Annonce

Annonce

Brev:

Lillebror er længe om at sove og powernapper


29. december 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Lillebror er længe om at sove og powernapper

Hej Helen,

Tak for en dejlig brevkasse, som jeg ofte finder gode svar i. Nu vil jeg for første gang selv stille spørgsmål til lillebrors søvnmønstre.

Forhistorie: Lillebror er knap 5 mdr, han fuldammes uden problemer men har haft utroligt mange mavekneb grundet luft og vi har været igennem en periode med kolik på 2-3 mdr. Det er blevet bedre nu, han er en glad dreng, men har desværre stadig lidt bøvl med maven og det går også ud over søvnen. De første 3 uger i hans liv, sov han fint i egen seng og faldt til ro af sig selv. I den periode hvor maveknebene var værst, havde han dog behov for meget tryghed og sov ofte på mig i vikle eller efter amning. Herudover brugte vi yogabold og slyngevugge til at berolige ham - og det gør vi stadig. Barnevognen har aldrig virket, da han helst vil være tæt på hele tiden.

Nutid: Nu har vi en dreng, som har svært ved at falde i søvn selv. Lillebror ammes hver 2-3 time i dagtimerne og nærmest hver time fra kl. 18-21. Han har stadig ingen fast døgnrytme, ud over at han som regel først sover mellem kl. 21-22 og vågner helt op kl. 08.00. Om dagen sover han pt. alle lure i slyngevuggen, da det længe har været det eneste sted han kunne falde i søvn (nogle gange ammes han i søvn i sengen og får lov at sove videre der).

Hans første lur er nem. Den starter allerede kl. 9-9.30 og varer ca. 1-2t. Resten af dagen powernapper han 3 gange af 20-30 min. hvorefter han vågner i gråd. Vi mistænker at han stadig har bøvl med maven. Ofte prøver vi at få ham til at gå til natten mellem kl. 19-20, men efter 30 min vågner han i gråd og vi kan sjældent få ham ned igen. Herefter ender det ofte med at vi tager ham med ind i stuen og prøver igen senere.

Fra vi starter med putteritualet til han endelig sover, tager det 2-3 timer hver aften og det er efterhånden ret opslidende. Det er som om timingen ikke rigtig passer, men det er svært for os at regulerer, da han ofte virker MEGET træt efter blot 1 times vågentid - alligevel vil han ikke give sig hen til søvnen, med mindre man hopper/ammer ham i søvn og lægger sig ved siden af ham ...


Annonce

... i sengen - og så vågner han efter blot 30 min. Vi prøver at holder ham vågne 2,5t fra sidste lur indtil nat, men det hjælper heller ikke.

Putteritualet ser sådan ud: skift ble, læse bog, amme, synge mens han puttes i vugge, hyggeklud med duft og dodo bamse med livmoderlyd bruges til at berolige (PS. hånd på maven har aldrig virket).

Fremtid: Vi ved ikke hvad vi skal gøre for at komme ud af dette dårlige mønster (med hoppen, slyngevugge, amme i søvn mv. som vi ved ikke er hensigtsmæssig) og for at vi ikke skal bruge hele aftenen på at putte? Han virker rolig gennem hele putteritualet, men så snart man lægger ham fra sig, skriger han og putteritualet bliver aldrig rigtig til et ritual, da vi ofte må afbryde og starte forfra senere.

Vi har overvejet tyngdepose eller opstart på grød. Jeg er dog meget nervøs for dette (grød) grundet hans mavekneb. Jeg har en fornemmelse af, at han får fint med mælk og han vokser som han skal. Han virker klar nok til skemad; han både savler og kigger nysgerrigt med når vi andre spiser. Kan bare ikke overskue hvis det giver koliktilstand herhjemme igen.

Spørgsmål:

1) Hvor meget kan vi forvente ift. at han skal have en fast søvnrytme på dette tidspunkt? Hvordan bør sådan en se ud ift. hans alder og hvordan indføres den?

2) Har du nogle råd til hvordan vi kommer ud af dette dårlig mønster, hvor han skal være i bevægelse for at kunne sove og vågner efter 30 min?

3) Skal vi være bekymrede over at han ikke gider barnevognen og giver den et forsøg mere - i så fald, hvordan indfører vi den?

4) Hvornår bør vi starte med skemad, nu han stadig har mavekneb og hvilken grød vil du anbefale?

Beklager, hvis det blev lidt forvirrende formuleret. Ser frem til at høre dine gode råd :-)

PS. Følgende er i øvrigt prøvet: zoneterapi (ingen effekt), kranio sakral (alt er fint), stoppe med d-vitamin, prøve anden d-vitamin (vi bruger Lactocare Baby nu), give udos choice mælkesyrebakterier, mor tager mælkesyrebakterier, BioGaia, Lefax, sukkervand, brøvse af, cykle med ben, Windi rør til at komme af med luft.

Hilsen

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Bobby bøgerne giver mulighed for nye sproglige oplevelser!

Velkommen til Bobbys hverdag. I Bobby bøgerne følger vi Bobbys dag i vuggestuen, mens I sammen udforsker sproget. De seks bøger i BOBBY serien gør det let og hyggeligt at lege med sproget sammen med dit 1-3 årige barn.

Hvad er særligt ved Bobby bøgerne?

Læsning af ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

28. september 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Nuværende dagsrytme

Hej Helen Tak for dit svar, jeg elsker at du laver en mulig dagsrytme for...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Flaske sovende, fast mad og vægt

Hej Helen :) MIn datter vil helst have flasken sovende og hun spiser ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Problemet er maden

Hej Helen. Først vil jeg gerne takke dig for dit råd omkring at give vores...

Læs hele brevet og Helens svar


21. september 2020 | Sovevaner | 5 mdr.

Korte dagslure - for kort vågentid?

Kære Helen, Vores datter sover fortiden 4-6 lure om dagen og tænker at det...

Læs hele brevet og Helens svar


21. september 2020 | Amning | 6 mdr.

Ikke mælk nok men baby afviser flaske

Kære Helen. Først og fremmest tak for dit svar på mit sidste brev om søvn og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce