Annonce

Annonce

Svar: Skal jeg vække ham om natten?


12. oktober 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære KHK

Tak for dit brev og velkommen til :) Og jeg beklager svartiden - det skyldes, at jeg har brugt de sidste dage på babymessen i København... Og ja, jeg synes bestemt, at du skal vække din dreng, så han kan die hyppigere hos dig og ikke spring 2 måltider over om natten.

Det er sådan, at du producerer mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin om natten. Derfor er det med til at opretholde din mælkeproduktion og stimulere til mælkedannelse, når man ammer om natten. Og da du ikke ammer fra kl ca 21 til 08, så får du ikke denne stimulation og der er stor risiko for at din mælkemængde nedsættes.

Dertil kommer, at din dreng naturligt er nødt til at spise meget hyppigt hos dig i løbet af dagen for at få sikret sit behov. Og det betyder, at han så vil sove meget korte lure og du vil få en følelse af, at han "hænger i brystet" hele dagen...

Og så har han også en alder nu, hvor han naturligt kan begynde at "slatspise lidt", simpelthen fordi han er ældre nu, kan se længere, oplever mere og får flere stimuli, og det gør det svært for ham at koncentrerer sig om brystet om dagen. Han bliver lagt til, dier, slipper, tager fat, dier igen, slipper igen, kikker på dig, smiler til dig, tager fat og dier igen, slipper, kikker efter far som kommer ind i rummet - og pludselig er det sjovere at kikke efter far end at spise. Så han får ikke helt nok i løbet af dagen, men bliver forstyrret af andre ting.

Og på grund af disse ting, så øger han ikke sin vægt og det skal han - og enten så skal du supplere med mme på en flaske, så han får ekstra mælk den vej igennem, eller også skal du forsøge at amme ham hyppigere, og arbejde bevidst på at få din mælkeproduktion op igen, så han får mælk nok. Og da du gerne vil amme og han ikke spiser om natten, så er det første sted, at du må starte.

Hvis han ammes omkring kl 20-21, så vil jeg anbefale, at du forsøger at holde dig vågen til omkring 23-24, hvor du så skal tage ham op og amme ham igen. Så du får ham lagt til brystet, før du selv går i seng og på den måde får fyldt han ekstra op og også får stimuleret brystet mere. Efter midnat må han gerne sove, hvis han kan - men tidlig morgen synes jeg, at du skal lægge ham til igen f.eks. kl 05/06, så hvis han ikke vågner af sig selv efter ca 5 timer, så synes jeg, at du skal tage ham op og give ham mælk igen. Han bør ikke sove mere end max. 5-6 timer uden mælk. Søger han selv efter brystet kl 03, vil det kun være godt, og så lægger du ham også til der.

Det lyder som om, at han gerne vil die, og at du ved at lægge ham til om natten kan gøre meget for at øge hans mælkeindtag. De fleste børn kan godt spise i søvne, så hvis du tager ham op og lægger ham til brystet, vil ...


Annonce

... han højst sandsynligt tage fra og derefter kan du putte ham igen. Hvis han laver i bleen, skal du naturligvis skifte ham og vågner han op af dette, så må du amme og putte ham igen, men sover han bare videre, så lader du ham bare sove.

Kan du ikke få ham til at die ved brystet mere eller mindre sovende, så kan det være nødvendigt at du malker ud og stimulerer brystet ekstra på denne måde. Det er sådan, at det er hyppigheden af amning/udmalkning som stimulerer til mere mælk, så det giver altså ekstra mælk at amme hver 2 time i stedet for hver 4 time. Og når han sover så langt et søvnstræk, hvor dit bryst så ikke bliver stimuleret, så nedsættes din mælkeproduktion, fordi din krop tror, at han ikke har behov for mælken...

Hvis han således ikke kan die, så vil det være rigtig godt, hvis du stimulerer og malker ud med en brystpumpe, fordi du på den måde får vist din krop, at der er behov for mælk og din mælkeproduktion bliver således sat op.

Det vil være rigtig godt, hvis han generelt ammes ca. hver 3 time døgnet rundt, så han får 8 gode amninger i alt på 24 timer - og hvis han ikke kan det, bør du malke ud for at stimulere til mere mælk på de tidspunkter, hvor han så sover, men normalt ville skulle spise... Forhåbentlig vil en øgning af din mælkeproduktion også være med til at "vække ham naturligt" og give ham et bedre spisemønster.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det er korrekt, at man som udgangspunkt ikke skal vække børn, der sover. MEN, der er aldrig regler uden undtagelse, og det her er en af undtagelserne. Spædbørn skal vækkes, når de sover så længe, at de ikke kan indtage mælk nok og derfor ikke tager på og vokser som de skal. Og jeres dreng skal vækkes, fordi han ikke får sit mælkebehov tilstrækkeligt dækket, fordi din mælkeproduktion bliver påvirket af at han sover så langt et søvnstræk som han gør - og fordi du jo rigtig gerne vil amme ham og ikke gå over til flaske. For han skal have ekstra mælk på den ene eller anden måde, og derfor er det lige nu de to muligheder du har.

Og det skader ham ikke, at du tager ham op, lægger ham til brystet, sikrer ham et ekstra måltid og putter ham igen - tværtimod.

Det er rigtig godt, at han begynder at kunne få fat i dit bryst uden ammebrik, og du må meget gerne forsøge at lægge ham til uden. Han vil stimulere dit bryst bedre uden brikken og det vil også være med til at øge din mælkeproduktion igen.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og derudover vil jeg anbefale dig meget at købe min bog "Helens bog om amning og flaske": ) I den kan du læse om amning, udmalkning, flaskegivning, modermælkserstatning osv. alt efter hvad tiden bringer hos jer:)

Rigtig meget held og lykke og glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

9. november 2017 | Amning | 14 mdr.

Væk fra natamning - trøst og gråd om natten

Hej Helen og tak for dit svar omkring putningen. Jeg er dog I tvivl om...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Hormonspiral og mælkeproduktion

Hej igen Jeg har lige skrevet et længere brev vedr. udfordringer omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Udfordringer med amning ved 3,5 mdr.

Kære Helen Jeg har tidligere fået vejledning hos dig vedr. mit første barn,...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2018 | Amning | 7 mdr.

Udtrapning af natamning

Hej Helen Tak for svar!! Det går nu meget bedre om dagen og min søn kan...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2018 | Amning | 6 mdr.

Antal amninger - seks måneder. For meget eller for lidt?

Hej Helen Så er der et spørgsmål mere. Skemaden går fremad herhjemme. Nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen. Når temperaturen stiger og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have rigeligt med væske at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annoncer

Annonce