Annonce

Annonce

Brev:

Urolig søvn og amme-afhængig


7. november 2018

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Urolig søvn og amme-afhængig

Kære Helen,

Nu bliver jeg simpelthen nødt til at tage kampen op og få etableret nogle gode soverutiner for min dejlige datter på 11 måneder. Alt for længe har både hun og jeg sovet dårligt og usammenhængende, og det slider i længden. Jeg er dog usikker på min strategi og vil derfor spørge dig til råds.

Jeg er fuld bevidst om, at jeg har givet min datter uhensigtmæssige søvnassociationer, idet hun er blevet afhængig af at blive ammet i søvn. Dette gælder også om dagen, når hun sover lure i min seng. Tremmesengen har altid stået klods op ad min, i en periode uden tremmer mellem vores senge, men det er yderst sjældent, at hun har fundet sig i, at blive lagt til af sove der. Og ja, så har jeg (desværre) givet efter og hun har vænnet sig til at sove ved siden af mig.

Siden hun lærte at kravle, har hun sovet meget uroligt. Hun vågner ca. hver time til halvanden fra hun bliver puttet ved 19-tiden. Jeg ved, at det er normalt at vågne mange gange om natten, men problemet er, at min datter ikke kan falde i søvn igen af sig selv, men skal ammes - eller dvs. blot bruge mig som sut.

Lige siden 3 måneders alderen har søvnen været et emne. Fra den ene dag til den anden, nægtede hun fx at sove i barnevognen og blev meget hidsig og ked af det lige så snart, hun blev lagt ned. Så efter mange mislykkede forsøg og bl.a. køb af en ny og større barnevogn, kilepude (børnelægen mente hun led af refluks og derfor skulle ligge eleveret) o.a. måtte jeg ty til bæreselen på vores gåture, når gråden ikke ville stoppe. Den sov hun til gengæld dejlig i, mave mod mave, men den bruger jeg ikke længere, da hun hun med sine 11 kg er blevet for tung, synes jeg.

Da hun kunne sidde selv, kunne jeg sætte hende med pude i ryggen i barnevognen og derefter lægge hende ned, når hun var soveklar. Og sådan fungerer det stadig, men det lykkes dog ikke altid at få hende til at sove, fordi hun protesterer og vil ikke give efter for søvnen, selvom hun er meget træt.

Hun har tidligere brugt sut, og det har været rart, når hun er vågnet om natten, at hun hurtigt kunne falde søvn igen med sutten. Men for tre måneder siden duede sutten ikke længere. Hun nægtede og kastede den væk. Og igen har jeg prøvet med adskillige sut-varianter, men hun er overhovedet ikke interesseret længere, for hun har jo "mor-sutten".

Jeg arbejder på, at få hende til at sove med en bestemt bamse, som hun ellers er rigtig glad for. Men de er ikke blevet sovekammerater endnu.

Som du ...


Annonce

... måske allerede har gættet, bor jeg alene med min datter. Hendes far kommer ca. tre gange om ugen i nogle timer, nogle gange halve dage, og det fungerer godt for os alle tre. Vores datter er rigtig glad for og tryg ved sin far, men når jeg er tilstede, er det kun mig der dur, når hun fx skal trøstes. Han har pt. aldrig været en del af putte-rutinen, men vil gerne støtte op om ændringen af sovevaner, men jeg ved ikke, hvordan jeg bedst bruger hans hjælp: Er det fx ham der i nogle sammenhængende dage skal stå for putningen? Eller er det bedst, at det er mig, da vi ikke bor sammen og han på længere sigt ikke kan stå for putningen på daglig basis?

Om en lille måned skal min datter starte i institution, og det kunne være en fordel, at hun allerede inden da har vænnet sig fra at blive ammet i dagtimerne OG kan sove selv uden stimuli.

Ellers er hun en glad, energisk og nysgerrig pige. Morsyg og sensitiv: reagerer meget på høje lyde og andre børns gråd, nye steder etc. - så hun har det bedst, når jeg er inden for rækkevide. Hendes appetit varierer fra dag til dag, men jeg ved, at hun vil spise mere, når amningen aftager.

Summa sumarum: Jeg ønsker altså, at hun ikke længere associerer søvn med amning og at trappe ud af amning, så jeg kun ammer 1-2 gange dagligt. Desuden ønsker jeg, at hun lærer at sove i egen seng (vi bor småt, så den står i mit soveværelse).

- Hvordan ændrer jeg bedst hendes sovevaner? Hun har grædt ustoppeligt de gange, jeg har forsøgt at nægte hende brystet og de gange jeg har lagt hende i sin egen seng. Jeg har sunget, aet, hvisket beroligende, men hun bliver bare mere og mere hidsig og ked af det. Jeg ved, at jeg skal være mere konsekvent, men det føles forkert når hun græder så voldsomt, og derfor tænker jeg, at der må være en bedre metode. Skal jeg fokusere på én ting ad gange og vente med at få hende til at sove i egen seng. Håber du har nogle gode råd.

Lige nu ser hendes dagsrytme nogenlunde sådan ud:

kl. 5.30: Vågner og får morgengrød (her er det aldrig lykkes mig at få hende til at sove igen)

kl 7.00 lur (sover maks 1 time)

kl. 8.00: Mere grød eller anden morgenmad

kl. 10.30: lur (kan sove 1-2 timer)

kl 12. Frokost

Her i mellem tilbydes hun frugtmos, frugt, brød el andet snacks-agtigt.

kl. 15 lur (ca. 1 time til halvanden - nogle dage springer hun denne lur over)

kl. 17.30 Aftensmad

kl. 19.00 Evt grød hvis hun ikke har spist så meget aftensmad.

De bedste hilsner
"Mor-sutten"

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

12. november 2018 | Sygdom | 11 mdr.

Drikkeproblemer ved 11 måneder

Hej Helen, Jeg har et spørgsmål vedr. vores pige, der lige er fyldt 11...

Læs hele brevet og Helens svar


11. november 2018 | Sovevaner | 13 mdr.

Dreng på 13 måneder med dårlig nattesøvn i månedsvis

Kære Helen, Vi er et par meget trætte forældre til en dejlig, men utroligt...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2018 | Kost og ernæring | 12 mdr.

Aften- og natflasken

Hej Helen Mit spørgsmål handler om flasker. Vores dreng på nu 1 år får...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

Putning og afvænning fra natamning

Kære Helen Først tak for en rigtig god brevkasse og for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2018 | Sovevaner | 9 mdr.

Urolig og ingen søvn - 9 mdr.

Hej Helen Jeg skrev sidst i slut august, da vores datter sov meget uroligt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annoncer

Annonce