Annonce

Annonce

Brev:

Rytme og nattesøvn :-)


11. april 2019

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Rytme og nattesøvn :-)

Kære Helen.

Så er spørge-Jørgen her på spil igen :) Vores datter fylder snart 4 mdr. og trives generelt, selvom hun siden fødslen har sovet under gennemsnittet. Hun virker dog oftest tilpas, selvom man godt kan mærke på hende af og til, at hun ikke sover helt nok. Men, hun smiler, pludrer og er godt med motorisk - hun kan også selv trække sig op i armene (som jeg ellers nævnte for dig sidst, at hun var langt fra at kunne - men, det var før jeg forstod, at hun ikke skal gøre det hele selv :-) ) Hvad man dog ikke lærer hen ad vejen som moder :)

1) Rytme: Jeg synes i mindre perioder, at der har været en form for rytme, hvor hun har sovet 3-4 gange på mere eller mindre faste tidspunkter. Men, det er der ikke meget af længere. Den lille sover oftest 3-4 gange om dagen, men tidspunkterne og længden af lurerne er meget forskellige og sporadiske.

Hvornår kan/bør man begynde at gå ind at styre den slags? Fx trække den med vilje, selvom hun er træt, evt. vække hende mm. Det vil jeg meget nødigt ud i, men på den anden side, så skal der vel også begynde at køres en fast rytme ind - men, det er er måske alt for tidligt? Skal jeg bare blive ved at følge hendes rytme?

2) Nattesøvn: Vi havde en periode på måske en måneds tid, hvor den lille sov rigtig godt. Men, de sidste to-tre uger (eller mere?) er hun begyndt at vågne meget ofte. Hun har en natterytme, hvor hun går i seng kl. 21.00 og vågner kl. 07.00. Så langt, så godt.

Problemet er nærmere, at hun vågner flere gange ca. ml. 22-23, ml. 01-02, ml. 03-05 og så ...


Annonce

... igen ml. 06-07. Hun får bryst hver gang hun vågner (har prøvet med sut og andet, som ikke har den store effekt). På de tidspunkter hun vågner, så er hun også svær at få til ro igen - hun kan ligge længe vågen og være "klar til leg" (jeg taler ikke til hende og prøver ihærdigt at "lege" nat). Det er som om hun ikke falder fuldstændig i dyb søvn, men hele tiden møver rundt og halvsover, vågner, sover lidt, prutter, osv. Hun er også begyndt at vende sig både 180 grader og 360 grader i sengen, hvilket ofte resulterer i utilfredshed/let gråd, fordi hun ligger helt håbløst i sengen (ofte til morskab trods alt for moderen) og møver sig rundt i sin tremmeseng (en seng hun kan have til hun er 2,5 år).

Det er sjældent hun rigtig græder, men det er som om, at hun har svært ved "bare" at ligge og sove. Det resulterer naturligvis også i, at jeg er en omvandrende zombie med tiltagende mindre overskud til min datter (dertil har jeg store problemer med min bækkenbund).

2.1: Er dette søvnmønster normalt for en på 4 mdr.? Kan jeg gøre noget?

2.2: Er det normalt, at hun sådan vender og drejer sig i søvne (180 eller 360 grader)?

3) Flaske. Vi har nu prøvet i nogle uger at give den lille flaske - uden den store succes. Vi har prøvet Medela Calma og nu også NAM-flakser. Skal vi bare blive ved at prøve og prøve, eller kan vi gøre yderligere i vores forsøg på at moderen kan få en lille amme-break? Kan man evt. bare bruge en kop, og hvad skal man i så fald være opmærksom på?

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen
Fie :)

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

19. april 2019 | Sovevaner | 3 mdr.

Ligger vågen om natten - 3 mdr.

Kære Helen Allerførst en stor tak for den kæmpe hjælp som din brevkasse og...

Læs hele brevet og Helens svar


15. april 2019 | Diverse | 4 mdr.

Ryste tur i barnevognen

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det var som altid en stor hjælp...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2019 | Transport og ferie | 5 mdr.

Undgå propper i ørerne

Kære Helen, Tusinde tak for hjælpen med vores drengs “barnevognsfeber”, det...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2019 | Udvikling | 4 mdr.

4 måneder fladt baghoved

Kære Helen Min lille søn på 19 uger, er blevet flad i baghovedet, trods at...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2019 | Udvikling | 3 mdr.

Må baby sove i larm?

Kære Helen. Tak for din hjælp hidtil. Vil igen rose dig for din brevkasse....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udslæt

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre om det bare er noget forbipasserende og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Nogle børn får voldsom rød numse, med knopper og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Vær altid opmærksom på, at...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse man bruger om et barn der er helt utrøsteligt og skrigende og lægen ikke kan finde nogen anden præcis diagnose. Barnet får som regel disse skrigeture fra det er 4 uger til tre mdr. gammelt. Der er mange teorier om, hvorfor nogle børn får kolik. Nogle taler om umoden tarmfunktion, andre om psykisk uro i familien og atter andre om helt andre ting. Uanset hvad årsagen er, så er det altid ulideligt både for forældre og barn at være i en situation, hvor barnet græder og er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce