Annonce

Annonce

Brev:

Baby 9,5 måneder - sove selv, sut m.v.


23. maj 2017

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Baby 9,5 måneder - sove selv, sut m.v.

Kære Helen,

Mange tak for dit svar sidst - jeg har en række spørgsmål og vil prøve at gruppere dem for overskuelighedens skyld.

Amning
Jeg fik for flere uger siden nu skåret en amning mere fra med succes, og ammer derfor nu tre gange - kl. 18.50, kl. 23 og kl. 9.15 før formiddagslur (da Sonia normalt sover sin længste lur her - på ca. en time, dog i øjeblikket igen desværre kun 35 minutter som før, øv).

Er det okay at næste amning der skæres fra, når hun bliver 10 måneder, er den kl. 9.15? Hvis hun starter i institution er det rart at de ikke skal give flaske m.v. (det har vi nemlig aldrig prøvet). Jeg går ud fra at næstsidste amning så skæres fra ved 11 måneder (må det være den kl. 23?) og endelig den sidste - kl. 18.50 - ved 1-års alderen?

Det er indimellem hårdt at skulle amme kl. 23 for enten ender jeg med at holde mig vågen (for man er helt groggy hvis man først er faldet i søvn og kort efter skal op igen) - eller også er jeg SÅ træt fordi jeg så først kommer i seng ved 23.20-tiden. Det er tricky!

Søvn og vuggestue
Jeg har været på besøg i en vuggestue tæt på os her i England, og jeg vil gerne have at Sonia starter før snarere end senere - måske om en måneds tid. Her vil hun så være 10,5 måneder. Jeg håber det er okay; jeg trænger simpelthen til lidt tid for mig selv. Jeg kan mærke at jeg føler mig for hårdt spændt for; jeg er på dag og nat.

Sonia sover i øjeblikket to lure a 35 minutter om dagen og er nogle dage oppe kl. 5.30, andre dage kl. 6. Jeg går ind i soveværelset fra stuen (hvor vi sover på sofaen da vi endnu ikke har et børneværelse) og tager hende over til mig i sengen, hvor vi så ligger og putter (uden amning selvfølgelig!) til kl. ca. 7. Indimellem falder hun i søvn her - måske en 30 minutters tid. Ellers ligger hun og snakker lidt. Men vi er konsekvent oppe kl. 7. Er det okay, eller får jeg skabt en uheldig vane? Jeg er bare så træt og selvom jeg ikke sover giver det mig mulighed for at ligge og hvile lidt mere.

Dertil kommer at hun vågner ca. en håndfuld gange (sidder op og skal lægges ned igen, sut m.v.) mellem kl. 19 og 23 - og så igen alt fra 1-5 gange om natten, enten fordi hun søger sutten, sidder op eller (tror jeg) har et mareridt der vækker hende. Jeg har læst flere af dine ældre breve ift. babyer på Sonias alder, og jeg kan høre, at det er helt normalt at de vågner så ofte. Men det er så hårdt! Jeg føler at jeg er på konstant. Sonias far har et meget krævende job, så jeg vil ikke kræve en 50-50-ordning her...

Hvordan med lurene? Hvorfor går hun nu tilbage til en kort formiddagslur? Bliver det bedre igen (please!)?!

Sut
Jeg har igen læst et af dine ældre breve her, og jeg tror desværre vi har fået skabt en dårlig søvnassociation ift. sutten. Jeg kan se, at hun nemt kan tage en sut op og putte den i munden, men det kniber lidt mere om natten - selv om sutten ligger lige foran hendes ansigt når jeg kommer ind. Jeg prøver dog at holde igen - f.eks. propper jeg ikke automatisk sutten i munden efter drømme-måltidet kl. 23; her lægger ...


Annonce

... jeg hende blot ned på siden, og så sover hun uden sut. Indimellem sover hun også uden sutten i munden når jeg kommer ind kl. 23 for at amme. Men det er irriterende når hun vågner om natten og man må løbe ind og give sutten.

Hun har ikke et krammedyr eller lignende - jeg har læst i din bog at det kan være et positivt alternativ, men jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg får hende til at bruge et krammedyr i stedet for sutten? Skal man lave en kold tyrker ift. sutten? Den er jo også god at have indimellem...

