Annonce

Annonce

Svar: Overvejelser omkring amning


27. marts 2015

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Nanna

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Jeg synes også, at det lyder som en god idé, at far rykker tilbage til soveværelset og får lov til at sove i dobbeltsengen! Og enten skal Bjørn sove i egen seng på eget værelse, eller han kan sove i egen seng i soveværelset, men hvor hans seng, så er koblet til din seng. Det at fjerne tremmerne fra den ene side og sætte sengene sammen kan være en god idé. Du skal naturligvis sikre dig, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det giver dog mulighed for at han netop puttes i egen seng, men tæt nok på til at du kan berolige ham med dine hænder og nærhed - uden at du behøver stå op om natten og hvor der også er plads til far i sengen. Bjørn lærer at sove i egen seng og hvis han om natten har brug for mere end din hånd, så kan han krybe ud af sengen og putte sig ind til dig - som du skriver, er han i separationsfasen og derfor ekstra tryghedssøgende lige nu…

Med hensyn til amning, så synes jeg at du skal lægge to amninger om aftenen. En amning, når han puttes til natten og en amning sen aften. Når han bliver 10 måneder, vil det netop være passende med to amninger i døgnet og når de ligger her, så påvirker de ikke hans indtag af rigtig mad i løbet af dagen. Den 3. amning kan du så lige nu lægge, når det passer ind efter, hvornår du er hjemme og hvornår du er på arbejde. Nogle dage vil han måske kunne springe den amning helt over og kan i stedet få lidt mme af en kop. Andre dage vil han (og du selv) nyde at du ammer ham, når du kommer hjem, fordi det er en dejlig måde for jer at mødes på, når I har været adskilt. Så denne amning må du prøve at placere, hvor du fornemmer at den kan ligge bedst og den må gerne variere i forhold til tidspunkt i løbet af dagen - men de to amninger aften og sen aften ligger fast.

En plan for dagen kan se således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Brødhapsere med forskelligt pålæg, suppleres med kogte grøntsager, ris, pasta, kød, fisk. Der må gerne stadig være mos og også gerne mad i stykker, som han kan øve sig i at spise med fingrene og med en gaffel. Vand af kop.

Tilbydes kop med mme (eller du kan amme ham her, hvis du er hjemme)

Puttes til middagslur

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion frugtgrød med mme. Du må også gerne tilbyde ham lidt ...


Annonce

... tykmælk med revne æbler, men max 50-100 ml.

Han skal nomalt ikke ammes her, men hvis han viser behov for brystet og I har været adskilt hele dagen vil det nogle gange være dejligt for jer begge med en lille amning her.

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, ris, pasta, grøntsager, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Du fortæller at I ofte ikke spiser samtidig, men først spiser, når han er lagt i seng. Du kan derfor gemme rester fra aftenen i forvejen, så han på den måde stadig lærer at spise jeres mad… Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. og gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød i køkkenet. Det kan være en havregrød, flerkornsgrød, mysligrød, vand af kop (eller mme af kop hvis du ikke er hjemme).

Ammes og puttes til natten ca kl 20


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-01: Ammes x 1 og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.

Jeg synes ikke du skal give ham bryst før du tager af sted, for det fjerner hans appetit og nedsætter mængden af hans madindtag. Du skal heller ikke amme ham kl 15, med mindre han virker til virkelig at søge dette eller hvis du ikke er hjemme til at amme ham om aftenen. De dage, hvor du ikke er hjemme til at amme han før middagsluren kan han blive tilbudt mme af kop i stedet.

Jeg kan godt forstå, at du gerne vil holde fast i amningen, og at det er svært for dig at slippe det helt - og jeg synes heller ikke, at du skal stoppe med at amme. Du må gerne amme ham om aftenen, så længe det kan lade sig gøre, og I begge nyder det.

Når du skal være væk et par dage, så må de der passer ham tilbyde ham mme af kop, men hvis du kun er væk mellem kl 9-18.30, så skal han kun have mme før middagsluren, og du kan stadig amme ham aften og sen aften. I princippet behøver han ikke flaske med den alder han har, men hvis det fungerer med flaske, så er det fint - også selvom han ikke drikker så meget, lidt har også ret. Det er dog ikke mælkeindtaget der skal sættes op, men antallet af amninger, der skal sættes ned:)

Rigtig mange kvinder vil sagtens kunne amme 1-2 gange i døgnet i længere tid og amningen vil ofte naturligt indgå som en del af putningen om aftenen. I takt med at han bliver ældre, vil I naturligt kunne indføre puttebamse, godnathistorie osv. og far vil kunne komme mere på banen…

Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

9. november 2017 | Amning | 14 mdr.

Væk fra natamning - trøst og gråd om natten

Hej Helen og tak for dit svar omkring putningen. Jeg er dog I tvivl om...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Hormonspiral og mælkeproduktion

Hej igen Jeg har lige skrevet et længere brev vedr. udfordringer omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Udfordringer med amning ved 3,5 mdr.

Kære Helen Jeg har tidligere fået vejledning hos dig vedr. mit første barn,...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2018 | Amning | 7 mdr.

Udtrapning af natamning

Hej Helen Tak for svar!! Det går nu meget bedre om dagen og min søn kan...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2018 | Amning | 6 mdr.

Antal amninger - seks måneder. For meget eller for lidt?

Hej Helen Så er der et spørgsmål mere. Skemaden går fremad herhjemme. Nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen. Når temperaturen stiger og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have rigeligt med væske at...

Læs mere i Babylex

Æbler og æblemos

Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten skal stadig moses. Små bløde frugtstykker gives, når barnet kan tygge maden. Frugt kan gives sammen med grød og som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annoncer

Annonce