Annonce

Annonce

Svar: Væk fra natamning - trøst og gråd om natten


8. november 2017

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :) Det er rigtig fint, at du skriver igen.

Det er vigtigt, at I forsøger at tage tingene lidt i etaper, når jeres datter nu skal lære at undvære brystet. Hun bliver ammet rigtig meget, og brystet er for hende en fast del af det at skulle sove, ligesom det er ro og tryghed for hende. Og derfor vil det tage lidt tid at få give hende nye vaner og rutiner.

Det første du skal gøre er at sikre hendes indtag af mad og vand om dagen, så du sikrer dig, at hun ikke behøver brystet, fordi hun er sulten. Og hun skal lære at sove uden bryst om dagen, og hun skal lære at kunne finde ro og trøst uden bryst. Og når hun kan det, så skal hun også lære det om aftenen, ligesom brystet om natten gradvist skal trappes ud.

Det er vigtigt, at du introducerer en puttebamse, putteklud eller lignende, så din datter stille og roligt lærer at finde tryghed ved dette og dermed kan trøstes uden bryst. Det er rigtig godt, hvis du starter med at give hende masser af fysisk kontakt og nærhed og gradvist vænner hende til at du er mere og mere på afstand, så I ikke behøver ligge tæt op af hinanden, men at det er okay, at du beroliger hende med dine hænder, kærtegn osv. og tilsidst måske kan gå fra hende og hun selv falder i søvn.

Det er vigtigt, når du ammer hende om aftenen, at hun ikke falder i søvn med brystet, men lige når at registere, hvor hun er og uden brystet i munden. Det vil sige, at hvis du putter hende i egen seng, så skal hun flyttes fra din favn og ned i sengen lige der, hvor hun tydeligt er træt, næsten ikke kan holde øjnene åbne og med dine hænder på sig og din varme og ro kan lulles i søvn i sengen. Hvis du ligger ned og ammer hende i din seng så skal hun slippe brystet, kikke på dig, smile til dig og trille om på siden og falde i søvn. Altså så hun hele tiden overgiver sig til søvnen uden bryst i munden.

Når hun vågner og virker søgende i løbet af natten, så skal du i første omgang overveje om det ikke vil være nok at hjælpe hende med stillingsskift, beroligende hænder og bare lade hende mærke, at du er der. Hvis hun tydeligt har brug for brystet, så må du give hende det, men det er her vigtigt, at du ammer hende kortvarigt. Hun skal ikke fyldes op med mælk, men blot få trøst og ro.

Det vil naturligt give dig afbrudt nattesøvn i en periode at få hende vænnet fra brystet om natten. Når hun vågner og søger brystet, så tager du hende ind til dig/op til dig, ammer hende kortvarigt, det vil sige at du skal lade hende die et par minutter, og herefter forsøger du så at lirke brystvorten ud af munden på hende. Til at begynde med vil hun blive irriteret og søge efter brystet igen, så giver du det til hende igen, men stille og roligt skal hun gerne nå dertil, hvor hun ...


Annonce

... accepterer, at hun ikke behøver brystet i munden og kan sove videre uden.

Samtidig med at du lirker brystet ud af munden på hende, så skal du sætte putteklud, kærtegn osv. i stedet. Så hun på sigt netop kan beroliges med dette og ikke længere behøver bryst og favn :)

Hvis du ikke kan hjælpe hende fra brystet om natten, og I gerne vil have far på banen, så vil det være rigtig godt, at du sover i et andet rum, så hun ikke kan se dig, ikke kan dufte din mælk, og amning derfor er udelukket. De første ca. 3 nætter vil far sansynligvis opleve, at hun bliver meget ked af det og virker meget brystsøgende - og her er far så nødt til at holde fast i, at hun ikke skal ammes. Far kan give hende masser af nærhed, tæt fysisk kontakt, holde hænderne på hende, lægge sig med hende osv. Far kan det hele, bare ikke amme, og det er netop amningen, som hun skal lære at sove uden. Far kan evt. også tilbyde hende lidt vand, men det skal være meget lidt, for det er ikke meningen, at hun skal lære at drikke vand om natten.

Efter ca 3 nætter, så vil far sandsynligvis opleve, at hun er lettere at trøste. Det betyder ikke, at hun sover igennem og ikke vågner, men far vil sandsynligvis mærke, at hun ikke er vågen i så lang tid, at hendes grådperioder er betydeligt kortere, og at far bedre og bedre kan hjælpe hende videre i søvnen.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Herefter kan far måske være den, som tager sig af hende om natten, selvom hun her igen puttes i egen seng på værelset, så hun i en periode fortsat hjælpes videre uden bryst...

Udtrapningen af brystet bør foregå ret hurtigt... Jeg foreslår, at du stopper med at amme hende om morgenen og i løbet af dagen med det samme - et par dage kan du evt. bibeholde amningen om eftermiddag, men ret hurtigt skal denne også væk. I stedet skal hun tilbydes mange små måltider hele dagen igennem - 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Det vil være rigtig fint, at du bibeholder amningen om aftenen, før hun skal puttes, og du må en overgang også meget gerne amme hende sen aften. Både for at sikre, at du ikke får en brystbetændelse, fordi du ammer så meget som du gør og derfor måske ikke helt "tåler" at trappe så hurtigt ned. Men også for at hjælpe far til lidt bedre nætter. Hvis jeres datter er ammet kl 23.30, så kan far bedre med god samvittighed holde hende fra brystet fra midnat til næste morgen tidlig, hvor dagen så kan starte med en grød. Og efter måske 3-5 nætter kan du så begynde at springe amningen før midnat over, så du "kun" ammer før hun puttes... denne amning kan du så bibeholde så længe både du og din datter trives med det.

Jeg håber, at du kan bruge denne plan lidt videre... :)

Rigtig meget held og lykke - måske skal weekenden bruges til at lave lidt nye vaner og rutiner hos jer... :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Hormonspiral og mælkeproduktion

Hej igen Jeg har lige skrevet et længere brev vedr. udfordringer omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Udfordringer med amning ved 3,5 mdr.

Kære Helen Jeg har tidligere fået vejledning hos dig vedr. mit første barn,...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2018 | Amning | 7 mdr.

Udtrapning af natamning

Hej Helen Tak for svar!! Det går nu meget bedre om dagen og min søn kan...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2018 | Amning | 6 mdr.

Antal amninger - seks måneder. For meget eller for lidt?

Hej Helen Så er der et spørgsmål mere. Skemaden går fremad herhjemme. Nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2018 | Amning | 0 mdr.

Gylper

Hej Helen. Tak for svar på mit forrig brev. I forlængelse har jeg et...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kostfibre

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Müsli, rosiner og tørret frugt, samt pasta, ris og bælgfrugter indeholder også kostfibre.

I må prøve jer frem og hvis jeres barn ofte har meget løs mave, vil det være fornuftigt at se på kostens sammensætning.Læs mere i Babylex

Bæresele

En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.

I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.

Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annoncer

Annonce