Annonce

Annonce

Brev:

Natteroderi 4 mdr baby


7. november 2019

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Natteroderi 4 mdr baby

Hej Helen,

Tak for en super brevkasse, som jeg efterhånden har spenderet en rum tid på, efter at være blevet babyejer.

Jeg blev mor (første gang), til en sund og rask datter på snart 4 mdr. Hun blev født 2 dage efter termin, vejede 3.750g og 51 cm lang. Jeg fuld ammer.

Hun havde en del maveproblemer fra starten og jeg har derfor fjernet mælk fra min kost, efter råd og vejledning fra lægen. Vi døjede efterfølgende med forstoppelse og meget lav vægtøgning, som der nu er kommet styr på. Hun vejer i dag 6 kg og er 62 cm lang. Hun har dog alle dage ellers været i trivsel og helt med udviklingsmæssigt.

Sagen er at vi døjer en del med natteroderi herhjemme, som jeg håber du kan give nogen tips til at forbedre en smule. Udfordringen er at hun, udover at være svær at lægge, så vågner hun tit og vil ammes – gerne hver anden time – og dernæst er hun super svær at få tilbage i søvnen, som faktisk er det værste. Det kan snildt tage en time og nogen gange mere. Dernæst skal jeg selv finde tilbage til søvnen og ja, så er der ikke længe til hun vågner igen.

Dagene er helt fine, der sover hun godt og uden problemer. Vi har ikke nogen fast rytme, men der er alligevel et mønster. Vores dage ser ca. sådan her ud.

- Mellem 06:00-07:30 hun vågner
- Omkring 1,5 time og maks 2 timer efter bliver hun bliver lagt til formiddagslur i sin barnevogn. Her sover hun mellem 2-3 timer
- Omkring 2– 2,5 timer efter lægges hun til anden lur i sin barnevogn. Her sover hun igen mellem 2-3 timer.
- Afhængig af hvordan lurerne har taget form og hvornår hun vågner fra anden lur, kan hun tage en tredje mellem 18-19
- Hun bliver puttet mellem 19-20

I mellem lurerne pludrer og leger vi og jeg ammer når hun vågner, hvis lang lur, og igen inden næste lur. Hun får fra begge bryster hvis behovet er der og jeg sørger for at vente til hun selv slipper brystet, før jeg skifter. Det skal dog siges at hun er en doven/utålmodig baby, der godt kan have svært ved at vente til mælken løber til og helst vil slippe for at arbejde for den fede mælk. Jeg forsøger dog at arbejde hende igennem brystet så godt som muligt og normalt tager en amning mellem 5-10 min, hvor jeg kan skifte mellem almindelig og tvillingestilling. Jeg har forsøgt mig med f.eks. at lægge hende til samme bryst igen, hvis der er gået mindre end en time før hun efterspørger, men den er hun ikke med på. Det er som om at der skal være gået 2 timer og gerne mere, før hun gider det samme bryst igen!

Vi har kørt med aften badning som fast aften ritual hver dag, men med blandet resultat. Hvis hun tager den 3 lur, ...


Annonce

... så virker badet til at være for tæt på sengetid og gør hende i stedet mega overtræt, selvom vi tager badet næsten lige efter hun er vågnet. Så bliver hun ret umulig

Vi kan heller ikke trække hendes sengetid længere end oftest maks 19:30, uanset hvordan hun har sovet om dagen og hvornår hendes sidste lur lå. Så begynder hun at pylre helt vildt.

Hun er som regel rimelig svær at lægge også selvom vi forsøger at tage hende i opløbet og kigge på træthedstegn. Hun kan gå fra mega glad til at kamme over på no time. Tit når jeg skal amme inden hun skal lægges, så mister hun tålmodigheden og kammer over efter et par hurtige sut og det er til trods for vi ammer liggende i rolige omgivelser. Kammer hun over, kan jeg få hende ned i gear med en høj omgang hårtørrer som white noise. Så kan hun finde koncentrationen til at amme.

Derefter skal vi som regel igennem sutte legen (skub ind/spyt ud) i en rum tid, ledsaget af armfægtning og en masse rullen rundt. Det kan snildt tage en time til halvanden inden hun overgiver sig til søvnen. Hun sover i sin egen seng, som er koblet til vores.
Hendes første stræk er som regel 3,5 - 4 timer og der er hun okay nem at få tilbage i søvn. Men derfra, så starter showet med hver anden time og jo tættere vi kommer på morgenen, jo mere umulig bliver hun at få tilbage i søvnen. Nogen gange vil hun rigtig gerne snakke og fange sine fødder. Jeg forsøger selvfølgelig at være super kedelig, det er jeg faktisk helt af natur på det tidspunkt.

Jeg har forsøgt med beroligende hånd på brystet, sutten, stille shh, pakke ind i dyne etc. Vi har også forsøgt at svøbe, udfordringen er her dog, at hun har sovet på siden helt fra start og det har hun nu vænnet sig til. Så hun vågner efter 15 min i svøb, da hun jo der ligger på ryggen og derefter gør sit for at bryde ud.

Mine spørgsmål er:
1. Har du nogen gode råd til hvordan vi lægger hende nemmere om aftenen og især hvordan vi får hende tilbage til søvnen igen efter natteamning?
2. Skal jeg arbejde på 3 lurer som jeg kan læse mig til du anbefaler andre? Det vil i så fald betyde at jeg ville skulle vække hende og afkorte hendes lurer?
3. Hvorfor bliver hun så hys når jeg ammer inden sengetid. Hun er jo glad lige inden og om dagen er der ingen problemer.

Vi har også forsøgt at supplere med flaske til aftenen, men hun vil ikke tage den – heller ikke selvom far forsøger. De gange vi har fået lidt i hende, har hun blot fået mavekneb og vi har fået endnu mindre søvn. Det er heller ikke lykkedes mig at malke ud.

Det var et langt brev, men håber det gav mening.

Hilsen en træt mor!

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

15. november 2019 | Sovevaner | 4 mdr.

30 minutters baby

Kære Helen. Min søn på 4 måneder er vist en såkaldt 30 minutters baby. Det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. november 2019 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Ikke interesseret i skemad

Hej Helen. Vores dreng fylder 6 måneder den 29.november. Jeg har flere...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2019 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvor meget skemad?

Hej Helen Vores datter bliver snart 5 måneder og vi startede så småt op på...

Læs hele brevet og Helens svar


1. november 2019 | Sovevaner | 4 mdr.

Vil sove i samme seng som os

Hej Helen. Jeg håber du har et godt råd, til hvordan vi kan få vores søn til...

Læs hele brevet og Helens svar


1. november 2019 | Sovevaner | 3 mdr.

Hjælp til nattesøvn til 15 ugers dreng

Kære Helen Jeg er mor til en stor, glad og sund dreng på 15 uger. Lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce