Annonce

Annonce

Brev:

Datter trives men vil kun spise selv


12. september 2021

Alder:
7 mdr.

Datter trives men vil kun spise selv

Kære Helen,

En lang intro om et kort problem. Vi er usikre på, om vores datter får tilstrækkelig ernæring og væske - og hvis hun gør, kunne vi godt drømme om tips til at "lette hverdagen".

Fødsel / start på livet:
Vores datter er nu 8,5 mdr., men blev født 6 uger for tidligt så korrigeret er hun godt 7 måneder. Fødslen var kompliceret, og hun har haft et meget svært efterfølgende sygdomsforløb med samlet 12 ugers indlæggelse, hvor hun har fejlet "alt mellem himmel og jord". I dag er hun "clearet" for det meste, men følges stadig tæt ambulant. Derudover har hun fået konstateret komælksallergi.

Udvikling:
Alt dette til trods klarer hun sig flot. Hun er ca. 65cm og vejer omkring 7800g. Grovmotorisk kryber hun fint fremad, hæver numsen, kan trille mv. Finmotorisk er hun også godt med - undersøger legetøj mellem hænderne, spiser selv med fingrene og har et begyndende pincetgreb. Hun er god i kontakten; glad, smilende mv. Hun er for nylig begyndt at sige “jajaja”. Og til trods for sit lange sygdomsforløb oplever vi ingen særlige tegn på "særlig sensitivitet” over for lyde, fremmede eller lignende. Hun elsker sin storebror på 2 og alt det kaos, han forårsager.

Søvn:
Hun sover i øjeblikket to lure dagligt af samlet ca. 3 timers varighed og nattesøvn af ca. 11timers varighed (inkl. mange opvågninger, mælk mv.)

Ernæring:
Vores store udfordring er hendes "madrejse". Grundet sygdomsforløbet fik hun ikke oral ernæring de første to måneder, men ernæring parenteralt. Jeg pumpede undervejs, og da hun indledningsvist skulle lære at spise, blev hun tilbudt Lansinoh flasker med udpumptet brystmælk. Gradvist derefter blev amningen introduceret, og det gik lettere, end man kunne have drømt om! Efter at have været på brystet et par gange, afvist hun flasken og ammede fuldt ud.

Desværre fungerer amning ikke særligt godt for mig - det er anden gang, jeg ammer, og forløbet minder meget om storebrors. Kort fortalt har jeg indledningsvist (ca. de første 3 mdr) voldsom overproduktion. Eksempelvis pumpede jeg 3 dage efter fødslen (ved akut ks i fuld narkose uden at have haft min datter på brystet) omkring 1,5-2L brystmælk i døgnet. Efter 3 mdr har jeg både denne og første gang fået min menstruation - og pludselig styrtdykker produktionen. Særligt omkring ægløsning og menstruation, men bliver også meget påvirkelig af stress, bekymringer, dårlig nattesøvn etc. Efter en periode sætter højre bryst ud, og jeg har pt. ikke haft mælk i hæjre bryst i en måneds tid. Vi har haft vejledning af en række professionelle, testet alt fra alkoholfrie øl til ammete, power pumpet etc. - desværre uden synderlig effekt. Når produktion er lav, eller mælken ikke flyder hurtigt nok, bider hun i brystet. Hendes ene tand har flere gange bidt mine brystvorter til blods.

I disse perioder kunne vi ved vores førstefødte fra tid til anden supplere med en flaske, så vi var sikre på, at han blev godt mæt. Og da han først nåede 5 mdr., kunne vi også supplere med mere skemad o.lign. for at mætte ham.

Vores datter er imidlertid fuldstændig afvisende over for flasken (pepticate pga allergi). Vi har testet alle gængse flaskemærker (Lansinoh, Medela, Mam, Philips, Coops) inkl forskellige suttehovedstr. Vi har prøvet med tilførsel af sukker for at gøre smagen bedre, prøvet at tilbyde på forskellige tidspunkter af døgnet, ...


Annonce

... vågen/drømmende, fra far, mor og bedsteforældre mv. Og vi har på råd fra vores sædvanlige SP været fastholdende med én type flaske gennem længere tid. Vi tilbyder hende i snit flaske en gang om dagen - og i alt har vi forsøgt i hvert fald 50 gange. Vi kan, hvis hun er meget meget sulten få hende til at tage ml 20-50 ml, men oftest slet ingenting.

