Annonce

Annonce

Brev:

Udfordringer med søvn - 5 uger gammel


21. maj 2022

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Udfordringer med søvn - 5 uger gammel

Hej Helen,

Vi har nogle udfordringer med søvnen og amningen i forhold til vores lille pige på 5 uger. Udfordringerne begyndte for en lille uge siden, og står altså stadig på.

Udfordringen består i, at vi har meget svært ved at få hende til at sove (eller rette, blive i søvnen). Vi synes, vi prøver alt (som virkede hidtil) - men det er virkelig svært. Vi vugger i armene, vi vugger i liften, vi går ture med barnevognen, vi ligger med hende i sengen, vi sidder med hende i armene... men ofte uden resultat.

Når vi vugger hende i armene, kan vi godt få hende til at falde i søvn - men hun vågner så snart, vi lægger hende fra os. Vi er opmærksomme på først at lægge hende fra os, når vi vurderer, at hun er i den dybe søvn (typisk efter 15-20 minutter) - men hun vågner alligevel, og begynder ofte at græde med det samme.

Når vi har fået hende til at sove i liften (ved at vugge den i skødet), stiller vi den ind i soveværelset, og hun ser ud til at sove. Men der går ikke mere end 5 minutter, så vågner hun og vi skal starte forfra.

Tidligere sov hun i gennemsnit 2,5 time ved hver lur. Der kunne godt gå mere end to timer mellem hver lur, men hun sov rimelig stabilt, når hun så faldt i søvn. Hun sov ikke de 16-20 timer, som jeg kan læse mig til er gennemsnittet for nyfødte - men måske nærmere 14 timer i døgnet.

Som det er nu, kan der desværre gå mange timer mellem to lure... alt for mange timer. Vi har oplevet, at der har ...


Annonce

... været +5 timer mellem to lure, fordi vi simpelthen ikke kan få hende til at sove - eller blive i søvnen. Det er virkelig frustrerende, for vi ved jo, at det er alt for mange timer for hende at være vågen... men intet synes at virke for os.

Udover udfordringerne med søvnen, har vi også oplevet udfordringer med amningen. Vi er blevet guided af vores sundhedsplejerske til at tænke i "forret, hovedret og dessert", når hun ammes - for at sikre, at hun får tilstrækkeligt, og herved bedre kan falde i søvn efterfølgende. Mellem "retterne" bliver hun bøvset, får skiftet ble, snakker og laver lidt tummy-time. Vi er dog begyndt at opleve, at hun bliver meget frustreret, når vi kommer til "desserten", altså slutningen af amningen - hun vil ikke tage fat og begynder at græde voldsomt. Det virker som om hun stadig er sulten, men vil bare ikke tage fat. Hvis det ikke var fordi, hun ikke fortsat virkede sulten, ville jeg selvfølgelig ikke prøve at give hende "desserten" - men det er netop fordi hun fortsat virker sulten. Det er ikke en udfordring, der sker ved hver amning - men det sker et par gange om dagen.

Kan ovenstående have noget med et tigerspring at gøre? Hun blev født 5 dage over termin.

Vi er så heldige, at vi begge er hjemme på barsel, så vi er heldigvis to til at deles om at få hende til at sove. Jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg skulle have klaret det på egen hånd, hvis min kæreste havde været på arbejde.

Hilsen herfra

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

OLÍVY – SIG FARVEL TIL RØDE BABYNUMSER

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du nemt forebygge røde babynumser og give dit barn ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

23. januar 2023 | Sygdom | 1 mdr.

Urolig baby - refluks? spændinger?

Hej Helen :-) Jeg har skrevet til dig tidligere angående min datter på (nu)...

Læs hele brevet og Helens svar


17. januar 2023 | Sygdom | 1 mdr.

Baby vrider og strækker sig

Hej Helen Min datter på 5 uger vrider og strækker sig både i sine vågne...

Læs hele brevet og Helens svar


14. november 2022 | Diverse | 1 mdr.

Mavekneb hos baby

Hej Helen Tusind tak for dine forrige svar på mine mange spørgsmål. Nu søger...

Læs hele brevet og Helens svar


11. november 2022 | Sovevaner | 0 mdr.

Hvordan får vi den bedste søvnstart med en nyfødt

Kære Helen Vi skal have lillebror i starten af februar og der er flere ting...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2022 | Udvikling | 1 mdr.

Mavetræning og lignende med baby

Hej Helen Ja, selvom jeg anser mig selv for at være rimelig fornuftig og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce