Annonce

Annonce

Brev:

Gode råd til søvn - fortsat


11. april 2019

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Gode råd til søvn - fortsat

Hej, Helen.

Jeg skrev til dig for nogle måneder siden, da vores datter på dengang 11 måneder var meget ked af det, når hun skulle puttes, og vi var kommet ind i en dum rutine efter sygdom. Jeg prøvede at stoppe med amningen, og det lykkedes ikke, og hun var meget ulykkelig, når far skulle putte hende. Derudover vågnede hun en hel del gange om natten, hvor jeg så kun kunne få hende til ro ved at amme hende mange gange eller længe, og så ville hun som oftest vågne igen, når jeg prøvede at lægge hende, og så var det forfra. Hvis far gik ind til hende om natten, blev hun igen meget, meget ulykkelig.

Vi fulgte efterfølgende dine råd, som vi nu bedst kunne, og er kommet tilbage på rette kurs. Det er rigtig dejligt. Men nu skriver jeg til dig igen for at søge råd om, hvordan vi så kommer videre herfra.

Vores datter er nu 14 måneder og er igen blevet glad og tryg, når hun skal puttes. Vi endte dog med at flytte hendes seng tilbage i vores soveværelse, da vi begge følte, at hun havde brug for større tryghed omkring nattesøvnen, og fordi vi også var pressede på søvn og havde hårdt brug for, at der faldt mere ro på det hele.

Jeg fortsatte amningen og stod for at putte hende hver aften i nogle uger, indtil hun blev tryg igen. Derefter kunne far også tage over enten med eller uden en flaske uden de store problemer. Når hun vågnede om natten, stod sengen så lige ved siden af, og vi kunne hurtigt komme til hende. Dermed faldt hun også hurtigere i søvn igen. I små to måneder sov hun videre i vores seng, når hun vågnede omkring klokken 3-4 om natten, men hun blev puttet i egen seng hver aften og sov der halvdelen af natten.

Her ved 14 måneder skiftes vi nu til at putte hende hver anden aften, og det går rigtig fint og helt uden gråd. Hun bliver lagt i egen seng med det samme – dog med forudgående kort amning, når det er mig, der putter hende. Hun har en enorm uro i kroppen og mosler ofte rundt i en time til halvanden, før hun kan finde ro, selvom lyset er slukket kun med vågeblus tændt, og det er tydeligt, at hun er træt og gnider øjne osv.

Lige nu er der flere tænder på vej. Det hjælper heller ikke. Hun har dog sovet igennem flere gange de sidste par uger, ...


Annonce

... og det går den rigtige vej med søvnen, men der er stadig nætter med 3-4 vågne timer, hvor hun holder nattefest. Generelt synes jeg dog, at det går meget bedre med søvnen, og hun sover som oftest i sin egen seng til klokken 5 eller 7 nu. Hun mosler meget rundt om natten, kaster sig fra side til side og sover indimellem også på maven.

Hvis hun vågner om natten, søger hun stadig amningen insisterende og ofte længe, og hun bliver godt gal, hvis hun ikke får lov. Nærmest helt utrøstelig. Hun har aldrig brugt sut og er fortsat ikke interesseret i den, hvis jeg tilbyder den som alternativ. Jeg søger råd til, hvordan jeg kan putte hende og stille og roligt tage amningen fra hende, og hvordan vi får hende til at falde til ro hurtigere, når hun skal sove.

Det er ikke, fordi det gør mig så meget, at hun ammer lidt, før hun skal sove (her taler vi pt. maks. fem minutter - det er mest hygge), men lange amninger midt om natten vil jeg gerne væk fra nu, da jeg gerne vil have, at hun lærer at finde ro uden (nusseklud er ikke nok, selvom hun altid sover med den). Derudover vejer hun for meget til, at jeg kan holde ud at sidde med hende i armene så længe, og jeg får ondt i ryg og nakke af at ligge på siden i så lang tid om natten.

Er det bedre at overlade putning til far i noget tid? Og hvad kan jeg gøre, hvis hun søger amningen meget insisterende om natten? Der jo ingen problemer, når hun tager lur om dagen. Det foregår helt uden amning, og det har det gjort længe. Der sover hun med det samme og bliver blot lagt i barnevognen. Så kan man gå, og hun lukker bare øjnene.

Er der andet, man kan gøre, for at afhjælpe noget af den uro, hun tydeligvis har i kroppen? Eller er det bare alderen og udviklingen? Hun bliver puttet klokken 20 og sover ofte først 21.30 – i værste fald 22. Jeg arbejder hjemme og kan derfor lade hende sove længe om morgenen, men jeg så hellere, at hun sov omkring 20.30-21.

For vores skyld behøver hun ikke at flytte på eget værelse lige nu, så længe vi ikke forstyrrer hinandens søvn, og vi stadig arbejder hen imod, at hun skal sove det meste af natten i sin egen seng, og det gør hun jo også.
Gode råd modtages med kyshånd.

Venlig hilsen
Malene

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Lav en babybog med en CEWE FOTOBOG Kids

Små børn elsker at se på billeder af sig selv og familien! Det er sjovt at bladre i en babybog og så opdage en masse kendte ansigter. Samtidig er det en god måde at snakke enkelt sammen om de vigtige relationer som for eksempel: mor, far, søskende, bedsteforældre, fastre, mostre, onkler og nære ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

17. april 2019 | Udvikling | 11 mdr.

Bør man sætte babyer op?

Hej Helen, Jeg oplever at vuggestuen sætter min søn på 11 mdr. op, selvom...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2019 | Udvikling | 14 mdr.

Søvn/flaske i sengen og morsyg

Hej Helen. Længe siden. Det er gået godt med vores lille mand på nu 14...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2019 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn er begyndt at drikke for meget mælk

Hej Helen, Min søn der er næsten 11 mdr. Er lige begyndt at drikke for...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2019 | Sovevaner | 11 mdr.

11 måneder og middagslur

Kære Helen Mange tak for dit seneste svar - det var blot tiden der skulle...

Læs hele brevet og Helens svar


8. april 2019 | Opdragelse | 15 mdr.

15 måneder og opdragelse

Hej Helen Tak for din brevkasse. Den har hjulpet en del. T sover endelig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vedligeholdelse af barnevogn

Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.

For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce