Annonce

Annonce

Brev:

Min 5 åriges reaktioner


25. januar 2017

Kategori:
Alder:
5 år

Min 5 åriges reaktioner

Hej Helen.

Jeg er hel ny her men har læst mange af dine breve til andre når jeg i frustration har forsøgt at tilegne mig ny viden.

For 2 1/2 år siden blev min eksmand og jeg skilt. Det var ret turbulent fordi jeg stod med vores datter på 2 1/2 år og en nyfødt. Vi har stadig den dag i dag et dårligt samarbejde desværre. Jeg prøver meget og inviterede også min eksmand med til morgen fødselsdag som gik rigtig godt men samarbejdet går ikke begge veje.

Vores datter har i den forbindelse oplevet en del dels med forandringer og dels med konflikter selvom vi har forsøgt at gøre det udenom hende - dog er hun blevet præget med konkrete ting og episoder som hun har fortalt om fra sin far. Hun bliver indviet i ting hun er alt for lille til og slet ikke bør tage stilling til!

Min datter er nu 5 år i dag og jeg føler slet ikke jeg har styr på hende. Er pt selv blevet sygemeldt fordi hele scenariet med to små børn, fuldtidsarbejde og mange konflikter med min eksmand gør hverdagen svær.

Min datter har altid profiteret meget af tryghed, genkendelighed og forudsigelighed. Hun var som 21/2 årig meget selvstændig og det er kun forsat sådan - man må ikke hjælpe med noget! Hun har sin mening om alt og argumentere om alt og accepterer ikke et nej.

Jeg er pædagog og har nok lavet den fejl at jeg har været meget inde og forklare ting for hende som er endt ud i at hun tit ikke vil høre på mig. Hun bliver enorm hysterisk hvis hun ikke bliver forstået og tidligere var hun slet ikke til at trænge igennem til. Jeg har prøvet mange forskellige ting; at være der / tale/ lytte men enten skriger hun så meget at hun ikke vil høre, jeg har forsøgt at sende hende i gangen for at hun kunne køle ned, nu sidder jeg i gangen med hende indtil der er ro!

Jeg er klar over at jeg har gjort mange ting forkert og tit ikke kunne gøre alvor af mine konsekvenser fordi jeg også havde en baby.

Hun er meget kontrol styret. I flere år har hun reageret kraftigt på hvis jeg tog morgenkåbe på - det er blevet meget bedre men hun nævner stadig at hun ik vil tale med mig hvis jeg har den på hvilket jeg så siger at så må hun lade være.

Pt må jeg ikke røre hendes tøj - "det bliver varmt" kommer jeg til at røre ved det nægter hun at tage det på. Ved godnat historier har hun haft reageret kraftigt på at "jeg havde spyt i munden og hun ikke kunne høre "(har fået undersøgt ørene - ingenting) hun bebrejdede mig for at når jeg talte lavt så kløede det i hendes tissekone.

Hun er naturligvis en rigtig dejlig pige men jeg er i vildrede! Jeg får tit dårlig samvittighed over at jeg skælder ud og kommer med trusler om minus godnathistorie mm som jeg godt ved er forkert men føler tit enormt meget ...


Annonce

... afmagt. Når jeg vasker hende om morgenen med en vaskeklud må jeg hellere ikke holde på hende og hun kan slet ikke klare for meget tandpasta. Nu er det også som om hun har fået et problem med at jeg børster oppe ved tandkødet og spytter ud og gør ved og der bliver en kæmpe scene omkring dette. Når jeg får sagt fra efter for mange chancer og så ikke vil eksempelvis; læse en bog, børste hendes tænder mm., kan hun slet ikke rumme det og fortsætter med at at skrige og græde eller være ulykkelig og det kan tage alt fra en halv til en hel time.

Jeg tror i den grad også hun søger grænser og måske jeg ikke pt formår at sætte dem men er det helt normalt det her?

Jeg får ofte af vide fra andre at jeg skal bruge en anden tone men synes tit jeg ender med at blive sur og hæve mit stemmeleje hvilket gavner ingen og når jeg opsætter konsekvenser bliver hun jo hidsig (fx når jeg sender hende ud i gangen) samtidig har jeg en dreng på 21/2 som jeg også skal tage mig af!

Jeg vil så gerne finde nogle gode og rigtige metoder til at håndtere hende uden at skulle skælde id. Ofte bliver jeg selv meget presset på tiden og kan godt stresse over hvis hun sover for sent. Ofte føler jeg hverdagen som stresset fordi vi også skal ud af døren til et specifikt tidspunkt og det ender med at blive meget italesat hvor travlt vi har!

Hun er pt i en 10/4 ordning og den mindste er også til marts i en 10/4 ordning. Hun italesætter at hun bare vil være her hos mig. Selvom hun er vænnet til skiftene tror jeg stadig det er svært for hende. Hun er hos sin far fra torsdag til fredag den ene uge og torsdag til søndag den anden uge. I julen endte jeg med at have hende 14 dage samlet og hun var en hel anden pige her, glad og jeg kunne kramme og kysse hende hvilket hun næsten ikke vil til hverdag. Efter det nye år er startet igen er hun meget præget af disse humørsvingninger.

Hendes mormor hentede hende her forleden og endte med at gå ked af det hjem fordi min datters tilgang simpelthen er så sur og hun vil ikke svare, sige pænt goddag eller noget som helst. Det skal også siges at hun har det meget svært hvis jeg skal til møder og hun skal puttes af mormor og morfar eller generelt passes. (Det sker dog ikke så tit) dog har vi et meget tæt forhold til mine forældre og boede også derude i en overgangsperiode så forstår ofte ikke hendes "problem" ift dette. Hun er dog også generet overfor andre hun ikke kender så godt!

Jeg ved at jeg sikkert har blandet rundt i en hel masse ting i dette brev og det sikkert står lidt spredt, men jeg ved hverken hvor jeg skal starte eller slutte. Jeg ved bare at jeg har brug for et andet syn på tingene og jeg håber inderligt du kan hjælpe mig!

De bedste hilsner herfra.

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

17. marts 2018 | Kost og ernæring | 4 år, 6 mdr.

4 årig som sjældent spiser kød

Kære Helen Nu trænger jeg til lidt gode råd. Min yngste søn på 4,5 år er...

Læs hele brevet og Helens svar


1. marts 2018 | Opdragelse | 5 år, 9 mdr.

Problemer i konfliktsituationer

Kære Helen Vi har nogle bekymringer om vores datter, vi gerne vil dele med...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2018 | Diverse | 4 år, 6 mdr.

Hjælp - vi skal flytte!:-)

Kære Helen Vi har været så heldige at finde et nyt dejligt hjem til vores...

Læs hele brevet og Helens svar


23. november 2017 | Sovevaner | 4 år, 5 mdr.

Særligt behov for tryghed eller dårlige vaner?

Kære Helen Vores datter på lige knap 4 1/2 år har det sidste lange stykke...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når man giver barnet flaske, er det vigtigt at det er en hyggestund. Sid eller læg dig derfor med barnet i favnen og lad aldrig dit barn ligge alene med en flaske.

Hold barnet som hvis du ville amme og lad ind imellem barnet få en pause, så der er mulighed for at bøvse. Sid gerne med barnet, så barnets hoved er let eleveret. Sørg for at der er mælk i hele flaskesutten, så barnet ikke kommer til at sluge for meget luft.

Nogle børn spiser meget hurtigt på flaske,...

Læs mere i Babylex

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger under madrassen

- Brug ammemælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvandspipetter købes på apoteket.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annoncer

Annonce