Et tilsvarende billede tegner sig for skemad. Da vi først introducerede skemaden omkring 5 mdr., gik der en måneds tid, hvor hun ville tage en smule (halv dl.) Derefter begyndte hun - fra den ene dag til den anden - at afvise skeen ved at lukke munden og dreje hovedet væk fra skeen, uanset om det er mos, grød, frugt, grøntsager, boller i karry - you name it. Hun vil heller ikke sutte af smoothieposer mv. Vi kan fra tid til anden have held til at tilbyde hende vand eller mme pr kop - men nogle dage afviser hun også den. Jeg skal undlade at opliste alle de typer kopper, vi har afprøvet efter anvisning fra venner, ergoterapueter etc. Vi har forsøgt os med sugerørsdrikkedunke også. Det vil hun oftest gerne - og hun kan egentlig godt finde ud af at suge væske op - men meget ryger ud igen. Teknikken med både at suge og synke samtidig halter.

Hun er dog glad for at spise selv. Hun nyder at undersøge maden med fingrene, fører fint maden op til munden og spiser med velbehag alt, hvad hun bliver stillet over for. Hun er glad for at sidde med ved bordet, sidder godt uden støtte i højstolen. Det er utvivlsomt nydelse for hende at spise selv.

"Problemet” består i, at hun stadig ikke mestrer teknikken til at indtage tilstrækkelig ernæring ved fingermad. Og når vi hverken kan supplere hende op med amning, flaske eller skemad, betyder det, at hun ofte er sulten. Groft sagt kan vi afslutte et måltid, lege en halv times tid og starte forfra. Det kan desuden være svært for mig som mor at holde hende, putte etc., da hun "jagter" brystet. Ligeså har hun MANGE opvågninger på en nat. hvor hun søger brystet.

Grundet hendes komplicerede forløb er vi nok “meget opmærksomme” forældre, og har derfor stor fokus på bleernes tyngde, konsistens mv. Der er en tydelig tendens til, at bleerne bliver mere og mere tørre, og der kan gå 8 timer uden en dråbe tis, ligesom hendes afføring ofte er hård og knoldet. Vi har konsulteret SP, egen læge mv., der konkluderer, at hun får for lidt væske. Diagnosen er vi sådan set ikke overraskede over. Det er løsningen til at øge væskeindtaget, vi endnu ikke har fundet.

Tilsvarende er vi frustrerede over, at hendes madrejse skal være så kompliceret. Altså, hun vokser og trives jo og følger indtil nu sin vækstkurve - så groft sagt, får hun jo den ernæring, hun som minimum har brug for. Men det er fordelt på virkelig mange måltider, ligesom indtaget er på almindelig mad, uden særlig ernæring (det er sat på spidsen lidt lettere at sikre næringsindholdet ved at give flaske eller proppe mme i en mos, end med kogte grøntsager og pastaskruer).

Spørgsmålet er, hvordan vi løser det? Og er det overhovedet et “problem”, vi skal bekymre os om - eller skal vi bare se tiden an og tænke, at hun jo i løbet af de kommende måneder, gradvist vil blive bedre til at spise selv, holde en kop selv mv.? Vores store bekymring er, at hun vil begynde at mistrives på grund af fejlernæring - især manglende væske.

De bedste hilsner,
Et par meget trætte forældre

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste og reneste start på livet

Enhver forælder vil gerne give sine børn de bedste forudsætninger for den bedste start på livet – og gennem hele opvæksten. Det gælder især, når det kommer til hudplejeprodukter til børn, som skal være så naturlige og økologiske som overhovedet muligt.

Lille Kanin er danskproduceret, ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

23. september 2021 | Sovevaner | 9 mdr.

Uro ved godnat :-)

Hej Helen, Lige et par spørgsmål herfra: Vores datter bliver 10 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


22. september 2021 | Sovevaner | 6 mdr.

Søvn - mange opvågninger

Kære Helen . Først vil jeg lige svare dig på dit spørgsmål fra mit sidste...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2021 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning til nat - 9 mdr.

Hej Helen Endnu et brev, denne gang om aftenputning. Vores dreng har fået...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2021 | Sovevaner | 7 mdr.

Søvn og mad - 7.5 måned

Kære Helen Tusind tak for dit tidligere svar og råd til vores lille pige på...

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2021 | Sovevaner | 5 mdr.

Stadig søvnproblemer - del 3

Tak for svar Helen Skal lige høre, du skriver jeg skal vente 3-4 timer med...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind fotoprodukter fra CEWE

værdi kr.1.000,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce