Brev:
Udfordringer med søvn - 5 uger gammel
Hej Helen,
Vi har nogle udfordringer med søvnen og amningen i forhold til vores lille pige på 5 uger. Udfordringerne begyndte for en lille uge siden, og står altså stadig på.
Udfordringen består i, at vi har meget svært ved at få hende til at sove (eller rette, blive i søvnen). Vi synes, vi prøver alt (som virkede hidtil) - men det er virkelig svært. Vi vugger i armene, vi vugger i liften, vi går ture med barnevognen, vi ligger med hende i sengen, vi sidder med hende i armene... men ofte uden resultat.
Når vi vugger hende i armene, kan vi godt få hende til at falde i søvn - men hun vågner så snart, vi lægger hende fra os. Vi er opmærksomme på først at lægge hende fra os, når vi vurderer, at hun er i den dybe søvn (typisk efter 15-20 minutter) - men hun vågner alligevel, og begynder ofte at græde med det samme.
Når vi har fået hende til at sove i liften (ved at vugge den i skødet), stiller vi den ind i soveværelset, og hun ser ud til at sove. Men der går ikke mere end 5 minutter, så vågner hun og vi skal starte forfra.
Tidligere sov hun i gennemsnit 2,5 time ved hver lur. Der kunne godt gå mere end to timer mellem hver lur, men hun sov rimelig stabilt, når hun så faldt i søvn. Hun sov ikke de 16-20 timer, som jeg kan læse mig til er gennemsnittet for nyfødte - men måske nærmere 14 timer i døgnet.
Som det er nu, kan der desværre gå mange timer mellem to lure... alt for mange timer. Vi har oplevet, at der har ...
... været +5 timer mellem to lure, fordi vi simpelthen ikke kan få hende til at sove - eller blive i søvnen. Det er virkelig frustrerende, for vi ved jo, at det er alt for mange timer for hende at være vågen... men intet synes at virke for os.
Udover udfordringerne med søvnen, har vi også oplevet udfordringer med amningen. Vi er blevet guided af vores sundhedsplejerske til at tænke i "forret, hovedret og dessert", når hun ammes - for at sikre, at hun får tilstrækkeligt, og herved bedre kan falde i søvn efterfølgende. Mellem "retterne" bliver hun bøvset, får skiftet ble, snakker og laver lidt tummy-time. Vi er dog begyndt at opleve, at hun bliver meget frustreret, når vi kommer til "desserten", altså slutningen af amningen - hun vil ikke tage fat og begynder at græde voldsomt. Det virker som om hun stadig er sulten, men vil bare ikke tage fat. Hvis det ikke var fordi, hun ikke fortsat virkede sulten, ville jeg selvfølgelig ikke prøve at give hende "desserten" - men det er netop fordi hun fortsat virker sulten. Det er ikke en udfordring, der sker ved hver amning - men det sker et par gange om dagen.
Kan ovenstående have noget med et tigerspring at gøre? Hun blev født 5 dage over termin.
Vi er så heldige, at vi begge er hjemme på barsel, så vi er heldigvis to til at deles om at få hende til at sove. Jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg skulle have klaret det på egen hånd, hvis min kæreste havde været på arbejde.
Hilsen herfra
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
8. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Lang eftermiddagslur - kortere søvnstræk om natten
Hej Helen. Vores søn på 2 måneder sover i løbet af dagen lure på 1-2 timer,...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
Viden om børn:
Vaner og børn
Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.
Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.
Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!
Mor til Jens på 13 måneder