Annonce

Annonce

Brev:

Udfordringer med søvn


21. april 2019

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Udfordringer med søvn

Hej igen Helen

Vi har en del udfordringer med vores ellers meget milde og nemme lillesøster i øjeblikket i forhold til hendes søvn.

Det startede allerede da hun var 5 mdr., men dengang tænkte jeg - med erfaring i da storesøster var baby, at det nok handlede om at hun var mere sulten og at det hele ville blive meget bedre efter grød opstart. Men nej, jeg tog fejl.

Lillesøster vejer 6,5 kg og er 64 cm lang. Hun er målt i sidste i uge i forbindelse med 5 mdrs. undersøgelsen og vaccinationen. Pga. sygdom både hos hende og storesøster er hun først blev vaccineret og undersøgt i sidste uge. Hun har for nogle uger siden haft en voldsom maveinfektion hvor hun hhv. kastede op og havde diarre. I den forbindelse var vi ved lægen, og lægen nævnte at vi nok skulle forvente, at hun havde tabt sig efter denne omgang når hun skulle til 5. mdrs undersøgelsen. Og ganske rigtigt.. hun var faldet en kurve. Lægen var ikke bekymret men vi skal komme til en kontrolvejning i midten af maj.

I forhold til hendes udvikling, så er hun frisk, glad, griner meget, brokker sig også meget især hvis hun keder sig, står i kravlestilling og forsøger at øve sig på både at kravle og kunne sætte sig på numsen. Hun er uden tvivl dygtig motorisk - og har nemt til både grin og smil.

I forhold til hendes dagsplan, så har jeg købt din bog om mad, da storesøster var spæd - og den var jeg så glad for så jeg forsøger at følge den samme dagsplan som der står i din bog - dog med få variationer.

Hendes dagsplan ser derfor sådan ud:

Ml. kl. 5-6.00. Flaske (drikker alt mellem 60-100). Som situationen er p.t. lykkedes det aldrig at få hende til at sove videre.

Ml. kl. 6.30-7.00 Havregrød og vand af kop. Spiser ca. 1. dl.

8.00. Frugtmos og vand af kop.

8.30 Puttes til formiddagslur - forsøger uden flaske, men ofte er hun så urolig, at hun får den tilbudt - drikker 40 ml. og falder i søvn.

Hun sover alt i mellem 30 minutter og 2 timer. Hvis hun først vågner op efter de berømte 30-45 minutter er hun helt umulig at få til at sove videre. Hun ligger bare med store øjne og enten griner eller brokker sig.

Hun kommer op og vi leger og tumler... Hun er typisk ofte træt og især hvis hun ikke har sovet mere end 30- 45 minutter.

(De dage hvor vi er f.eks. babysalmesang eller i mødregruppe er det en stor udfordring for os begge, når hun ikke har sovet mere end 30- 45minutter. Hun er svær at gøre tilfreds, alt skal ske hurtigt, flasken skal være klar hurtig, hendes mad skal være klar ...


Annonce

... hurtigt. Jeg bliver enorm stresset og føler mig utilstrækkelig som hendes mor. Hun har flere gange haft skrigture og jeg har måtte forlade stedet i al hast for at få hende til at sove i barnevongen.)

Hvis hun kun sover 30-45 minutters formiddagslur (hvilket et typisk for de fleste dage) så spiser hun frokost kl. 10.30. Får tilbudt grød eller mos. Spiser fint og typisk 1. dl. Får vand af kop.

Efter 2-2,5 time puttes hun til middagslur. Er det ok at holde hende vågen så længe?

11.30. Får flaske (spiser typisk 75 ml), puttes i barnevognen. Er typisk meget utilfreds og græder meget. Skal vugges en del inden hun falder i søvn.
De fleste dage sover hun ca. 1,5 - 2 timer. Men der er også dage hvor hun altså kun sover 45 minutter... og er umulig at få til at sove videre.

14.00 Når hun vågner får hun ren ble på, frugtmos og vand af kop.

Leg, tumle, aktivitet.

15.30. Får tilbudt grød. Spiser typisk 1. dl.

16.00. Hvis hun enten er stået op omkring kl. 13.30 så forsøges hun at puttes til dagens tredje lur, dog uden held da hun er svær at få til at sove, og når man har storesøster hjemme kan jeg ikke bruge alt for meget krudt på at stå udenfor og vugge barnevognen.

17.00 Aftensmad som består af mos og kød og vand af kop.

18.00/18.30. Flaske - spiser 120 ml. og går i seng.

22.00. Vågner og får flaske, Spiser 120 ml. Falder i søvn igen.

02.00. Vågner og får flaske. Spiser ml. 120-140 ml. Falder i søvn.

5.00-6.00. Vågner og får flaske - drikker ml. 60-100... Falder aldrig i søvn igen.

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er træt fordi at hun ikke sover ret lange søvnstræk om natten og om dagen er lurene som vinden blæser.

Som spæd havde hun et virkelig godt sovehjerte og kunne snildt sove mellem 18-20 timer i døgnet. Derfor er det så frustrerende at søvn pludselig er en by i rusland for hende og jeg forstår ærligtalt ikke hvad der sker. Ørene er tjekket og det er ikke væske på ørene. Dog har hun i en lang periode været forkølet og meget snottet.

Hun spiser generelt godt af mad - men flaske har hun aldrig spist meget af. Det samme var da hun blev ammet. Hun havde en meget langsom vægtøgning og de første par måneder af sit liv tog hun kun ca. 125 gram på om ugen. Det fortsatte også selvom gik over på flasken. Sundhedsplejersken og lægen har aldrig været bekymret over det, da hun er en kvik pige på alle områder, både motorisk og mentalt.

Hvad gør jeg galt?

Glæder mig til at høre dit svar.

Med venlig hilsen
En meget træt mor

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

18. juli 2019 | Sovevaner | 9 mdr.

Uro om natten - 9 mdr.

Kære Helen Jeg har en dejlig datter, Tilde, som er 9,5 måned. Hun er glad og...

Læs hele brevet og Helens svar


16. juli 2019 | Udvikling | 7 mdr.

Hvor meget må baby høre (TV)

Kære Helen Vi bor pt. i en 1 værelses lejlighed, da vi venter på vores nye...

Læs hele brevet og Helens svar


16. juli 2019 | Sovevaner | 7 mdr.

Ulykkelig gråd om natten

Kære Helen Vores søn er begyndt at græde utroligt meget når han vågner...

Læs hele brevet og Helens svar


25. juni 2019 | Udvikling | 6 mdr.

Suttetræning

Hej Helen, Har du nogle tips til, hvordan man lærer en baby på 6,5 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


25. juni 2019 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Dagsplan - rytme med måltider og søvn

Hej Helen, Jeg er mor til en dejlig pige på lige knap 6,5 mdr. Hun er stort...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkælelse

Små børn kan kun fortælle dig at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde verbalisere at det har brug for at blive taget op, skiftet, få mad, blive pludret med osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt at man forkæler et barn ved at reagere på det gråd.

Små børn kan ikke forkæles. Og den spontane lyst du...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce