Annonce

Annonce

Brev:

Bange for ny mad


26. marts 2021

Alder:
2 år, 5 mdr.

Bange for ny mad

Hej Helen,

Mange tak for dine råd og tanker angående min lille dreng på snart 8 måneder. Det har virkelig hjulpet at følge din faste dagsplan, og han spiser nu rigtig godt, både mængde- og typemæssigt til de fleste måltider. Fandt dog ud af, at han bliver meget frustreret, når han sidder med blød frugt eller andet mad som er glat at holde på. Rugbrødsbjælker, bagateller, frikadeller o.l. har derimod virket super godt, fordi det ikke glider ud af hans små buttede hænder :-) Så får jeg lov til at made ham med ske ved siden af eller med små stykker af mad og frugt.

Denne gang handler det så om storebror på 2 1/2 år. Igen er det maden der skaber problemer. Hvor lillebror gerne smager på alt, har vores ældste dreng altid været meget forsigtig. Vi havde meget svært ved at komme over 'helt lind mos' fasen fordi han havde en brækrefleks der sagde spar to. Alt med klumper eller hele stykker som f.eks. rugbrød var et kæmpe no-go for ham nærmest til han var 1 år.

I dag går det bedre, og faktisk er rugbrød noget af det han holder allermest af. Til gengæld er det også noget af det eneste han spiser - og KUN med leverpostej på. Han nægter pure at smage på nye ting, og holder sig udelukkende til det kendte repertoire (som er rugbrød med leverpostej, frikadeller, tomater, ærter, majs, agurk, pølser, peberfrugt, hjemmelavede muslibarer, figenstænger, ris og pasta uden sovs eller andet på, havregrød, det meste frugt og nogle gange avocado og asparges).

Har altid forsøgt at eksponere ham for en ...


Annonce

... masse forskellige madvarer, både ift. farver, tekstur, smage, osv.

Han får tit lov til at være med i køkkenet, og synes det er sjovt at røre i gryderne. Tilbyder ham smagsprøver undervejs, men han tager ikke imod. Desuden spiser vi altid aftensmad sammen, hvor han får det samme som os. Men næsten hver aften vil han end ikke smage på maden. Vi andre spiser pænt videre og prøver at undlade at kommentere på hans madvaner. Han bliver som regel tilbudt f.eks. en rugbrødsmad eller en frikadelle senere, for at han ikke skal gå sulten i seng.

Vi har også forsøgt i lang tid altid at have 'et safe choice' på bordet, som vi ved han er tryg ved (f.eks. tomater), men så spiser han KUN det og røre ikke det andet.

Har du et bud på, hvordan vi kan få ham til at være lidt mere åben overfor nye madvarer? Som du kan se af ovenstående indgår der jo både protein, kulhydrater og frugt/grønt i det han accepterer, så på den måde er jeg ikke bekymret. Synes dog det er udfordrende og ærgerligt, at han altid ender med det samme og hverken vil smage lasagne, bolognese, laks eller nogle af de mange andre retter vi laver her hjemme. Ved også, at fisk er vigtigt for de små børn, men her har vi altså heller ikke megen held. Hverken hel fisk, fiskefrikadeller, eller fisk som pålæg (makrel, sildepostej, osv.) dur.

Ville ønske jeg kunne sige, at det er en fase, eller noget der hører alderen til, men nu har det varet hele hans liv lige siden vi introducerede fast føde.

Håber du kan hjælpe.

Med venlig hilsen
Nanna

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Sådan passer du på den sarte hud hos nyfødte

Når et lille barn kommer til verden, fylder bleskift meget - især i den første tid.
Det er helt normalt, at en nyfødt skal have skiftet ble 6 til 8 gange i døgnet. Huden på den nyfødte er sart og sensitiv, og den hyppige kontakt med fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring kan ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

5. april 2021 | Sovevaner | 2 år, 3 mdr.

Putning uden amning

Kære Helen Den 28/03 måtte vi fjerne den sidste amning på dagen vi havde...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2021 | Sovevaner | 2 år, 4 mdr.

Barn 2 år og 4 mdr vil ikke sove alene på eget værelse

Kære Helen Vores søn på 2 år og 4 måneder har den sidste måneds tid været...

Læs hele brevet og Helens svar


7. marts 2021 | Opdragelse | 2 år

Hvordan skal vi, på en kærlig måde, sætte grænser for vores 2-årig

Hej Helen, Vores søn er lige fyldt to år og blevet storebror for en måned...

Læs hele brevet og Helens svar


6. marts 2021 | Amning | 2 år, 6 mdr.

Rettidig omhu ift. at undgå natamning i lang periode

Kære Helen Jeg venter barn nr. 2 og har i den forbindelse nogle spørgsmål...

Læs hele brevet og Helens svar


4. marts 2021 | Renlighed | 2 år, 10 mdr.

Er det tid til potte træning?

Kære Helen, Jeg er mor til en dejlig dreng på 2 år og 10 måneder. Det skal...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer:

- D-vitamin gives fra barnet er 14 dage til det er et år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder specielle regler for D-vitamin til børn med mørk hud.

- Jern-dråber gives fra barnet er 6 mdr. til 1 år. Med mindre barnet får minimum 400 ml. Modermælkserstatning daglig. Jern medvirker til dannelsen af de røde blodlegemer og styrker barnets immunforsvar.

- K-vitamin skulle tidligere...

Læs mere i Babylex

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce