Annonce

Annonce

Brev:

Håndtering af temperamentsfuld datter


28. juni 2021

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Håndtering af temperamentsfuld datter

Hej Helen,

Håber du kan hjælpe mig endnu en gang og denne gang vedrørende min datters temperament. Nedenstående virker måske lidt ustruktureret - blandet af tekst og egne refleksioner.

Agnes (16 mdr) har altid haft et stort temperament og nu - hvor hun er blevet ret bevidst, har jeg svært ved at gennemskue, hvordan jeg skal reagere som mor, i de situationer, hvor hun bliver rasende.

Da hun var mindre har jeg aldrig turde bevæge mig ud på længere ture eller deltage i særlig mange baby-aktiviteter, fordi hun kan blive så sur, skrige uhæmmet og være næsten umulig at trøste. Hun har ‘besvimet’ en del gange af raseri og det har virkelig været så svært at vidne til - og har været så bange de første gange. Det sker dog sjældnere, jo ældre hun er blevet. Men det sker stadig.

I hjemmet bliver hun også rasende, hvis vi fjerner hende fra situationer, vi gerne vil undgå. Fx hvis hun har fat i en pose mel, at vi lukker fryseren (hvor alle de lækre Sun-lollys er) osv. Hun skriger, slår sit hoved i gulvet og vælter rundt på gulvet og der kan fortsætte, hvis jeg ikke forsøger aktivt at gøre noget ved det. Og det er svært!

Hun søger meget opmærksomhed og vi om have skønne ture, når jeg har al min opmærksomhed på hende - men jeg har svært ved at tage hende med på ture med veninder eller vennepar, der også har ...


Annonce

... børn - hun er i dårligt humør, og hun ikke ved, hvad hun vil. Vil hun hænge i mine arme, sove, have et kram, nede og gå, spise, skifte ble, lege? Jeg forsøger alle tingene, men hun vil ingen af tingene, hvis jeg eller mine venner giver hende opmærksom. Jeg er nået til det punkt, at jeg næsten kun orker at tage på ture alene med hende.

Hun er derved også enorm jaloux. Hun bliver tosset, hvis jeg har, fx min søskendes børn siddende på skødet af mig.

Min nuværende håndtering er, at jeg forsøger at tale i et roligt stemmeleje, står til rådighed for kram og sætter mig ned ved siden af hende - men hun afviser mig altid. Enkelte gange har jeg taget hende op og fjernet hende fra situationen, men hun afviser mig og giver tegn på at ville ned, hvor hun igen skriger og græder på gulvet og slår hovedet ind i ting. I hvor høj grad skal jeg gribe ind i de situationer - skal hun ‘bare’ ud med sin vrede?

I vuggestuen har pædagogerne også svært ved hendes temperament og kaldt hende hjem et par gange. Det er meget som vinden blæser, om hun har en god dag eller ej.

Hun rummer mange store følelser og ved måske ikke hvordan hun skal håndtere dem. Og jeg ved heller, hvordan jeg skal håndtere dem rigtigt. Hvordan hjælper jeg både hende og mig selv i sådanne situationer? Stopper det? Og hvornår stopper det?

Hilsen mor

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

26. september 2022 | Sovevaner | 16 mdr.

Sove i egen seng - 16 mdr.

Kære Helen, Jeg har tidligere skrevet for et par uger siden ang. min...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2022 | Udvikling | 16 mdr.

Raseriudbrud og måske lydsensitiv?

Kære Helen. Nu behøver vi din hjælp igen, dog i en anden genre. Men først...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2022 | Amning | 16 mdr.

Ammestop - antal og tid øges

Kære Helen, Tak for dine gode råd vedrørende putning - det går fremad...

Læs hele brevet og Helens svar


6. september 2022 | Sovevaner | 15 mdr.

Putning af vores datter

Kære Helen, Først og fremmest tak for en god brevkasse - den har været til...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2022 | Udvikling | 15 mdr.

Meget seperationsangst

Hej Helen, Jeg har en skøn lille pige, der netop er fyldt 15 måneder. En...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce