Annonce

Annonce

Brev:

Problemer med at falde i søvn og blive i søvnen


12. april 2021

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Problemer med at falde i søvn og blive i søvnen

Kære Helen.

Først og fremmest tak fordi du har denne brevkasse - vi har brugt dine svar til andre forældres spørgsmål mange gange. Men nu har vi behov for at for få svar på nogle af de søvnudfordringer, som vi oplever med vores søn på 3 måneder.

Generelt er han en glad dreng, som trives. Når han græder - og det er ikke så tit - er det ofte i forbindelse med søvnsituationer. Men han er som regel til at trøste. Vi oplever at have flere udfordringer med at få vores søn til at falde i søvn og blive i søvnen. Både mor og far har indtil videre haft barsel sammen, og der har derfor ikke været en fast rutine i, hvem der gør hvad hvad angår putningen. I næste uge, når vores dreng er præcis 3 måneder, har jeg (mor) barslen alene. Hvis vores søns søvnmønster fortsætter, så efterlader det meget begrænset tid til, at jeg kan få en lille pause eller lur til mig selv, så jeg kan lade op til at være der for min søn.

Når han sover i løbet af dagen, skal han have rigtig meget hjælp, og det er ikke muligt, at han falder i søvn uden stimuli. Det er eksempelvis ikke lykkes os at få ham til at sove i babynesten eller i sengen i løbet af dagen.

Det er meget svingende, om han gider sove i barnevognen. På vellykkede dage kan han sove 3 timer i barnevognen, men det kræver, at den er i konstant bevægelse. Men selv på disse dage, bliver han ofte ked af det, når han bliver lagt i barnevognen. Vi prøver da at skelne imellem “jeg er ked af det”-gråd og “jeg er træt”-gråd.

Hvis der er tale om sidstnævnte, lader vi ham ligge, imens vi synger/taler til ham, og så falder han ofte i søvn indenfor et par minutter. Hvis han derimod virker mere ked af det, gør vi det samme, men tager ham op efter ca. to minutter, hvis han fortsat er ked af det.

Er det for lang tid at lade ham ligge alene og være ked af det? Når han er faldet til ro, forsøger vi at lægge ham igen, men det lykkes dog sjældent at komme videre med barnevognen.

Vi har forsøgt at lægge en trøje, som lugter af mor, samt købt en tyngdedyne, men det virker ikke til at gøre den store forskel. Derudover oplever vi forholdsvist tit, at han vågner 20-30 minutter efter, at han er faldet i søvn i barnevognen, og det lykkes ikke altid med at få ham videre i søvnen, fordi han bliver så ked af det. Barnevognsturene lykkes bedst om formiddagen. Stort set aldrig om eftermiddagen.

Vores dreng kan også tage en god lur i bæreselen. Det er her, at typisk får sine bedste lure uden opvågninger. Vi har forsøgt at lade ham falde i søvn i denne, og så flytte ham ned i sengen, når han har sovet i 10-15 min. Men så vågner han altid ...


Annonce

... efter 10-15 min., og bliver meget ked af det, og kan ikke komme videre i søvnen. Vi har også forsøgt at flytte ham, når vejrtrækningen bliver tung, men lige inden han falder i søvn. Det virker heller ikke.

Han kan også falde i søvn i slyngevuggen, men sover meget sjældent mere end 40 min. i den, selvom den er i konstant bevægelse. Vi har forsøgt uden bevægelse, men han brokker sig, så snart bevægelsen stopper.

Om natten sover han som regel ret godt. Indtil for et par uger siden, sov han typisk 6-7 timer i streg uden amning. Men nu er han begyndt at sove 2-4 timer i streg. Vi mistænker, at han er begyndt at have behov for mere mad, og efterspørger måske derfor brystet mere om natten. Når han bliver puttet om natten, falder han stort set altid i søvn med brystet i munden. Vi har forsøgt at putte ham uden, men det er kun lykkes få gange, da han ellers bliver rigtig ked af det.

Vi har forsøgt at give vores dreng en sut, da denne måske kan give ham den tryghed, som i mistænker, at han har meget brug for til at falde i søvn og blive i søvnen. Men han vil ikke tage sutten. Vi har forsøgt at smøre den med modermælk, men det hjælper ikke.

En typisk dag for vores dreng kan se ud som følgende:

Kl. 6 vågner han, bliver ammet og leger samt ligger på maven en lille times tid.

Omkring kl. 7 viser han tegn på træthed og bliver puttet i slyngevuggen, hvor han får en powernap

Ca. kl. 7.30 vågner han og leger igen.

Kl. 8.30-9.00 Viser træthedstegn, hvorefter han ammes i sengen eller i sofaen, og bliver puttet i barnevogn.

Kl. 9-12. Hvis barnevognsturen lykkes, sover han typisk 3 timer. Dog er der mange dage, hvor vi må sadle om, fordi han bliver for ked af det. Her ender vi oftest med at putte ham i bæreselen. Hvis han får en lang lur om formiddagen, bliver han ammet, når han vågner.

Mellem 12-13 leger han på legetæppe eller har ansigt-til-ansigt kontakt

Mellem 13-14 viser han typisk træthedstegn igen, og han sover i vikle/bæresele. Her sover han mellem 1-3 timer.

Mellem 15-17 vågner han, bliver ammet og leger.

Mellem Kl. 17-18 viser han træthedstegn, og han får en kort lur i slyngevuggen. Typisk kun 30 min. Resten af aftenen leger vi roligt med vores dreng, og han bliver ammet 2-3 gange, inden han puttes.

Mellem 19.30-21 får han et bad, inden han bliver han puttet. Han bliver ammet en sidste gang inde i sengen, og efter 15-30 min. sover han.

Derefter har han typisk opvågninger kl. 23, kl. 01 eller 02, og 04 eller 05. Han vågner stort set altid kl. 06, hvorefter han ikke gider ligge i sengen mere

Kærlig hilsen
Pelles forældre

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

5. maj 2021 | Sovevaner | 2 mdr.

Søvnrytme - skal den ændres?

Kære Helen Så melder det første spørgsmål sig angående den lille ny. Det...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2021 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og sove videre - 4 mdr.

Hej Helen Tak for dit svar sidst angående søvn og bryst. Der er på...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2021 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Aktivering og opstart af grød

Hej Helen, Og god påske :-) Nu bliver vores datter om få dage 4 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2021 | Udstyr | 2 mdr.

Stor dreng - små hjælpemidler

Kære Helen, Siden sidst er der kommet et styks smækker lillebror til verden...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2021 | Sovevaner | 4 mdr.

Sover kun ved brystet

Hej Helen Jeg har brug for din hjælp og råd til hvordan jeg får vendt min...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex

Klapvogn

Når I vil købe en klapvogn skal I overveje hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne som hver har deres fordele.

Til brug for lange ture, vil det være hensigtsmæssigt med en vogne med sædde der kan ligges ned, store hjul og kaleche. Er behovet mest til indendørs brug eller kort transport med bus er en paraplyklapvogn en mulighed.

Sikkerhedskravene for klapvogne er i Danmark det samme som til barnevogne. Afstanden fra sæde til hjul...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce