Annonce

Annonce

Brev:

Forholdet imellem søvn, mad og tilknytning


6. september 2020

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Forholdet imellem søvn, mad og tilknytning

Kære Helen,

Tak for en empatisk og informationsrig side og brevkasse.

Jeg har en datter, Ingrid, på 1 år og et par uger. Hun er et kærligt og aktivt lille væsen. Hun er meget tryg, modig og har allerede en masse meninger men "spørger" altid, hvis der er noget hun er usikker på. Jeg mener altså, at hun er sund og rask og hun følger sine vækstkurver flot.

Dog er der et par områder, som bekymrer os vedrørende nattesøvn og mad. Hun har aldrig været god til at sove - dvs. at hun er dygtig til at indikere træthed og oftest kæmper hun ikke imod. Men hun er altså ikke god til at blive i søvnen, hun vågner simpelthen ofte. 

Hun indikerer selv, hvornår hun er træt og om dagen har det passet med to lure på maks. halvanden time per gang, på samme tid hver dag, i de sidste par måneder. I sidste uge kortede hun det ned til én lur, og det lader til at passe hende fint. Hun er lidt mere træt om eftermiddagen, men jeg tror bare at det skal finde et leje med de flere vågne timer. 

Problemet kommer om natten, hvor hun konsekvent vågner og vil have bryst minimum to og gerne tre gange per nat. Det er nogle store tåre, hun tager, så hun må jo være tørstig. Dette har stået på i mange måneder. Jeg er samtidig ved at vænne hende til, at falde i søvn ved siden af mig snarere end i mine arme, men de går langsomt og hun ammer sig ofte i søvn. 

Jeg vil tro, at det har noget at den afbrudte søvn har noget at gøre med hendes indtag af fast føde, som hun ikke er ...


Annonce

... smadder interesseret i. Vi giver hende 4-5 små måltider, per dag. Små, fordi hun ikke spiser særligt meget. Hun er ikke kræsen, og vil gerne prøve forskelligt, men hun er omvendt ikke synderligt interesseret. Dét, hun får, er sundt og varieret, men hun er altså endnu vældig opsat på at blive ammet, også om dagen men ikke efter et bestemt skema. Til aften ender vi tit med at kigge på puslespil, bog eller bamserne imens hun får sin grød - dvs, at vi lokker hende til at spise, uden at hun er koncentreret omkring det. Er det mon en dårlig vane? 

Er det vigtigt, at hun spiser på samme tidspunkt hver dag? Hun er trods alt vanemenneske, hvis vi skal tro hendes søvnmønster.

Hun er meget, meget knyttet til mig i disse dage, og der er ikke så meget far kan gøre. Det kan måske også have noget at gøre med, at hun ikke har været passet af andre end mig da vi bor meget langt fra familie i USA, hvor corona har isoleret os fra alle muligheder for pasning og hjælp. 

Mine spm. til dig går på, hvordan vi nænsomt får brudt den dårlige cirkel med amning om natten og samtidig får hende drejet i retning af mere fast føde generelt? Jeg er ærligt talt ret træt efter et år uden en fuld nats søvn, og jeg vil så gerne at hun får ordentlig søvn og er sulten til dagen som kommer.  

Jeg har fået tilsendt din bøg om børn og søvn, som er alle tiders. Jeg håber, at du kan hjælpe mig med at tænke vores situation igennem - hvor kan eller bør vi justere? 

På forhånd 1000 tak
Ingrids mor

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

29. september 2020 | Sovevaner | 10 mdr.

Amning og putning - 10 mdr.

Kære Helen, Vores datter er nu blevet 10 måneder, og jeg er netop stoppet...

Læs hele brevet og Helens svar


25. september 2020 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Frugt og grønt-spørgsmål

Kære Helen, Må min datter, der lige er lige blevet 10 måneder, spise friske...

Læs hele brevet og Helens svar


21. september 2020 | Udvikling | 14 mdr.

Motorisk og sproglig udvikling 14 måneder

Kære Helen, Så må jeg trække lidt på din erfaring igen 😊 Vores...

Læs hele brevet og Helens svar


19. september 2020 | Amning | 11 mdr.

Stoppe natamning - 11 mdr.

Hej Helen. Jeg har en datter på 1 år, og vil gerne stoppe natamning. Hun...

Læs hele brevet og Helens svar


14. september 2020 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnrytme i vuggestue (11 mdr)

Kære Helen Vi har den skønneste og blideste lille dreng, Theo, på 11 mdr....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vådservietter

Mange familier synes det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet skal skiftes.

Mange vådservietter indeholder parfume, som kan give allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen. Vådservietter bør derfor kun bruges på tur eller som en nødløsning.

Engangsvaskeklude med vand og eventuelt lidt miljømærket sæbe uden parfume er mindst ligeså godt.

Brug aldrig vådservietter i ansigtet, da vådservietter...

Læs mere i Babylex

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce