Annonce

Annonce

Brev:

Usikker på sig selv


26. august 2016

Kategori:
Alder:
4 år, 1 mdr.

Usikker på sig selv

Hej Helen.

Jeg skriver til dig fordi vores dreng på 4 år er tiltagende usikker på sig selv og bange for at fejle. Og vi er i tvivl om hvordan vi hjælper ham bedst muligt med at blive mere selvsikker.

Det kommer sig til udtryk på flere måder. I børnehavn vil han oftest ikke være med til fællesaktiviteter, hvor man ”skal” noget, da han dels ikke kan lide at være i centrum, dels ikke tror han kan finde ud af det. Det er super ærgerligt synes jeg, og han går glip at meget af det sjove. Også når vi som forældre er sammen med ham, er han tilbageholdende, men knap så meget som i børnehaven.

Vi prøver at snakke med ham om at det er ok bare at prøve noget selvom man ikke kan og at man jo lige skal lære tingene først. Og at det bare handler om at det skal være sjovt. Vi prøver at gå foran og det hjælper som regel lidt. Men det kan også være helt simple ting han ikke vil, fx at tegne en sol på opfordring. Han er lige ved at prøve og sætter blyanten på papiret, men opgiver før han kommer i gang og siger ”det kan jeg ikke finde ud af”. Selvom jeg ved han kan. Et andet eksempel er det at køre på løbehjul. Han fik et i gave for ½ års tid siden og prøvede det selvfølgelig – det gik faktisk godt taget i betragtning at det var første gang. Men han snublede da også en enkelt gang og nu tør han ikke komme op på det igen. Selv så lang tid efter.

Han har desuden svært ved at dele sine venner (sin ene gode ven) med andre børn og er nok lidt bange for at blive forladt i legen. Det er aldrig ham der fører legen an og bestemmer i legen, men han følger bare med. Han har det bedst med at have få venner, som ...


Annonce

... han vil være sammen med hele tiden. Det er bare ikke altid de gider det, og så bliver han selvfølgelig ked af det.

Han er også bange for mange forskellige ting, fx tegnefilm og historier, med farlige dyr i. Selvom de er egnet til små børn. Han går sin vej eller gemmer ansigtet, hvis det bliver for farligt. Dette hænger sandsynligvis sammen med hans meget gode forestillingsevne og fantasi tror jeg. Han spørger også tit: ”hvad nu hvis”… et eller andet helt skørt.

Han er meget intelligent og kan rigtig meget med tal og bogstaver samt udenadslære. Han husker godt og har det jeg vil kalde klæbehjerne. Han husker også langt tilbage i tid, og selv med mange detaljer. Og så spørger han rigtig rigtig meget og er ekstremt videns begærlig, hvilket er super godt og selvfølgelig også derfor han ved en masse. Han er desuden en rigtig ”samler” og finder på den måde også ud af meget om det han nu samler på.

Jeg tror hans personlighed er noget han har fra os, da vi begge har været lidt ligesom ham som børn. Men jeg tror også at noget af usikkerheden må være kommet undervejs. Vi prøver at give ham en god og kærlig opdragelse, men gode oplevelser og masser af udfordringer. Men et eller andet sted tror jeg at især jeg har været for lidt overbeskyttende (og er det til tider stadig) fordi han altid har været meget genert. Det bliver nemt en ond cirkel og det er jeg selvfølgelig opmærksom på.

Jeg håber det var oplysninger nok om ham, og jeg håber du har nogle gode råd til hvordan vi som forældre bedst hjælper ham videre, så han tør springe ud i nogle flere ting uden at være bange for at fejle.

Hilsen

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

24. april 2018 | Opdragelse | 4 år

Lidt hyper dreng på 4 år

Hej Helen, Tak for dit fine svar sidst.. det gav lidt ro men nu har jeg et...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2018 | Opdragelse | 4 år

Dårlig samvittighed overfor min søn

Hej Helen, Min mand og jeg har en dejlig dreng på 4 år. Han er en kærlig...

Læs hele brevet og Helens svar


12. april 2018 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Den snakkende storebror

Hej Helen. Vi har en dreng på 4 år, som har været storebror i et halvt år. ...

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2018 | Renlighed | 4 år

Afvænning af natble

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som stadig sover med natble. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2018 | Opdragelse | 4 år

Er 4 årig vred og ked af det pga afsavn?

Hej Helen, Har længe fulgt din brevkasse og har nu selv brug for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annoncer

Annonce