Annonce

Annonce

Svar: Ammestop, hvordan? 12 måneder


5. september 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Anne

Tak for dit brev :) Det lyder som om, at det går rigtig godt hos jer, hverdagen har indfundet sig igen og hele familien trives - dejligt!

Det er altid lettest at stoppe med at amme, hvis både mor og barn er enige om, at det nu er tid, og lige nu hvor din dreng er startet i vuggestue, vil han naturligt godt kunne have ekstra behov for brystet. Det at blive ammet giver ham ekstra nærhed med dig, og giver ham følelsen af, at du stadig er der for ham, hvilket han kan have ekstra brug for, fordi I er adskilt i løbet af dagen. Derfor er det rigtig fint, at du tænker, at du vil vente lidt endnu med at stoppe amningen helt :)

Med den alder han har, så bliver han naturligt også mere og mere bevidst om brystet, og selvom han godt ved, at du og brystet er to forskellige ting, og at han f.eks. har en vis bevidsthed om, at han ved f.eks. at bide dig i brystet, kan få en særlig reaktion fra dig, så betyder netop denne bevidsthed om brystet, at det sandsynligvis er dig, der skal sige stop, det er ikke noget, du kan forvente, at han vil gøre. Og derfor skal du stoppe med amning, når du har overskud til det og i en periode, hvor du føler, at det vil være et passende tidspunkt, og jeg tænker, at efterårsferien lyder som en god idé.

Der sker dog ikke noget ved, at du forsøger at trappe lidt ud af amningerne allerede nu. Det vil sige, at du godt må prøve at afkorte amningerne mere og mere nu, så han gradvist vænnes til at die i kortere tid og ikke fylder sig med mælk, men i stedet hjælpes med trøst og ro de to gange dagligt... Det vil også kunne hjælpe din mælk til at regulere sig, så du producerer mindre, og du derfor ikke får problemer med brystspændinger - men når det er sagt, så vil det ofte ikke være noget problem, hvis du starter med at fjerne den ene amning først og derefter fjerner den anden.

De fleste børn trappes bedst ud af drømmemåltidet først, og sidste amning der fjernes, er amningen før putning om aftenen. Men det behøver ikke være sådan, man kan også vælge at gøre det i modsatte rækkefølge, alt efter hvad man fornemmer vil fungere bedst for både mor og barn. Du fortæller, at din dreng ofte vågner om natten og at han virker forvirret over natamningen, så derfor tænker jeg, at det umiddelbart vil være bedst, at du forsøger at trappe ud af amningen kl 23 først :) Prøv at gøre denne amning ...


Annonce

... gradvist kortere og kortere og start med dette allerede nu.

Derudover handler det meget om at sætte noget andet i stedet for brystet, så du ikke bare fra den ene dag fjerner det mest trygge og nære fra ham, men i stedet introducerer et nyt ritual, som vil fungere godt for ham fremover. Det kan f.eks. være en rigtig god idé at introducere en godnatgrød om aftenen, og tilbyde ham lidt lun mælk af en kop sammen med grøden. Grøden skal ligge adskilt fra aftensmaden, gerne af et bad og en aftenrutine kan se således ud:

Aften 18: I spiser sammen, familiemad og almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad og vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme efter behov.

Tilbydes godnatgrød ca 19.30 - det kan være f.eks. havregrød, flerkornsgrød, mysligrød og tilbydes mælk (letmælk) af kop sammen med grøden. Får derefter børstet tænder.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes lige nu og puttes så til natten med godnatsang, kærtegn, putteklud eller lignende ca kl 20.

Sen aften 23.00, ammes lige nu, men denne amning afkortes mere og mere, så han til sidst helt kan undvære den.

Det vil som sagt være rigtig godt, at du introducerer et nyt ritual, som tager mere og mere over. Og i 12-18 måneders alderen vil de fleste børn begynde at tage en putteklud, bamse eller lignende til sig og bruge den bevidst. Mange børn får i den alder også stille og roligt brug for en godnathistorie, nyder at ligge og lytte, se på billederne, lytte igen og det vil være rigtig fint, at du i takt med at brystet erstattet, så erstatter med disse ting.

Det betyder, at du lige nu f.eks. godt kan have en putteklud hos dig når du sidder og ammer og lade denne følge med over i sengen, når du putter din dreng. Ligesom du kan sidde hos ham, holde hænderne på ham, synge for ham osv. Alt det, som du plejer at gøre imens du ammer, bibeholdes og hjælper ham videre, når han ikke længere ammes, så alt er som det plejer at være, det er kun brystet, som han skal undvære. Og samtidig sikrer grøden og mælken før han puttes således også, at han er mæt og ikke tørstig, når han bliver puttet, så det er trygheden fra brystet der gradvist erstattes på en ny måde.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke med det projekt:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

9. november 2017 | Amning | 14 mdr.

Væk fra natamning - trøst og gråd om natten

Hej Helen og tak for dit svar omkring putningen. Jeg er dog I tvivl om...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Hormonspiral og mælkeproduktion

Hej igen Jeg har lige skrevet et længere brev vedr. udfordringer omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Udfordringer med amning ved 3,5 mdr.

Kære Helen Jeg har tidligere fået vejledning hos dig vedr. mit første barn,...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2018 | Amning | 7 mdr.

Udtrapning af natamning

Hej Helen Tak for svar!! Det går nu meget bedre om dagen og min søn kan...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2018 | Amning | 6 mdr.

Antal amninger - seks måneder. For meget eller for lidt?

Hej Helen Så er der et spørgsmål mere. Skemaden går fremad herhjemme. Nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Menstruation

Det er meget forskelligt hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Det at man ammer udskyder som regel menstruationstidspunktet. Som regel kommer menstruationen tidligst igen efter ca. 8 uger og det er helt normalt, at der kan gå op til et år før menstruationen kommer igen. Det er dog vigtigt stadig at bruge prævention i denne periode, da du ikke kan vide hvornår din ægløsning vil indtræde og du kan derfor godt blive gravid selvom du ammer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annoncer

Annonce