Falde i søvn selv nu - eller?
Jeg har siden Sonia var helt lille stået ved liften og nu sengen med en hånd på hendes bryst (nu ryg for nu sover hun på maven) og sagt shhh indtil hun faldt i søvn. Hvis jeg går fra hende vågen bliver hun ret hurtigt sur/ulykkelig, hun ligger ikke bare og leger og falder i søvn selv (jeg har med vilje ikke puttet legetøj og bamser i sengen). Jeg er i tvivl om det er okay at putte hende sådan? Jeg har flere veninder der har brugt forskellige græde-metoder for at få deres børn til at falde i søvn selv, men disse metoder tiltaler mig ikke. Samtidig ønsker jeg jo at mit barn kan falde til ro uden at jeg behøver at hjælpe hende med det - hvad gør jeg? Det kommer måske med alderen?

Mad
Jeg giver nu, på din anbefaling, lidt frugt kl. 14 før middagsluren (som typisk ligger kl. 14.30, evt. lidt senere - og så kun 35 minutter). Kan jeg prøve at give hende lidt græsk yoghurt sammen med frugten, for at der er lidt andet ud over frugt? Er hun som 9,5 måneder gammel nok til det?

Jeg er også i tvivl om jeg bør købe jerndråber til hende næste gang vi er i Danmark. Jeg har aldrig brugt mme i hendes mad - jeg prøvede i hendes grød da jeg først begyndte med at give hende mad, og her lavede hun bræklyde og vendte hovedet væk, og så droppede jeg det simpelthen. Jeg prøver at give hende mad med jern - leverpostej og oksedeller, som jeg moser i mosen. Spørgsmålet er, om det er nok jern, eller om der skal mere til?

Jeg giver ærter og majs som hun kan sidde og fiske op selv. Må hun få edamame og hestebønner, evt. moset? Der er jo soja i edamame...

Jeg vil gerne lave dine boller fra mad-bogen, men jeg kan ikke få de samme surmælksprodukter her som hjemme - kan jeg bruge yoghurt naturel eller græsk yoghurt i stedet for?

Du får lige vores dagsplan:

(5.30)-6.00 vågner, putter uden amning

7.00 op og lege mens jeg laver morgenmad

7.20 havregrød og vand af tudkop (har ikke lært at drikke af kop!)

8.50 1/2 bolle med ost og frisk frugt

9.15 ammes til lur

9.25 første lur (til kl. 10 igen - lige nu)

12.00 frokost (rugbrød med leverpostej, avocado etc.) mos med kød eller fisk og grøntsager hun selv kan sutte på etc.

14.00 frisk frugt og/eller frugtmos

15.30 1/2 bolle med ost, frisk frugt

(17.30 bad - 2-3 gange om ugen)

18.00 aftensmad (spiser gerne til kl. 18.40, hvor putteritualet starter)

18.50 ammes og puttes

23.00 drømmemåltid

Det var mange spørgsmål - håber du kan hjælpe igen:-)

De bedste hilsener
Charlotte

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

24. april 2018 | Sovevaner | 7 mdr.

Søvn - næste skridt en måned efter

Hej Helen. Sender lige et brev i forlængelse af sidste brev knap en måned...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2018 | Sovevaner | 10 mdr.

Hjælp vågner kl 5.00

Kære Helen Vores datter er det sidste stykke tid (ca 3 uger) begyndt at...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2018 | Sovevaner | 11 mdr.

Lure i løbet af dagen

Kære Helen Tak for dit svar til mit første spørgsmål omkring natamning -...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2018 | Sovevaner | 11 mdr.

11 måneder og vågner om natten

Hej Helen Først vil jeg takke dig for dine tidligere svar, som har været til...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2018 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Tørstig om natten - 9 mdr.

Kære Helen, Hjælp.... Min datter på 9 måneder har egentlig altid sovet godt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gulsot

En del nyfødte får en gullig farve i huden, som skyldes at børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion.

De overskydende blodlegemer nedbrydes af leveren og der dannes et farvestof kaldet bilirubin. Hvis leveren endnu ikke er helt moden til at kunne udskille bilirubinen, ophobes det i kroppen i et par dage og kan ses som en gullig farve i huden.

Læs mere i Babylex

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en MEGET god brevkasse, hvad skulle jeg dog gøre uden den.

Mor til dreng knap 6 uger


Annoncer

Annonce