Annonce

Annonce

Brev:

1 årig vil mest spise blød mad


3. oktober 2020

Alder:
12 mdr.

1 årig vil mest spise blød mad

Kære Helen

Så har vi endnu engang brug for lidt gode råd.

Vores datter er lige blevet 1 år. Hun er utrolig godt med motorisk og gik uden assistance da hun var 10 måneder. Hun løber næsten nu drikker selv af koppen og øver sig gevaldigt med skeen, så alt det går godt.

Hun har altid været meget glad for mad lige siden vi introducerede grød og mos, da hun var 4 måneder. Hun har spist stort set alt hvad vi har sat foran hende af forskellig grød, grøntsagsmos og blød frugt. Det har været en fornøjelse at se så madglad en lille pige.

Vi havde lidt startvanskeligheder da vi præsenterede lidt grovere mos. Lidt større klumper og ting hun skulle gumle mere på, provokerede ofte hendes brækrefleks og hun kastede med jævne mellemrum op i forbindelse med måltider. Det gik dog stille og roligt bedre og vores datter blev mere eventyrlysten og nysgerrig når det kom til mad, specielt hvis hun fik det i hænderne først og kunne mærke konsistensen. Da hun var omkring 10-11 måneder spiste hun lystigt rugbrødhapsere, lasagne, boller i karry og ting i den dur. Hun var glad for en bolle at gnave i når hun var med ude at handle og agurkestænger blev stort set skrallet så kun det grønne lå tilbage.

Men for 3-4 uger siden ændrede det sig igen. Hun vil stort set ikke spise noget der har den mindste konsistens. Alt ryger ud igen. Rugbrødshapsere bliver måske slikket for pålægget, men brødet ryger ud igen. Hun vil næsten ikke engang tage lasagne i munden og selv hvide bløde boller med masser af smør (noget hun ellers elskede) kommer kun lige ind på det yderste af tungen og bliver ...


Annonce

... så spyttet ud. Hun vil gerne spise grøntsagsmos men det skal være uden klumper og det færdiglavede babymad ryger også ned med største fornøjelse.

Vi prøver hver dag stadig at servere ting med konsistens, men vi er også i tvivl om hvor stædige vi skal være, for hun skal jo have noget at spise og det ligger os meget på sinde, at måltiderne skal være hyggelige og rare. Vuggestuen har også bemærket, at hun ikke bryder sig om konsistens og de er nu stoppet med at lave havregrød til hende med mindre hun slet ikke spiser noget til frokost. Serverer de suppe, så spiser hun altid store portioner, men er det smørrebrød, så kræver det en del mere.

Lidt baggrundsinfo:
Vores datter har været flaskebarn, men får nu kun en flaske inden hun puttes ca kl 19

Hun sover stort set gennem natten fra 19-06.15. Hun har dog den sidste uges tid haft en mere urolig søvn gennem natten

Hun har 8 tænder (fortænder, 4 øverst og 4 nederst)

Hun startede vuggestue i starten af september, små 14 dage før hun blev et år.

Hun har været syg en del efter vuggestuestart. Intet alvorligt men snotnæse, lidt hoste og en enkelt gang med feber.

Til hendes 1 års undersøgelse var alt fint og hun vejede 10,9 kg

Vores spørgsmål er derfor om det med maden kan være en fase hun skal igennem igen?

Hvor stædige skal vi være med den mad vi servere eller skal vi sørge for at have et (blødt og flydende) alternativ klar?

Hvad kan vi gøre for at hjælpe hende i gang med konsistensen uden at måltiderne bliver fyldt med gråd og hysteri?

Mange tak for brevkassen, som vi bruger flittigt :)

Tina

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Forebyg bleudslæt for børnenes skyld

Rigtig mange babyer oplever problemer med rødme og irritation i bleområdet. Det kan være både smertefuldt og forstyrrende for barnets normale søvn- og spisemønster. Med korrekt hudpleje kan du nemt og skånsomt forebygge, at problemerne opstår og således hjælpe dit barn til en sund og ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. marts 2021 | Kost og ernæring | 12 mdr.

Vil ikke drikke nogen form for mælk

Hej Helen, Jeg har tidligere skrevet til dig vedrørende min datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2021 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Spise selv uden hjælp

Hej Helen Jeg skriver til dig igen, her, i et andet brev for at adskille...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Sovevaner | 12 mdr.

Lange putninger

Kære Helen Vores søn har lige rundet 1 år, og har egentligt altid sovet...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Udvikling | 14 mdr.

Hjælp ang. vuggestue og flyverdragt

Kære Helen, Jeg skrev til dig for ikke så lang tid siden omkring min søn....

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Udvikling | 11 mdr.

Kurver - måling af børn

Hej Helen. Jeg skriver til dig i håb om at du kan give mig lidt forståelse...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce