Annonce

Annonce

Svar: Ammestop, hvordan? 12 måneder


5. september 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Anne

Tak for dit brev :) Det lyder som om, at det går rigtig godt hos jer, hverdagen har indfundet sig igen og hele familien trives - dejligt!

Det er altid lettest at stoppe med at amme, hvis både mor og barn er enige om, at det nu er tid, og lige nu hvor din dreng er startet i vuggestue, vil han naturligt godt kunne have ekstra behov for brystet. Det at blive ammet giver ham ekstra nærhed med dig, og giver ham følelsen af, at du stadig er der for ham, hvilket han kan have ekstra brug for, fordi I er adskilt i løbet af dagen. Derfor er det rigtig fint, at du tænker, at du vil vente lidt endnu med at stoppe amningen helt :)

Med den alder han har, så bliver han naturligt også mere og mere bevidst om brystet, og selvom han godt ved, at du og brystet er to forskellige ting, og at han f.eks. har en vis bevidsthed om, at han ved f.eks. at bide dig i brystet, kan få en særlig reaktion fra dig, så betyder netop denne bevidsthed om brystet, at det sandsynligvis er dig, der skal sige stop, det er ikke noget, du kan forvente, at han vil gøre. Og derfor skal du stoppe med amning, når du har overskud til det og i en periode, hvor du føler, at det vil være et passende tidspunkt, og jeg tænker, at efterårsferien lyder som en god idé.

Der sker dog ikke noget ved, at du forsøger at trappe lidt ud af amningerne allerede nu. Det vil sige, at du godt må prøve at afkorte amningerne mere og mere nu, så han gradvist vænnes til at die i kortere tid og ikke fylder sig med mælk, men i stedet hjælpes med trøst og ro de to gange dagligt... Det vil også kunne hjælpe din mælk til at regulere sig, så du producerer mindre, og du derfor ikke får problemer med brystspændinger - men når det er sagt, så vil det ofte ikke være noget problem, hvis du starter med at fjerne den ene amning først og derefter fjerner den anden.

De fleste børn trappes bedst ud af drømmemåltidet først, og sidste amning der fjernes, er amningen før putning om aftenen. Men det behøver ikke være sådan, man kan også vælge at gøre det i modsatte rækkefølge, alt efter hvad man fornemmer vil fungere bedst for både mor og barn. Du fortæller, at din dreng ofte vågner om natten og at han virker forvirret over natamningen, så derfor tænker jeg, at det umiddelbart vil være bedst, at du forsøger at trappe ud af amningen kl 23 først :) Prøv at gøre denne amning ...


Annonce

... gradvist kortere og kortere og start med dette allerede nu.

Derudover handler det meget om at sætte noget andet i stedet for brystet, så du ikke bare fra den ene dag fjerner det mest trygge og nære fra ham, men i stedet introducerer et nyt ritual, som vil fungere godt for ham fremover. Det kan f.eks. være en rigtig god idé at introducere en godnatgrød om aftenen, og tilbyde ham lidt lun mælk af en kop sammen med grøden. Grøden skal ligge adskilt fra aftensmaden, gerne af et bad og en aftenrutine kan se således ud:

Aften 18: I spiser sammen, familiemad og almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad og vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme efter behov.

Tilbydes godnatgrød ca 19.30 - det kan være f.eks. havregrød, flerkornsgrød, mysligrød og tilbydes mælk (letmælk) af kop sammen med grøden. Får derefter børstet tænder.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Ammes lige nu og puttes så til natten med godnatsang, kærtegn, putteklud eller lignende ca kl 20.

Sen aften 23.00, ammes lige nu, men denne amning afkortes mere og mere, så han til sidst helt kan undvære den.

Det vil som sagt være rigtig godt, at du introducerer et nyt ritual, som tager mere og mere over. Og i 12-18 måneders alderen vil de fleste børn begynde at tage en putteklud, bamse eller lignende til sig og bruge den bevidst. Mange børn får i den alder også stille og roligt brug for en godnathistorie, nyder at ligge og lytte, se på billederne, lytte igen og det vil være rigtig fint, at du i takt med at brystet erstattet, så erstatter med disse ting.

Det betyder, at du lige nu f.eks. godt kan have en putteklud hos dig når du sidder og ammer og lade denne følge med over i sengen, når du putter din dreng. Ligesom du kan sidde hos ham, holde hænderne på ham, synge for ham osv. Alt det, som du plejer at gøre imens du ammer, bibeholdes og hjælper ham videre, når han ikke længere ammes, så alt er som det plejer at være, det er kun brystet, som han skal undvære. Og samtidig sikrer grøden og mælken før han puttes således også, at han er mæt og ikke tørstig, når han bliver puttet, så det er trygheden fra brystet der gradvist erstattes på en ny måde.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke med det projekt:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

5. april 2024 | Amning | 3 mdr.

Løbe når man ammer

Hej Helen. Min kæreste og jeg har den dejligste pige på knap 3 måneder, og...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2024 | Amning | 14 mdr.

Ammestop nu

Kære Helen Jeg har en datter på knap 14 måneder, som stadig er meget...

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ønsker at stoppe amning

Kære Helen. Jeg har suppleret amning med flaske fra min datter var ca. 5...

Læs hele brevet og Helens svar


25. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ammer mere nat end dag

Kære Helen Vi har en dejlig pige på 3 måneder, der vokser og trives rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2024 | Amning | 1 mdr.

Væskebehov under amning

Kære Helen Vores lille dreng er nu 5 uger gammel, og jeg synes det går...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce