Annonce

Annonce

Brev:

Hvordan får vi god søvnrytme?


30. januar 2020

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Hvordan får vi god søvnrytme?

Hej.

Min søn har søvnproblemer og har egentlig haft det i forskellige omfang siden han var en måned gammel.

Jeg har læst din bog om børn og søvn, hvilket har hjulpet mig til at sætte mine forventinger ned til ham. Dog vil jeg stadig gerne vende vores problematikker med dig. Han er 19 uger gammel.

Først lidt baggrundsinformation:
Axel er født med dobbelsidet klumpfod, hvoraf den højre er meget kompleks. Han har været i behandling for det siden han var en måned gammel, hvor han har fået lagt gips på hele benet en gang i ugen. Dette har også medført en køretur på 1 time hver vej.
D. 30. december fik han gipsen af, hvor han derefter d. 2. januar fik nogle sko på med en skinne imellem, der er det næste trin i behandlingen. Det var fødderne dog ikke klar til og han skulle derfor opereres under fuld narkose og have gips på i tre uger igen. Han får gipsen af på mandag, hvor vi så prøver med skinnen igen. Alt dette gør, at der hele tiden sker noget i hans liv, der ikke er specielt rart og det har helt sikkert også indflydelse på hans søvn. Men det er jo sådan det er, og det bliver vi jo nødt til at leve med.

Hans søvn:
Han har aldrig været et godt sovebarn... Det har dog fungeret rigtig godt at lade ham sove i en vikle i alle hans lurer i løbet af dagen. Der har han sovet alle lurer siden han var omkring 2 uger gammel. Der kunne han nemt sove 3 timer ad gangen.

Men da han jo er blevet en del tungere og ikke kan sove i viklen med skinnen på, begyndte vi en uges tid inden skinnerne kom på, at prøve at få ham til at sove i sin vugge inden for. Han har aldrig været glad for barnevognen, og da vi bor på 2. sal med dårlig mulighed for at lade en barnevogn stå udenfor, har vi ikke forsøgt at få ham til at sove udenfor. Han kan godt sove korte lurer i den, hvis man går en tur med ham.

Vi har prøvet at følge dine råd fra bogen og at amme ham inden sin lur og lægge ham mens han er søvning og ikke sover. Derefter bliver jeg hos ham til han sover, mens der kører noget afslappende musik og vugger hans vugge. Det kan tage alt fra 5 minutter til 2 timer. Meget sjældent 5 minutter. Derefter sover han mellem 20-45 minutter. Når han vågner efter 20 minutter er han tydligvis stadig træt og vågner med gråd. Man kan ikke få ham videre i søvnen ved at vugge ham og give ham sutten. Det har enkelte gange hjulpet at tage ham op kort og trøste ham, hvorefter at lægge ham igen, hvor han ...


Annonce

... så kan sove videre i 20 minutter.

Når han vågner efter de 40 minutter virker han altid frisk og glad, så bliver vi nødt til at tage ham op. Dog bliver han bare hurtig pylret og virker træt igen - normalt inden for en time, men man kan ikke få ham til at sove igen efter en time. Normalt skal der gå 2-4 timer før han kan sove igen, og så skal man igennem hele turen igen, hvor det nemt kan tage en time at få ham til at sove.

Når vi så når hen på eftermiddagen/tidlig aften er han så træt at han er pylret næsten hele tiden. Her giver vi ham nogle gange en lur på 1,5-2 timer på armen, hvor han falder i søvn ved at vi går rundt med ham. Hvis ikke han får den lange lur, bliver han helt umulig og så er nattesøvnen også ødelagt.

Han har i et stykke tid sovet udmærket om natten. Han sover i en babynest i sin tremmeseng, der står op ad vores seng. I de to uger omkring nytår, hvor han havde gipsen af, sov han fantatisk om natten og havde stræk på 4-5 timer uden amning. Normalt har strækkene ligget på 3 timer. Efter han har fået gips igen har han sovet forfærdelig om natten. Han vågner mellem hver 1-2 timer, hvor han får bryst og er svær at få til at sove igen.
Han bliver puttet mellem kl. 21-22 og vi står op mellem 7-8.

Mad:
Han er 100 % ammebarn og amningen har stort set kørt problemfrit. Han spiser dog 10-14 gange i døgnet. Om dagen af ca 5 minutteres varighed. Om natten ca 10 min.
Vi har aftalt med vores sundhedsplejerske, at vi så småt vil begynde med grød. Det er prøvet én gang og han virker til at kunne lide det.

Generelt:
Som udgangspunkt er han glad barn og meget nysgerrig. Han er "kun" ked af det når han er træt og når hans fødder gør ondt/irriterer ham. Han trives godt og er en stor basse på 8,2 kg. Han udvikler sig også fint motorisk.

Han er ikke så stor fan af sut. Han vil godt have den en gang i mellem, men den hjælper ham ikke til at falde i søvn. Han bliver tvært imod nogle gange meget vred når man prøver at give ham den, når han skal puttes.

Spørgsmål:
Hvordan får vi en god rytme, hvor han tager nogle gode lurer om dagen? Han er meget ulykkelig når han ikke kan falde i søvn. Jeg vil ikke have at han skal græde sig selv i søvn og føle sig utryg, men det er heller ikke holdbar, at han kun kan sove i vores favn... Så har du en ide til, hvad vi kan arbejde med?

Med venlig hilsen
nogle meeeeeget trætte og efterhånden frustrerede forældre.

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Vores Navnesutter var de første i verden :)

Første gang jeg oplevede problemet med forsvindende og forbyttede sutter var, da min søn Frederik startede i vuggestue. Når jeg kom for at hente ham, var det oftere reglen end undtagelsen, at hans sut var forsvundet, og en andens sut var havnet i hans mund.

Pædagogerne havde ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

28. februar 2020 | Diverse | 3 mdr.

Grøn tynd afføring

Kære Helen. Jeg har fået meget hjælp af dig vedrørende min søn på nu 4 år....

Læs hele brevet og Helens svar


28. februar 2020 | Amning | 4 mdr.

Amning/ammestrejke

Kære Helen Jeg har en søn på 4 måneder, som jeg har fuldammet de første 3...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2020 | Sovevaner | 5 mdr.

Ingen søvn

Hej. Vi har stadig problemer... Emnerne er mad og søvn. Det bliver næsten...

Læs hele brevet og Helens svar


22. februar 2020 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvnrytme om dagen - 4 mdr.

Hej Helen Jeg har en datter på 4,5 måned. Hun har indtil hun var ca. 3,5...

Læs hele brevet og Helens svar


21. februar 2020 | Sovevaner | 4 mdr.

Min datter vil ikke sove til formiddag eller eftermiddag

Kære Helen Jeg har et spørgsmål vedrørende søvn hos min datter på 4 mdr....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder før ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex

Episiotomi

Episiotomi er når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det for at barnet bedre kan komme ud.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce