Brev:
Søvnens matematik
Kære Helen
Vores datter er nu næsten 4 måneder gammel, og jeg oplever, at der er begyndt at komme lidt mere rytme. Hun når ofte op på de ca. 15 timers søvn i døgnet, som jeg kan se, at du ofte anbefaler. Men jeg synes stadig hendes søvn varierer meget og er i tvivl om det er okay eller hvad jeg skal gøre.
Hendes nattesøvn ligger nu nogenlunde fast. Ofte puttes hun med amning omkring kl. 21, så vågner hun omkring midnat, hvor jeg prøver at amme hende fra begge bryster. Herefter sover hun til ca. kl. 04/05, hvor hun ammes igen, og så ammes hun ofte også igen, når vi står op omkring kl. 07. Det fungerer okay, jeg ligger ned og ammer om natten.
De fleste dage er hun også begyndt at sove længere lure, hun kan f.eks. godt sove 2 timer af gangen. Jeg synes dog, det er svært at få "regnestykket" til at gå op. Jeg har læst om søvnens matematik, for at udregne hendes søvnbehov. Jeg kan dog ikke helt gennemskue, hvordan rytmen bør ...
... se ud. Så vidt jeg kan læse mig frem til, så skal hun helst ikke være vågen i mere end 1.5 time af gangen, ellers risikerer hun at blive overtræt, men hun er ofte svær at putte, og jeg kan igen ikke få det til at gå op.
Hun kan være ret svær at aflæse, så jeg fandt hurtigt ud af, at det var en hjælp at kikke på klokken og putte hende efter det, men det virker ikke lige nu...
Jeg er også i tvivl om, jeg bør vække hende om dagen. Hvis hun f.eks. sover 3 timer, er det så okay eller? Altså netop for at holde rytmen, så det hele ikke skrider. Jeg er med på, at man skal finde en balance, men jeg må indrømme, at jeg er lidt forvirret og jeg håber, at du kan gøre mig klogere?!
Er det bedst, at hun sover en lang nattesøvn og korte lure eller er det bedre, at hun sover kortere om natten og får længere lure om dagen? Hvor længe må hun være vågen af gangen, hvis jeg skal få regnestykket til at gå op?
Tak
Fra en lidt forvirret mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
6. marts 2025 | Transport og ferie | 3 mdr.
Kære Helen. Min mand og jeg venter vores første barn og vi er så heldige, at...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Hej Helen Vi har en glad lille pige, som blev 5 måneder for en uge siden....
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
Viden om børn:
Søvn
Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.
Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...
Slik
Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.
Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.
Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.
Ifølge...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre