Annonce

Annonce

Brev:

Søskendejalousi - storebror 5 år, lillebror 1 år


24. august 2017

Kategori:
Alder:
4 år, 9 mdr.

Søskendejalousi - storebror 5 år, lillebror 1 år

Kære Helen,

Nu melder jeg mig på banen igen. Denne gang med et lidt mere "følsomt" emne.

Lillebror bliver 1 år om et par uger. Til november bliver storebror 5 år.
Indtil for nogle måneder siden - ja indtil lillebror blev mobil, da han var omkring 6 måneder, har vi ikke set skyggen af jalousi hos storebror. Gennem de sidste 3 måneder er dette dog eskaleret. Hele juli holdt vi ferie sammen alle 4, og der gik det hele så fint. Storebror var sød ved lillebror det meste af ferien, men vi var jo også to til drengene hele tiden.

Min mand arbejder rigtig meget, så jeg står alene med drengene både morgener og eftermiddage. Vi har valgt, at jeg skal være hjemmegående med lillebror til han kan begynde i storebror skønne og lille børnehave når han er rundet 2 år.

Storebror er i børnehave på deltid, og han har en god portion tidlige dage samt fridage. Nogle dage om ugen henter jeg storebror allerede 12.30, således at vi har nogle timer alene sammen, mens lillebror sover til middag. Nogle gange leger vi bare, andre gange hjælper han med at skrælle kartofler, hænge vasketøj op mv.

Om lørdagen har vi fast 2 timer alene, mens far er sammen med lillebror. Her plejer vi at tage væk sammen - til gymnastik, i biografen eller ligende.

Storebror er meget jaloux på lillebror. Min store søn og jeg har også altid haft meget tid sammen, netop fordi jeg forlængede min barsel, og fordi jeg altid har været studerende, mens han har været til. Vi har et tæt bånd, og det er vigtigt for mig, at vi kan tale om alle slags følelser.
Han er rigtig god til at sætte ord på sine følelser, men alligevel synes jeg, at han er ret voldsom ved sin lillebror.

Jeg synes, at jeg er kommet ind i en ond spiral, hvor jeg hele tiden må irettesætte ham: "Ikke så voldsomt, pas nu lige på ham, stop med at skubbe ham, hold op med at hive i ham mv."
Han kan finde på at sparke til sin lillebror, tjatte til ham eller slå ham oven i hovedet med en togskinne. Jeg synes, at det er nogle ...


Annonce

... uempatiske handlinger, når ham snart er 5 år? Måske forventer jeg for meget af ham? Han er en meget kvik og klog dreng med et stort ordforråd, men jeg ved jo godt, at det er følelser der styrer ham, når han handler som han gør.

Han har rigtig mange "heller" i vores lejlighed, og han kan til enhver tid gå på sit værelse og lukke døren. Hans legetøj er hans, og vi sørger for at lillebror ikke kommer og snubber det fra ham.

Lillebror er MEGET glad for storebror, og vil hele tiden være der, hvor han er, pille ved ham, kramme ham osv. Det er jo også (sagt rent ud: skide irriterende), når man ikke selv er en krammebamse, der er vild med babyer.

Jeg føler, at jeg konstant skal have øjne i nakken. Det er drænende.
Han har konstant antennerne ude i forhold til sin lillebror. Hvis han bare kunne være lidt ligeglad, men han skal konstant vide, hvor han befinder sig, om han leger med hans legetøj mv. Det må være meget stressende for ham.
Når ikke lillebror opsøger storebror, så opsøger storebror lillebror og vil "lege", men det ender altid ud i konflikter, hvor jeg skal være på dupperne.

Jeg er træt med træt på, og jeg har gentagende gange råbt højt i afmagt, hvilket jo heller ikke er ok. Vi får også altid talt om tingene bagefter.

Jeg føler, på en eller anden måde, at han er for stor til at opføre sig sådan? Jeg synes tit at man hører, at det mest er de 2-3 årige storesøskende, der opfører sig hårdhændede overfor mindre søskende, og ikke børn på min store søns alder? Det skal siges, at han aldrig agerer således overfor andre børn.

Jeg føler, at jeg tilgodeser ham alt det, der er muligt. Herudover har han sin mormor og morfar lige rundt om hjørnet, som han ser både 3-4 gange om ugen, og tit alene, og her får han også en masse positiv opmærksomhed og alenetid.
Jeg føler, at jeg må gøre noget galt?

Kan du hjælpe en træt mor, Helen. Jeg føler mig tit som en elendig mor, fordi jeg bliver så træt af ham. Det er en forfærdelig følelse.

Med venlig hilsen
M

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. april 2018 | Opdragelse | 4 år

Dårlig samvittighed overfor min søn

Hej Helen, Min mand og jeg har en dejlig dreng på 4 år. Han er en kærlig...

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2018 | Renlighed | 4 år

Afvænning af natble

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som stadig sover med natble. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2018 | Opdragelse | 4 år

Er 4 årig vred og ked af det pga afsavn?

Hej Helen, Har længe fulgt din brevkasse og har nu selv brug for...

Læs hele brevet og Helens svar


17. marts 2018 | Kost og ernæring | 4 år, 6 mdr.

4 årig som sjældent spiser kød

Kære Helen Nu trænger jeg til lidt gode råd. Min yngste søn på 4,5 år er...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2018 | Diverse | 4 år, 6 mdr.

Hjælp - vi skal flytte!:-)

Kære Helen Vi har været så heldige at finde et nyt dejligt hjem til vores...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt men meget ubehageligt for barnet og bør derfor behandles.

Det kan være svært at vurdere hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligivs tale om mælkebelægninger, men sidder de hvide belægninger også på gummerne, i ganen osv....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid velovervejede og medfølende svar. Som førstegangsmor henter jeg megen støtte i din brevkasse.

Mor S - mor til pige på 6 måneder


Annoncer

Annonce