Annonce

Annonce

Svar: Udpumpning til frys


31. august 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring mælkebehov og udmalkning :)

Din datters mælkebehov afhænger af alder, og af hvor meget hun vejer. Hendes udregnede behov er 170 ml pr kg ved fødslen og dette falder gradvist til 110 ml pr kg. når hun er 6 måneder gammel.

Jeg ved ikke, hvor meget din datter vejer, men hvis hun vejer f.eks. 5 kg og er 2 måneder gammel, så vil hendes behov altså være ca. 160 ml x 5 = 800 ml i døgnet. Hvis hun spiser ca hver 3. time, og dermed spiser ca. 8 gange i døgnet hos dig, så betyder det altså 100 ml hver gang. Dette er hovedmåltider, derudover vil hun ofte kunne have brug for lidt tørstslukkende mælk ind imellem... Nogle gange, når hun dier efter 1.5 time, så kan det sagtens være fordi hun her har brug for lidt vandholdig mælk og dermed mælk som slukker tørsten. Det er netop det smarte ved amning, at hun på den måde selv kan regulere sit behov, og mælken hele tiden giver hende det, som hun har behov for :)

Der kan være forskellige årsager til, at du gerne vil malke ud. Nogle børn er født for tidligt og har brug for mors mælk, men kan endnu ikke selv die deres behov ved brystet. Nogen har problemer med mælkestase, brystetændelse eller lignende og er nødt til at malke ud for at "lette trykket". Nogen starter på arbejde eller har brug for at lade barnet passe og vil gerne bibeholde amningen og sikre, at barnet stadig får mors mælk...

Du skriver, at du gerne vil pumpe mælk ud, så du har noget liggende i fryseren i tilfælde af, at du har brug for ekstra eller til, når din datter skal starte med flaske og fast føde...

Det er sådan, at din mælk hele tiden ændrer sig - så din mælk passer til din datters alder. Den mælk du producerer lige når hun bliver født er anderledes i sammensætning end den mælk du producerer nu og den mælk, som du producerer, når hun bliver 6 måneder, 12 måneder... Det er også sådan, at hvis du lader din datter die ved brystet, når hun viser behov, så vil din mælkeproduktion tilpasse sig, så du har mælk nok til hende. Hvis hun har brug for ekstra, så kan du altså lægge hende hyppigere til brystet. Og som udgangspunkt så er flaske ikke noget hun skal have, det er alternativet til brystet, men det er ikke sikkert, at det bliver aktuelt.. Det afhænger helt af, hvordan du ser amning, og hvad du fremadrettet har lyst til og gerne vil...

Du kan malke ud med hånden og du kan malke ud med en brystpumpe. Der findes forskellige modeller, og hvad du skal vælge afhænger helt af behovet, og hvorfor du gerne vil malke ud...:)

Jo hyppigere du ammer, og jo hyppigere du malker ud, jo mere mælk producerer du. Og da du ammer, men gerne vil malke ekstra mælk ud til din datter, så vil det være en god idé, at du malker ud på tidspunkter, hvor hun sover. Det vil sige, at du kan malke ud mellem to ...


Annonce

... amninger. På den måde får du vist din krop, at der skal produceres lidt mere mælk, og du skal ikke være bange for, at der ikke vil være mælk nok til hende, når hun vågner igen. Mælken dannes hurtigt igen.

Når du skal malke ud, så er det for det første vigtigt, at du er opmærksom på hygiejnen, og det betyder, at du skal huske følgende to ting:

- Vask dine hænder og vask dit bryst med en ren blød klud med rent lunkent vand. Sæbe er ofte ikke nødvendigt.

- Malk ca. 1 tsk. mælk ud og kasser den. Når mælken skal gemmes, nedkøles og varmes op igen, er det vigtigt, at den er helt ren.

Modermælken kan malkes direkte ud i den flaske, som den skal gemmes i. Den kan også efter udmalkning hældes over på engangsflasker beregnet til formålet. De kan købes på apoteket. Hælder du mælken over i en anden flaske, skal du også her være opmærksom på hygiejnen.

Fuld kun flasken ¾ op og afkøl den med det samme, hvis ikke den skal bruges. Den kan f.eks. afkøles i et køligt vandbad. Sæt den herefter i køleskabet eller kom den er fryseren.

Det er en god idé at skrive dato og klokkeslet på flasken. Det giver dig mulighed for altid at bruge "den ældste mælk", hvilket er godt, fordi den har et højere indhold af proteiner og næringsstoffer. Du forebygger også, at intet af dit mælk går til spilde...

Hvis du vil blande flere udmalkninger sammen, så kan du godt gøre dette, men så er det tidspunktet for den først udmalkede mælk som gælder.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Holdbarhed i køleskab: 3 døgn ved max 5 grader
Holdbarhed i fryser: 6 måneder ved 18 minusgrader

Når du vil optø modermælk kan du gøre det på to måder:

- Langsom optøning. Du tager en flaske med udmalket mælk op af fryseren og sætter den til optøning i køleskabet. Du kan også stille den i et vandbad med koldt vand, hvor den kan stå over et par timer. Langsomt optøet mælk kan holde sig et døgn i køleskabet. Mælken må ikke fryses igen, og den skal kasseres efter et døgn, hvis ikke din datter drikker den.

- Hurtig optøning. Du tager en flaske med udmalket mælk og sætter den i et varmt vandbad, eller du kan tage låget af flasken og opvarme mælken i mikrobølgeovnen. Vælger du denne metode skal mælken drikkes med det samme, Mælken må ikke fryses igen og skal kasseres, hvis din datter ikke drikker den her og nu.

Hvis der er mælk tilbage i en flaske, som hun har drukket af, altså en rest tilbage, som hun ikke spiser, må ikke gemmes, men skal kasseres.

Mælkebehovet er det samme - uanset om det er modermælk eller modermælkserstatning hun får :)

Jeg vil anbefale dig meget at købe min bog "Helens bog om Amning og Flaske". I den kan du læse om amning, udmalkning, modermælkserstatning, flaskegivning osv. Uanset hvad du vælger, og hvad I har behov for, så finder du masser af råd og viden i den bog:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

9. november 2017 | Amning | 14 mdr.

Væk fra natamning - trøst og gråd om natten

Hej Helen og tak for dit svar omkring putningen. Jeg er dog I tvivl om...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Hormonspiral og mælkeproduktion

Hej igen Jeg har lige skrevet et længere brev vedr. udfordringer omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Udfordringer med amning ved 3,5 mdr.

Kære Helen Jeg har tidligere fået vejledning hos dig vedr. mit første barn,...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2018 | Amning | 7 mdr.

Udtrapning af natamning

Hej Helen Tak for svar!! Det går nu meget bedre om dagen og min søn kan...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2018 | Amning | 6 mdr.

Antal amninger - seks måneder. For meget eller for lidt?

Hej Helen Så er der et spørgsmål mere. Skemaden går fremad herhjemme. Nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kosttilskud

Kosttilskud er uegnede og unødvendige for børn under 1 år. Kosttilskud sælges som tilskud til den normale kost. Kosttilskud sælges både tilsat og uden næringsstoffer (vitaminer og mineraler).

Kosttilskud med tilsatte næringsstoffer (f.eks. Kraüterblut) skal registreres af Veterinær- og Fødevaredirektoratet. Produkter godkendes ikke til børn under 1 år. Hvis produktet tænkes anvendt til børn over 1 år skal børnedosis angives.

Kosttilskud uden tilsatte næringsstoffer...

Læs mere i Babylex

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annoncer

Annonce