Annonce

Annonce

Brev:

Opstart skemad


13. december 2018

Alder:
4 mdr.

Opstart skemad

Hej Helen,

Onsdag for en uge siden startede jeg med at give min datter grød som smagsprøver til frokost. Vi startede med majsmelgrød, efter nogle dage fik hun lidt æble-sveske-mos med i grøden da hun begyndte at miste interessen for majsgrøden og her idag fik hun smagsprøve på rismelsgrød med lidt frugtmos ovenpå. Hun er total vild med at få lidt frugtmos med i grøden og smasker det bare i sig (trækker i min arm for at hjælpe skeen ind i munden og laver behags lyde) Hun fangede meget hurtig teknikken både ift at få grød i munden og synke det, så allerede på 2. dagen, begyndte jeg at lave konsistensen tykkere. Det er lidt forskelligt hvor meget hun spiser. Igår var det 35g, idag var vi op på 60g. Jeg følger dit råd med helst ikke at give mere end 1/2 dl.

Sidst jeg skrev, fortalte jeg dig om hendes pesto-lignende-afføring og en del uro om aftenen samt en del opvågninger om natten. Afføringen ændrede sig lige pludselig igen til gul og til det afføringsmønster med ca. 1 gange i døgnet, som vi kendte fra førhen. Det ændrede sig lige før vi startede på skemad. Så 3 uger med pesto 5-6 gange dagligt er ovre igen. Det virker til at hendes mave har taget opstart på skemad fint. Der går 1-3 dage imellem at hun laver afføring, ligesom før og det er ikke fast men heller ikke alt for tynd og stadig gul som før. Hun virker ikke til at have besvær med at komme af med det.

Grunden til at jeg skriver nu er fordi jeg er i tvivl hvornår vi skal starte med at give hende mos om aftenen. Da hun først fylder 5 måneder i næste uge, vil jeg ikke gå for hurtig frem. Skal jeg gøre det afhængig af hvordan hun spiste til frokost, om jeg giver aftenmos (fordi hun netop nogle gange kun spiser 35g og andre gange skal jeg stoppe når vi har nået den portions om jeg synes er rimeligt selvom hun vil have mere)? Eller skal vi bare begynde at introducere det?

Hun beder stadig om mælk og selvom jeg troede at hun for 3-4 uger siden havde sat mælkeproduktion ...


Annonce

... op, så er hendes efterspørgsel på mælk slet ikke blevet mindre nu hvor vi er startet på skemad. Især i den her uge virker hun til at have ekstra brug for mælk igen igen. For 4 uger siden var det normalt at hun tog sig 5-7 timer søvn i et stræk om natten. Nu er det meget sjældent at der er et søvnstræk på 4-5 timer. I nat sov hun maks 3,5 timer i træk men vågnede nogle gange også efter 1 time og kunne ikke beroliges af nus eller hvad der plejer at hjælpe når opvågning skyldes vanskeligheder ved at komme videre i søvnen. Det virkede som at hun bare var sulten og sugede maden i sig. Jeg ammer hende i løbet af dagen både når hun vågner og når hun bliver lagt igen. Hun sover 3 lure - sammenlagt 5 timer.

Og en dag som igår, fik hun faktisk begge bryster ved de fleste måltider. Indtil den her uge, har det altid bare været 1 bryst ad gangen. Og så det andet bryst inden hun blev lagt igen. Jeg savner min nogenlunde nattesøvn. Min pige virker generelt ikke til at have svært ved at sove, så jeg er næsten sikker på at hendes opvågninger skyldes sult.

Om dagen prøver jeg at skærme hende når hun skal spise og hvis der er larm omkring går jeg i et andet rum for at sikre hendes mælkeindtag. Hun er begyndt at sove godt i barnevogn og om aftenen kan hun puttes i sin tremmeseng ved siden af vores seng uden at skulle vugges eller komme i vikle (som de første 4 måneder). Hun har ofte brug for lige at mose rundt i 20-30 minutter hvorefter hun selv falder i søvn. Så den uro om aften som jeg tidligere har skrevet om, lægger sig ved at lade hende mose lidt rundt i mørke og bare ligge ved siden af hende. Når hun har moset nok rundt, falder hun selv til ro. Nogle gange kan hun vågne lidt op i barnevogn, men ved at give hende sut eller kort trille hende på altanen eller svalgang, falder hun i søvn igen. Hendes dagslure er alt mellem 1 time og 3 timer.

I det store og hele synes jeg altså det fungerer rigtig godt.

Jeg ser frem til at høre fra dig

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. januar 2019 | Udvikling | 5 mdr.

5 måneder og ligge på maven

Hej Helen. Vores datter bliver 5 mdr her den 20 jan. og hun er ikke meget...

Læs hele brevet og Helens svar


14. januar 2019 | Udvikling | 5 mdr.

Meget pylret fra starten af

Hej Helen Min datter har været hvad jeg ville kalde svær, lige fra starten...

Læs hele brevet og Helens svar


14. januar 2019 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Grød og modermælk

Hej Helen, Vi har nu læst et par steder at mange forældre begynder at give...

Læs hele brevet og Helens svar


14. januar 2019 | Sovevaner | 4 mdr.

Sover i mærkelige positioner i sin slyngevugge

Kære Helen, Vores datter Uma er 15 uger nu, og vi har generelt ikke noget...

Læs hele brevet og Helens svar


11. januar 2019 | Sovevaner | 5 mdr.

B menneske på 5 mdr. Krise kl. 22

Hej Helen. Tak for en fin brevkasse som vi flittigt følger herhjemme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annonce