Brev:
Amning og refluks
Hej Helen
For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin, lille pige på 3200 gram. Hun er sød og rar, og hendes storesøskende elsker hende.
Vi havde en lidt besværlig start, hvor hun ikke tog nok på. SP troede, at hun ikke fik nok mad, på trods af at jeg har fuldammet de to andre. Derfor blev der sat et ammeprojekt i gang. I to uger ammede jeg hver tredje time, herefter eftermadede vi hende med flaske og til sidst malkede jeg ud for at stimulere brysterne. Det var hårdt for hele familien, da det tog meget tid. Nu er vi heldigvis på den anden side. Hun tager fint på, trives og styrer selv hendes spisetider.
Jeg skriver, fordi jeg har brug for råd til amningen og refluks.
Hun har problemer med tilbageløb i spiserøret. Hun gylper ikke men synker og synker. Hun hoster og rømmer sig. Det driller hende både når hun sover og når hun er vågen. Egentlig er hun meget sød til at sove, hvis det ikke var for refluksen. Det forværres når hun bliver gal og skriger.
Jeg har snakket både med SP ved besøg og lægen ved 5 ugers undersøgelsen. Jeg har hævet hendes seng. Jeg ammer så hun har hovedet oppe. Vi har hende utrolig meget i armene, da hun ofte vågner, når vi ligger hende. Bevægelsen fra bryst til seng sætter det i gang. Vi hjælper hende videre i søvn ved at tage hende op og vugge hende. Det er besværligt at have hende i favnen det meste af hendes sovetid. Det er begrænset hvor meget man kan med en hånd. Og det frustrerer de store børn. Også os. Barnevognen er vi slet ikke gået i gang med endnu sådan rigtigt, da hun skal trilles konstant og det hjælper ikke rigtig, når hun begynder at få opstød. Det er ikke så nemt med denne årstid at tage hende op i armene.
Jeg har forsøgt at have hende i en vikle mave mod mave, så jeg kan få hænderne frie. Og det går rimeligt, men efter et stykke tid strækker hun sit hoved bagover så langt hun kan. Og så bliver hun gal. Hvor længe og hvor tit må hun sidde i sådan en strækvikle?
Lægen mente at der ikke var så meget at gøre. Hvis vi syntes det blev værre, ville han gerne henvise til børneafd. Og måske de ville give medicin. Jeg tror, han tog det meget rolig, fordi jeg tog det roligt. Vi er lidt mere afventende denne gang, fordi storebror også havde det. Der var vi på børneafd. Som ikke gjorde noget alligevel. Og han voksede fra det.
Men selv om vi har roen denne gang, så er det stadig hårdt, da det går ud over både søvn og tiden med de store. Er der andet vi kan gøre?
Jeg har læst, at man kan give noget håndkøbsmedicin, men er det en god ide uden lægens råd?
Og jeg ved ikke om refluksen er slem nok til medicin eller møllen ved børneafdelingen. Hun er ked af det en gang i mellem. ...
... Vores hverdag er ikke fyldt med skrigeture mere uro, pylren og baby i favn.
Det hænger nemlig også sammen med amningen. Amningen er en urolig affære. Det har det været fra starten. Hun ligger meget uroligt ved brystet. Hun sparker/cykler med benene. Den frie arm kører frem og tilbage. Hånden hiver og kratter i mit bryst. Hun hopper af og på. Hun skriger ikke men kommer med irriteret lyde. I starten troede jeg, det var fordi, der ikke var mælk nok. Men det tror jeg nu der er. Nogle gange hjælper det at skrifte bryst - især fra højre til venstre.
Om morgenen er amningerne for det meste rolige og så bliver der værre og værre op af dagen. Det er værst fra sen eftermiddag til sidst på aftenen. Det eneste der hjælper er, at amme gående. Det bliver mine arme bare så lange af.
Jeg ved ikke om det er mælkemængden eller om det er bøvser og prutter. Jeg forsøger at bøvse hende af, hvis hun er urolig, men der kommer sjældent en bøvs. Hvis det ikke hjælper at gå rundt, så lukker jeg mælkebaren, og det affinder hun sig for det meste med. Så går vi hende i søvn, da refluksen som sagt starter, når jeg lægger hende. Jeg har forsøgt at putte i lift, men det dur ikke endnu.
Hun vil gerne spise, når hun vågner af lur og vil også gerne have godnattår. Er det ok?
Om natten er amningerne meget lange. Det taget ca. 1,5-2 timer inden hun sover ordentligt igen. Her hopper hun også af og på brystet men knap så urolig med resten af kroppen. Jeg synes ikke, hun sådan falder i søvn, men hun suger og synker ca. I en time. Nogle gange kun fra det ene bryst. Andre gange fra begge. Hun falder som regel i søvn ved brystet her. Herefter starter vi på en længere proces, som jeg har forklaret.
Refluksen sætter i gang, når jeg lægger hende og hun vågner. Så det er op og ned af liften. Nogle gange prøver jeg at sidde med hende i 15 min efter amning for at lade maden synke ned, men det virker ikke altid. Og jeg vil jo gerne bare sove igen. 5 timers søvn på en nat, er en god nat. Nogle gange forsøger jeg at blunde med hende på armen for bare at få lidt hvile.
Ville det være i orden, hvis far en gang i mellem, når jeg var total segnefærdig af træthed, gav hende en enkelt flaske om natten, så jeg kunne få lidt sammenhængende søvn?
Siden hun var 4 dage gammel har hun kun haft afføring hver fjerde eller femte dag. Den er ikke remoulade gul men mørkere. Til gengæld slår hun nogle meget ildelugtende prutter. Vi har haft hende til zoneterapi to gange i håb om at sætte maven i gang, men det har ikke haft en effekt.
Er der et eller andet vi kan gøre for at få roligere og kortere amninger samt roligere søvn, eller må vi leve det igennem? :-)
Venlig hilsen
Mor til tre
Annoncer
Sponsorerede artikler
Vent ikke til din baby har fået rød numse
- brug Olívy fra første bleskift
Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. oktober 2023 | Diverse | 0 mdr.
Hej Helen Så kom vores lille dreng til verden, med en FV på 3840 og 54 cm,...
4. oktober 2023 | Graviditet | 0 mdr.
Gravid og hånd-, fod- og mundsyge
Hej Helen Jeg er gravid i 5 måned, og vi skal i weekenden til...
26. september 2023 | Amning | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, at du kan hjælpe mig med nogle spørgsmål om vores...
22. september 2023 | Kost og ernæring | 2 mdr.
Hej Helen. Jeg skrev til dig tidligere på grund af min datter havde hård...
18. september 2023 | Sovevaner | 2 mdr.
Dårlig nattesøvn og behov for brystet for at kunne sove
Kære Helen, Tak for en rigtig god brevkasse. Vi blev for lidt over 2...
Viden om børn:
Barselshvile
Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.
Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!
Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D
Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to