Annonce

Annonce

Brev:

Søvnproblemer igennem flere måneder


13. oktober 2020

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Søvnproblemer igennem flere måneder

Hej Helen!

Vi har (som så mange andre) problemer med vores datters søvn.

For at tage det hele med, vil jeg starte med vores datters fødsel. Hun blev født 26 dage før termin og vi var indlagt med hende i 12 dage, da hun skulle have mælk via sonde hver 3. time. Hun sov hele tiden i sin egen kuvøse på en varmemadras. Da vi kom hjem med hende blev hun lagt i sin egen tremmeseng (i en nest til at begynde med) som står lige ved siden af vores dobbeltseng.

Efter den første uge begyndte hun at være meget urolig om natten - lavede en masse lyde, virkede utilfreds. Vi prøvede forskellige ting og det der virkede var at gå rundt og vugge hende. Efterhånden som tiden gik fik vi en rutine, hvor hun blev vugget i søvn (i flere timer) hver aften. Om natten vågnede hun for at få mad og det var oftest nødvendigt at vugge hende i søvn igen.

Da hun var 3 måneder gammel begyndte hun at sove igennem. Hun sov fra ca. kl. 1 om natten til kl. 9. Hendes lure var til gengæld meget korte - oftest kun 30 minutter medmindre man gik med barnevognen - så sov hun hele turen om den så var 1 eller 2 timer.

Omkring 4 måneders alderen begyndte vi at vende hende af med at hun skulle vugges i flere timer. Det lykkedes overraskende godt - vi kunne efterhånden få hende til at falde i søvn omkring kl. 22-23 i løbet af 15 min. Det var også her vi introducerede godnatlæsning.

Da hun blev 5 måneder begyndte hun dog at vågne om natten. Vi tænkte at det var sult og hun fik bryst. Vores sundhedsplejerske sagde at vi skulle begynde på overgang til fast føde. Det havde desværre ingen effekt på søvnen - tværtimod.

Ved 6 måneder begyndte vores datter at vågne flere gange hver nat og det har stået på siden da. Hun er 13 måneder nu.

Der er variation i hvor mange gange hun vågner og hvad man skal gøre for at få hende til at sove igen. Nogle gange er det bare en sut og andre gange er det op at gå og vugge hende - i værste fald i 1-2 timer.

Vores aftener er typisk således:

- ...


Annonce

... aftensmad mellem 17:30 og 18:15
- bad eller blot pusle og skifte til nattøj
- børste tænder og et glas vand
- læse godnathistorie (den samme bog hver aften) i vores seng siddende mellem vores ben med sin bamse
- pakke ind i dyne, give sut og gå omkring i værelset og vugge blidt i 5-10 min
- lægges i egen seng kl. 19-19:15
- sover fint de første 3 timer, vågner op ofte for at få en sut, sover videre i 2-3 timer vågner op (grædende med lukkede øjne, sutten har hun oftest) skal vugges i søvn i 30-60 minutter. Dette kan gentage sig flere gange. Op mellem 6-7.

Nogle gange kan det lykkes at berolige hende i sengen, men det er sjældent. På det sidste har hun nogle gange sovet videre hvis vi tager hende op i vores seng.

Angående søvn om dagen har hun siden hun var 6 måneder faktisk sovet 2 gode, lange lure formiddag og eftermiddag. Man kunne næsten stille et ur efter det. Omkring 11 måneder ville hun kun sove en gang og det gør hun fortsat også efter vuggestuestart. Denne ene lur er oftest ret kort ca. 45-90 min. Vi kører typisk i rundt med barnevognen i 5 min og så sover hun. Amningen blev hun vænnet af med da hun var 8 måneder.

Vores indtryk er at hun er glad og veltilpas i løbet af dagen og udvikler sig fint. Men vi er virkelig trætte efter så mange måneder uden god søvn! Vi tror selv at det ville være en løsning at komme i gang med at vende hende til at falde i søvn i egen seng. Vi er bare virkelig i tvivl om hvordan?

Skal vi stoppe med at læse godnathistorie i dobbeltsengen og i stedet gøre det mens hun er i sin seng? Skal vi efterfølgende så bare gå? Vi ved at det vil afføde gråd i stor stil. Skal vi så blive siddende til hun falder i søvn? Hun elsker at opholde sig i sin tremmeseng og nogle gange når vi har skiftet hende til nattøj har vi da også sat hende i den og så tumler hun omkring og hygger sig. Så vi er bange for at hun blot vil "lege" så længe vi bare sidder der.

Håber du kan hjælpe!

Med venlig hilsen
De meget trætte forældre

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Markedets største udvalg af Navnesutter

Hos Navnesutten finder du markedets største udvalg af Navnesutter fra de største brands i Europa og USA. Fælles for alle sutter med navn er, at de er helt fri for sundhedsskadelige kemikalier, og dermed kan du roligt tilbyde din guldklump sutter fra Navnesutten.

Slut med forbyttede ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

29. oktober 2020 | Sovevaner | 15 mdr.

Urolig og sparsom nattesøvn

Kære Helen, Så er der igen gået lidt tid, og jeg må trække på din ekspertise...

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2020 | Sovevaner | 11 mdr.

Umulig at putte til lur

Kære Helen. Vi skriver til dig fordi vi virkelig har brug for hjælp i...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2020 | Kost og ernæring | 12 mdr.

Vand af sutteflaske

Hej Helen Du har hjulpet os med at trappe vores søn ud af flasken. Han slap...

Læs hele brevet og Helens svar


24. oktober 2020 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Mad-spørgsmål - 11 mdr.

Kære Helen, Vores datter er nu blevet 11 måneder og spiser mange af de samme...

Læs hele brevet og Helens svar


24. oktober 2020 | Sovevaner | 11 mdr.

Vintertid - 11 mdr.

Kære Helen, Nu er det start skift til vintertid, og mit spørgsmål er,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce