Annonce

Annonce

Svar: Udpumpet mælk


26. maj 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Christine

Tak for dit spørgsmål :)

Retningslinjerne for udmalkning og opbevaring af udmalket modermælk er følgende:

1) Vask dine hænder

2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at mælken er helt ren.

3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og skolder dem mellem hvert brug.

4) Køl den udmalkede mælk ned under koldt vand og skriv dato på.

5) Frys mælken ned med det samme eller

6) Mælk som er udmalket inden for samme døgn fryses samlet. Det er dog vigtigt, at mælken er nedkølet hver for sig og er opbevaret i køleskab inden det hældes sammen.

Når du optør modermælk, efter at det har været frosset, kan det godt have ændret udseende, men har du fulgt ovenstående retningslinjer kan du roligt tilbyde mælken til dit barn.

Når vil vil tø modermælken op, så kan du gøre det på to måder:

Langsom optøning - du kan tage en flaske med frossen modermælk og stille den i køleskabet, eller du kan stille den i et vandbad (koldt vand), hvor den så kan stå et par timer. Langsomt optøet mælk kan holde sig et døgn i køleskabet. Mælken må ikke fryses igen og skal kasseres, hvis dit barn ikke spiser det hele.

Hurtig optøning - du kan stille flasken med frossen modermælk i et vandbad (varmt vand) eller tage låget af flasken og tø mælken op i mikrobølgeovn. Vælger du denne metode, skal mælken drikkes med det samme. Mælken må ikke fryses igen og skal kasseres, hvis dit barn ikke spiser det hele. Du skal også være opmærksom på temperaturen og at mælken ikke er for varm eller at varmen ikke er ujævnt fordelt i flasken... Opvarm kun til spisetemperatur.

Frisk udmalket mælk kan ...


Annonce

... holde sig 3 døgn i køleskab. Hvis du ikke ønsker at bruge mælken inden for de næste tre dage, kan du nedfryse den til senere brug. Stil mælken bagerst i køleskabet og ikke i lågen, da lågen kan være varmere.

Frossen mælk kan holde sig i fryser ved minus 18 grader i 3 måneder.

Du skal naturligvis være opmærksom på rengøring af brystpumpe, flasker osv. Det anbefales normalt, at du vasker flasker og brystpumpe delene rene med koldt vand og fjerne mælkerester og herefter vasker op i varmt vand og med uparfumeret opvaskemiddel. Og herefter har du så to muligheder - du kan koge flasker og dele i en gryde i ca 5 minutter eller du kan bruge en flaskesterilisator...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


At "skolde" flaskerne og delene fra brystpumpen er således ikke helt efter retningslinjerne, de bør egentlig koges, men jeg tænker, at det må være et skøn... jeg tænker, at det måske heller ikke er alle dele til en brystpumpe og alle flasker, som kan holde til længere tids kogning mange gange dagligt... Hvis du har rengjort flaskerne grundigt, og du i øvrigt har fulgt retningslinjerne for udmalkning, og du generelt er opmærksom på, hvordan du håndterer de forskellige dele og medtænker hygiejne i hverdagen, så kunne jeg ikke forestille mig, at der er sket noget ved, at du har skoldet og ikke kogt flasker og dele fra brystpumpen - og den udmalkede mælk burde således godt kunne bruges... det er dyrebare og vigtige næringsrige dråber :) Er der flere ting, som du nu har opdaget, at du skulle have gjort anerledes, så kan det desværre godt være nødvendigt, at du kasserer mælken...:(

Med hensyn til at komme en lille smule eddike i vandet, så kunne jeg ikke forestille mig, at det ville skade.. flasker og dele tørrer jo efterfølgende, så der burde ikke være noget vand eller eddike tilbage, når du bruger delene igen..

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

9. november 2017 | Amning | 14 mdr.

Væk fra natamning - trøst og gråd om natten

Hej Helen og tak for dit svar omkring putningen. Jeg er dog I tvivl om...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Hormonspiral og mælkeproduktion

Hej igen Jeg har lige skrevet et længere brev vedr. udfordringer omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Udfordringer med amning ved 3,5 mdr.

Kære Helen Jeg har tidligere fået vejledning hos dig vedr. mit første barn,...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2018 | Amning | 7 mdr.

Udtrapning af natamning

Hej Helen Tak for svar!! Det går nu meget bedre om dagen og min søn kan...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2018 | Amning | 6 mdr.

Antal amninger - seks måneder. For meget eller for lidt?

Hej Helen Så er der et spørgsmål mere. Skemaden går fremad herhjemme. Nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annoncer

Annonce