Annonce

Annonce

Svar: Bryst som trøst - Del 2


15. marts 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte mor

Tak for dit brev og det er rigtig fint, at du skriver igen :)

Det lyder som om, at jeres datter bliver fyldt fint op med både skemad og mælk dagen igennem og derfor ikke som om, at hun søger brystet, fordi hun reelt er sulten.

Det kan derfor sagtens tænkes, at hun søger brystet, fordi hun kan dufte din mælk og det simpelthen er for let for hende at berolige sig med brystet om natten.. Jeg synes det er fint at I bibeholder jeres sengearrangement, så du kan berolige hende med en hånd om natten, uden at du behøver stå op om natten. Men prøv om du kan undgå at tilbyde hende brystet - og hvis ikke du kan, så prøv om kan afkorte amningerne mere og mere.

Det vil være rigtig godt, hvis du kan amme hende fra begge bryster aften og sen aften, så du ved, at hun der er fyldt rigtig godt op. Men derefter må hun meget gerne sove 3-4 timer, før hun skal have mælk igen... Det er dog naturligt, at hun stadig har brug for mælk midt nat - de fleste børn er 6 måneder, før de begynder at kunne springe natamningen helt over.. så et realistisk mål kunne f.eks. være at du ammer hende kl 23.30, 03 og 06...

Hvis hun vågner hyppigere, så prøv om du ikke kan berolig hende med hænder, kærtegn, vugge hende lidt imens hun ligger ved siden af dig osv. Sutten osv. som du også lige nu forsøger med. Og hvis det slet ikke dur, så må du give hende brystet, men holde fast i, at hun ikke skal fylde sig med mælk, men kun trøstes kortvarigt.

Det er vigtigt at du, når du putter hende om dagen og om aftenen, putter hende uden at hun har brystet i munden, så hun ikke er afhængig af dit bryst eller din favn, for at sove, men forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover :) Og hvis hun så har brug for brystet og intet andet virker, så tag hende over til dig, am hende, men lirk så brystet ud af munden på hende så snart hun er rolig. I starten vil hun måske søge brystet igen, og så får hun det, men kort efter, lirker du atter brystet ud.. Dette bliver du ved med at gøre, indtil hun kan undvære brystet i munden.

Samtidig så indfører du så nogle kærtegn, en måde ...


Annonce

... du holder hende i hånden, vugger hende med hånden på hendes hofte osv. så hun mærker dig og mærker din nærhed. Det er ikke dig, som hun skal undvære, men brystet. Og stille og roligt skulle du så gerne nå dertil, at hun netop kan beroliges med dine hænder, kærtegn osv. og være i stand til at undvære brystet og undvære at komme op i din favn.

Det kan være en god idé at sove med en t-shirt eller lignende på, så hun ikke har fri adgang til brystet om natten. Det er dig, der bestemmer, hvornår hun kan ammes :)

Det kan også være en overvejelse værd om hun skal tilbydes aftensmad lidt senere, end det lyder til at du giver hende mad lige nu.. så det bliver aftensmad og ikke eftermiddagsmad, hun får. En forudsætning for at kunne undvære mælk om natten er at hun får både mad og mælk nok hele dagen igennem...

En dagsplan kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Tilbydes ½ dl. grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16-17: Ammes

Og sover herefter dagens 3. lur

Aften 18: Tilbydes ½ dl. grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten - måske ca kl 20 - det afhænger af, hvornår dagens 3. lur ligger og hvor lang den er

Sen aften 23.30: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster, så hun her fyldes rigtig godt op til natten.

Midt nat 03: Ammes og sover videre. Denne amning kan ofte trappes ud i 6 måneders alderen i takt med at hun spiser mere skemad i løbet af dagen....

Du kan naturligvis også overveje om far skal tage over om natten i en periode, fordi han ikke dufter af mælk, men stadig kan give jeres datter masser af nærhed, tæt fysisk kontakt osv. og på den måde hjælpe hende til ro... For som du skriver, så lyder det ikke nødvendigt med brystet mere eller mindre i munden hele natten :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Rigtig god søndag til jer alle fire :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

9. november 2017 | Amning | 14 mdr.

Væk fra natamning - trøst og gråd om natten

Hej Helen og tak for dit svar omkring putningen. Jeg er dog I tvivl om...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Hormonspiral og mælkeproduktion

Hej igen Jeg har lige skrevet et længere brev vedr. udfordringer omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Udfordringer med amning ved 3,5 mdr.

Kære Helen Jeg har tidligere fået vejledning hos dig vedr. mit første barn,...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2018 | Amning | 7 mdr.

Udtrapning af natamning

Hej Helen Tak for svar!! Det går nu meget bedre om dagen og min søn kan...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2018 | Amning | 6 mdr.

Antal amninger - seks måneder. For meget eller for lidt?

Hej Helen Så er der et spørgsmål mere. Skemaden går fremad herhjemme. Nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flyverdragter

Priser på flyverdragter kan variere meget. Nogle dragter kan fås for få hundrede kroner og andre koster 10 gange så meget. Vær opmærksom på at der ikke altid er sammenhæng mellem pris og kvalitet. De dyreste flyverdragter er ikke nødvendigvis de mest vandtætte.

Når du skal vælge flyverdragt, så vælg en dragt som ikke indeholder PVC. Plastmaterialet PVC kan være blødgjort med Ptalater, hvoraf flere er skadelige for miljøet og har en hormonforstyrrende effekt. PVC tåler ikke varme...

Læs mere i Babylex

Vitaminer præmatur

Præmature børn, det vil sige børn som er født før 37 uge, har mindre jernreserver end børn født til tiden. Jerndepoterne er ofte opbrugt i 2 mdr´s alderen - afhængig af graden af præmaturitet og eventuelle fødselskomplikationer. Samtidig har præmature børn større væksthastighed.

Det er derfor nødvendig at starte med jerntilskud allerede fra 4 ugers alderen og fortsætte til barnet er et år, uanset om det får mere end 400ml modermælkserstatning dagligt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annoncer

Annonce