu har jeg brug for din hjælp igen. Jeg ønsker at skære ned på...

Læs hele brevet og Helens svar


31. januar 2019 | Amning | 4 mdr.

Bid ved amning - knap 5 måneder

Hej Helen Mange tak for svar på mit første spørgsmål omkring opstart af mad....

Læs hele brevet og Helens svar


27. januar 2019 | Amning | 2 mdr.

Måske ikke så meget mælk om aftenen?

Hej Helen. Tak for svar til storebror, vi prøver det bedste vi kan og tror...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex

Frugtmos

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Men også i 4 og 5 mdr´s alderen nyder børn ofte at få lidt frugtmos, især pga den søde smag. Det anbefales at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også at du tilbyder frugtmos som topping på en grød eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, men du kan også give mos af fersken, melon og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce