Annonce

Annonce

Svar: Bøvser og luft


20. september 2016

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse - og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer:)

Jeg synes, det er rigtig dejligt, at amningen er lykkes for jer - og det lyder som om, at både jeres dreng og mor trives med at amme... Og jeg er desværre ikke helt sikker på, at en flaske nødvendigvis ændrer så meget. Nogle børn sluger lige så meget luft, når de spiser af en flaske, nogen sluger faktisk mere luft - men andre børn mindre, så derfor tænker jeg, at det må komme an på en prøve. Med den alder han har, så kan du godt forsøge med flaske en gang dagligt for at se, om det gør nogen forskel. Hvis det ikke er tilfældet, så kan du gå tilbage til at amme - men hvis det virker, så kan I naturligvis fortsætte med flasken.

Det er naturligvis også vigtigt at medtænke, hvordan du har det med amning fremover. Jeres dreng har brug for modermælk eller modermælkserstatning, til han er et år. Hvis du allerede nu ved, at du ikke vil amme ham så længe, hvis du har et ønske om, at far skal kunne tage over og hjælpe tidligere, hvis du ved at han skal starte dagpleje eller i vuggestue tidligere - så kan det være en god idé at overveje flaske og at tilbyde den nu. I risikerer nemlig også, at han vil afvise flasken og foretrække brystet, hvis I venter for længe med at introducere flasken.

Hvis I vælger at forsøge med flasken, så er det fint at forsøge med den anti-kolikflaske, som I allerede har købt. Der findes forskellige modeller, som virker lidt forskelligt. Nogle flasker har en gummiring og huller i bunden, som gør at luften minimeres. Andre er vinklet på en måde, som gør at barnet skulle drikke lidt anderledes af den og mælken ligge bedre i flaskesutten, så barnet dermed sluger mindre luft. Atter andre har en antikolik flaskesut... Når I giver ham flaske, så er det vigtigt, at I er opmærksomme på at flaskesutten skal være fyldt med mælk, netop for at minimere luftindtaget via flasken.

Når det er sagt, så er det sandsynligvis også sådan at start med lidt skemad vil ændre på jeres drengs luftindtag. Det kan være med til at give en anden ro i maven, hvis I starter ganske langsomt op - og det lyder som om, at han er ved at være parat til dette. I takt med at han bliver ældre og kan spise skemad flere gange dagligt, så vil det være rigtig fint, hvis I kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes lidt skemad og vand af kop, når han vågner - og så amme ham (eller give ham flaske) før han skal sove lur. Når dagen på den måde bliver opdelt i aktive, vågne perioder, hvor han spiser, leger osv. og derefter hjælpes til ro med brystet før han skal sove, så vil hans behov for brystet ofte ændres lidt og hans glæde og koncentration ved brystet igen blive større. Samtidig nedsættes antallet af amninger også gradvist det næste halve år og mange børn vil nyde brystet på en anden måde, når de så lægges til - ...


Annonce

... netop fordi der går længere tid imellem amningerne fordi de jo spiser anden mad, drikker vand af kop osv. Så hans ammelyst kan altså godt ændre sig positivt...

Du skal naturligvis også forsøge at amme i forskellige ammestillinger, fordi måden han lægges til brystet har noget at sige i forhold til, hvor effektivt han spiser og hvor meget eller hvor lidt luft han sluger...:)

Når alt dette er sagt, så tænker jeg dog også, at det kan være en overvejelse værd om han kan have refluks. Disse børn gylper ikke ret meget, men de har stadig mavesyre der står og kører op og ned i spiserøret. Man kan let komme til at overse, at problemet er refluks netop fordi barnet ikke gylper - men barnet kan være meget generet af det og det kan godt gøre ondt. Symptomerne kan godt være synkelyde, selvom barnet ikke spiser - måske det du oplever som at han synker sin luft igen og igen? Og ofte græder barnet også i forbindelse med måltiderne eller lige efter, hvilket du også beskriver...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du tænker, at der kan være tale om silent refluks, så kan du tale med jeres læge om, hvorvidt I skal behandle ham med medicin, der virker syreneutraliserende. Det vil også være rigtig godt, hvis du kan elevere hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt, når han skal sove. Du kan komme en pude eller et sammenrullet håndklæde ind under madrassen, så hovedenden af madrassen løftes lidt op.

At starte på skemad vil ofte også hjælpe på refluks. Derudover så kan I, hvis I vil forsøge med en flaske, købe specialerstatning mod refluks på apoteket. Den hedder Enfamil AR og virker ved at være tynd i flasken og blive tyk i maven. Selvom jeres dreng ikke gylper, så kan den lidt tykkere mælk måske give mere ro i maven og dermed stadig have en effekt på tilbageløb til spiserøret. Men igen - om effekten vil være større end at forsøge med lidt skemad, det tvivler jeg på.

Så - hvorvidt I skal forsøge med flaske eller lidt skemad eller begge dele. Jeg synes det afhænger meget af, hvad du tænker omkring amning og flaske fremover. Hvis I gerne vil have far mere på banen, så kan det være rigtig fint at introducere en flaske nu. Og så kan det måske samtidig hjælpe på jeres drengs problemer med luft eller refluks :) Men hvis du gerne vil bibeholde amning og undgå flaske til han er et år, så vil det være fint, at du forsøger med lidt skemad i løbet af dagen (en gang dagligt til frokost) og så ser om tiden arbejder for jer den næste månedstid. Alternativt kan du naturligvis også forsøge dig med en flaske om aftenen og se hvordan det virker - og også prøve med lidt smagsprøver på grød til frokost - så kan du måske se, hvad der fungerer bedst og så ud fra dette finde ud af, hvordan I bør fortsætte...

Der er således ikke nogen fast regel for, hvad du lige nu bør gøre. Det er et individuelt skøn, men jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

9. november 2017 | Amning | 14 mdr.

Væk fra natamning - trøst og gråd om natten

Hej Helen og tak for dit svar omkring putningen. Jeg er dog I tvivl om...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Hormonspiral og mælkeproduktion

Hej igen Jeg har lige skrevet et længere brev vedr. udfordringer omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Udfordringer med amning ved 3,5 mdr.

Kære Helen Jeg har tidligere fået vejledning hos dig vedr. mit første barn,...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2018 | Amning | 7 mdr.

Udtrapning af natamning

Hej Helen Tak for svar!! Det går nu meget bedre om dagen og min søn kan...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2018 | Amning | 6 mdr.

Antal amninger - seks måneder. For meget eller for lidt?

Hej Helen Så er der et spørgsmål mere. Skemaden går fremad herhjemme. Nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Seng

Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.

Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:

- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...

Læs mere i Babylex

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annoncer

Annonce