Annonce

Annonce

Brev:

Lillebror er længe om at sove og powernapper


29. december 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Lillebror er længe om at sove og powernapper

Hej Helen,

Tak for en dejlig brevkasse, som jeg ofte finder gode svar i. Nu vil jeg for første gang selv stille spørgsmål til lillebrors søvnmønstre.

Forhistorie: Lillebror er knap 5 mdr, han fuldammes uden problemer men har haft utroligt mange mavekneb grundet luft og vi har været igennem en periode med kolik på 2-3 mdr. Det er blevet bedre nu, han er en glad dreng, men har desværre stadig lidt bøvl med maven og det går også ud over søvnen. De første 3 uger i hans liv, sov han fint i egen seng og faldt til ro af sig selv. I den periode hvor maveknebene var værst, havde han dog behov for meget tryghed og sov ofte på mig i vikle eller efter amning. Herudover brugte vi yogabold og slyngevugge til at berolige ham - og det gør vi stadig. Barnevognen har aldrig virket, da han helst vil være tæt på hele tiden.

Nutid: Nu har vi en dreng, som har svært ved at falde i søvn selv. Lillebror ammes hver 2-3 time i dagtimerne og nærmest hver time fra kl. 18-21. Han har stadig ingen fast døgnrytme, ud over at han som regel først sover mellem kl. 21-22 og vågner helt op kl. 08.00. Om dagen sover han pt. alle lure i slyngevuggen, da det længe har været det eneste sted han kunne falde i søvn (nogle gange ammes han i søvn i sengen og får lov at sove videre der).

Hans første lur er nem. Den starter allerede kl. 9-9.30 og varer ca. 1-2t. Resten af dagen powernapper han 3 gange af 20-30 min. hvorefter han vågner i gråd. Vi mistænker at han stadig har bøvl med maven. Ofte prøver vi at få ham til at gå til natten mellem kl. 19-20, men efter 30 min vågner han i gråd og vi kan sjældent få ham ned igen. Herefter ender det ofte med at vi tager ham med ind i stuen og prøver igen senere.

Fra vi starter med putteritualet til han endelig sover, tager det 2-3 timer hver aften og det er efterhånden ret opslidende. Det er som om timingen ikke rigtig passer, men det er svært for os at regulerer, da han ofte virker MEGET træt efter blot 1 times vågentid - alligevel vil han ikke give sig hen til søvnen, med mindre man hopper/ammer ham i søvn og lægger sig ved siden af ham ...


Annonce

... i sengen - og så vågner han efter blot 30 min. Vi prøver at holder ham vågne 2,5t fra sidste lur indtil nat, men det hjælper heller ikke.

Putteritualet ser sådan ud: skift ble, læse bog, amme, synge mens han puttes i vugge, hyggeklud med duft og dodo bamse med livmoderlyd bruges til at berolige (PS. hånd på maven har aldrig virket).

Fremtid: Vi ved ikke hvad vi skal gøre for at komme ud af dette dårlige mønster (med hoppen, slyngevugge, amme i søvn mv. som vi ved ikke er hensigtsmæssig) og for at vi ikke skal bruge hele aftenen på at putte? Han virker rolig gennem hele putteritualet, men så snart man lægger ham fra sig, skriger han og putteritualet bliver aldrig rigtig til et ritual, da vi ofte må afbryde og starte forfra senere.

Vi har overvejet tyngdepose eller opstart på grød. Jeg er dog meget nervøs for dette (grød) grundet hans mavekneb. Jeg har en fornemmelse af, at han får fint med mælk og han vokser som han skal. Han virker klar nok til skemad; han både savler og kigger nysgerrigt med når vi andre spiser. Kan bare ikke overskue hvis det giver koliktilstand herhjemme igen.

Spørgsmål:

1) Hvor meget kan vi forvente ift. at han skal have en fast søvnrytme på dette tidspunkt? Hvordan bør sådan en se ud ift. hans alder og hvordan indføres den?

2) Har du nogle råd til hvordan vi kommer ud af dette dårlig mønster, hvor han skal være i bevægelse for at kunne sove og vågner efter 30 min?

3) Skal vi være bekymrede over at han ikke gider barnevognen og giver den et forsøg mere - i så fald, hvordan indfører vi den?

4) Hvornår bør vi starte med skemad, nu han stadig har mavekneb og hvilken grød vil du anbefale?

Beklager, hvis det blev lidt forvirrende formuleret. Ser frem til at høre dine gode råd :-)

PS. Følgende er i øvrigt prøvet: zoneterapi (ingen effekt), kranio sakral (alt er fint), stoppe med d-vitamin, prøve anden d-vitamin (vi bruger Lactocare Baby nu), give udos choice mælkesyrebakterier, mor tager mælkesyrebakterier, BioGaia, Lefax, sukkervand, brøvse af, cykle med ben, Windi rør til at komme af med luft.

Hilsen

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Norly & Friends skaber søvndyssende, sød musik

De fleste forældre kan nikke genkendende til, at sengetid kan føles som alt andet end en hyggelig stund mellem barn og forældre, og snarere som en frustrerende kamp, der ingen ende vil tage. Hos Norly & Friends tror vi på, at det trygge putteritual og musik kan gøre en kæmpe forskel, og derfor har ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

26. januar 2020 | Sovevaner | 4 mdr.

Lære at sove selv - 4 mdr.

Hej Helen. Tak for dine svar og tak for hurtigt svar! Som opfølgning til...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2020 | Sovevaner | 4 mdr.

Kæmper stadig med søvn både dag og nat

Hej Helen. Tak for dine svar tidligere. Jeg har lige lidt flere...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2020 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Gider ikke skemad efter opstart

Hej Helen Vores datter er 4,5 måneder og vi startede op på skemad for 2-3...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2020 | Amning | 4 mdr.

Antal amninger

Hej Helen Jeg har et spørgsmål vedr. amning. De sidste 3 ugers tid er min...

Læs hele brevet og Helens svar


24. januar 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Småtspisende baby - 6 mdr.

Kære Helen Tak for nogle altid gode og fyldestgørende svar. De er en stor...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

1000 tak for din brevkasse ... og tak for alle dine gode, hjertelige og ærlige svar.

Thilde, mor til Louie på 5 mdr.


Annonce